Ușoară scădere a inflației în Germania, Belgia și Spania. Analiștii întrevăd o atenuare a inflației / Mai avem cale lungă de străbătut, avertizează Lagarde

inflatie preturi consum Foto: © Faithiecannoise/ Dreamstime.com

Există semne de atenuare a presiunilor inflaționiste în unele economii din zona euro, inclusiv în cea mai mare dintre acestea, Germania, fapt ce reaprinde speranțele în rândul economiștilor și analiștilor cu privire la un ritm mai blând de majorare a ratei dobânzii de referință în lunile următoare. Cu toate acestea, președinta BCE, Christine Lagarde, insistă că inflația nu a atins încă cele mai înalte niveluri și avertizează piețele financiare cu privire la creșteri suplimentare agresive ale costurilor împrumuturilor, scrie Kathimerini, potrivit Rador.

După Spania și Belgia, Germania a anunțat ieri că în noiembrie prețurile de consum au crescut cu 11,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar într-un ritm mai redus decât creșterea de 11,6% pe care o înregistraseră în octombrie. Încurajatoare au fost considerate în mod special datele din Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat dintre landurile germane, unde prețurile au scăzut cu 0,8% în noiembrie față de nivelurile din octombrie. La fel s-a întâmplat și în landurile Baden-Württemberg, Bavaria, Brandenburg și Hessen.

Anterior fuseseră anunțate datele din Spania, care a raportat o scădere a inflației în noiembrie pentru a patra lună consecutiv, o scădere mai mare decât se prognozase. Prețurile de consum din țara iberică au crescut cu 6,6% în noiembrie, înregistrând o încetinire față de octombrie, când indicele se situa la 7,3%. De remarcat faptul că previziunile economiștilor înclinau către o inflație de 7,1%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

După cum se poate observa din datele defalcate, evoluția se datorează în principal scăderii costului energiei electrice și al combustibilului, precum și unei creșteri mai limitate a prețurilor la îmbrăcăminte. Potrivit lui Frederik Ducrozet, economist la Bloomberg, datele indică o decelerare a inflației care a atins un vârf în noiembrie, ceea ce ar putea determina BCE să adopte o măsură de compromis la ședința din decembrie, cel mai probabil printr-o creștere a ratei dobânzii cu doar 50 de puncte de bază. Însă Christine Lagarde nu îi împărtășește opinia, repetând că inflația din zona euro nu a atins vârful și există riscul ca aceasta să crească la niveluri și mai înalte decât ne așteptăm. În cadrul audierii sale în fața comisiei de politică monetară a Parlamentului European, Lagarde a subliniat că BCE „nu a terminat cu creșterile de dobândă” și a estimat că inflația „mai are un drum lung de parcurs”. Ea a subliniat chiar că ar fi surprinsă dacă ar constata că inflația a lăsat deja în urmă cele mai înalte niveluri.

Declarațiile ei au coincis însă cu scăderea prețurilor angro la energie, precum și cu relaxarea scurtcircuitului întâlnit în lanțul de aprovizionare. În plus, săptămâna trecută, Philip Lane, economist important al BCE, a estimat că prețurile de consum vor începe să scadă anul următor. Lane a mai spus că unele dintre argumentele în favoarea unei noi creșteri a dobânzii cu 75 de puncte de bază „nu mai sunt valabile”. La polul opus, Klaas Knot, din board-ul BCE, a exprimat luni aprecierea că nimic nu este sigur, nici măcar dacă zona euro va intra într-o fază de recesiune, și a preconizat că „va exista o perioadă prelungită în care politicienii și guvernatorii băncilor centrale vor monitoriza situația și vor lua măsuri pentru a readuce stabilitatea prețurilor”. La câteva ore distanță, analiștii Goldman Sachs au estimat că, dacă Italia își schimbă modul în care calculează prețurile energiei, inflația din zona euro ar putea crește de la 10,6% în octombrie la 11% în noiembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: