USR: Propunerea coaliției este tot de „salvare” a pensiilor speciale. Pensia premierului Nicolae Ciucă scade de la 18.000 lei la „doar” 15.000 lei

Redacția mai 30, 2023 1 comentarii
Nicolae Ciucă

USR anunță că pensia premierului Nicolae Ciucă va scădea de la 18.000 lei la „doar” 15.000 lei, prin cea mai recentă propunere a coaliție de impozitare a pensiilor speciale. Partidul susține, astfel, că ultima propunere a coaliției este tot una de „salvare” a pensiilor speciale.

Cătălin Drulă, președintele USR, acuză PSD-PNL că și în al 12-lea ceas se luptă să salveze pensiile speciale. Amendamentele depuse luni la propriul proiect de lege nu elimină nici măcar pensiile speciale ale parlamentarilor și nici pe cele ale aleșilor locali, spune el. Cât despre celelalte categorii, modificările sunt minore și întinse pe următorii 20 de ani, mai precizează el.

„Să vedem cu un exemplu concret: premierul Ciucă. Dacă în prima variantă din decembrie, pensia de 18.000 lei a lui Nicolae Ciucă rămânea intactă, iar în varianta de la Senat din aprilie rămânea cu 17000 de lei, acum i-au mai tăiat puțin, rămâne cu «doar» 15.000 lei. Tot o pensie nesimțită. Dacă s-ar aplica corect principiul contributivității așa cum a propus USR prin amendamente, Ciucă ar rămâne cu ceva mai puțin de jumătate (probabil în jur de 8.000 de lei)”, afirmă Drulă.

Amintim că, luni, coaliția de guvernare a anunțat amendamentele depuse la legea pentru reforma pensiilor speciale, aflată în prezent în dezbatere la Camera Deputaților. Acestea prevăd eliminarea doar a unor categorii de beneficiari de pensii speciale, creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe, în timp ce pensiile speciale se vor supraimpozita cu 30% doar dacă partea necontributivă depășește salariul mediu brut pe economie (de 6.789 de lei în prezent), conform documentului obținut de Economedia și G4Media. Totodată, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că pensiile magistraților aflate în plată vor fi recalculate. Detalii, AICI. O parte dintre aceste principii au fost anunțate deja AICI.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. Toate pensiile speciale trebuie DESFIINȚATE !
    Pentru cei care nu au contribuit , STATUL să își asume ca a incasat contribuția pentru pensie . In aceste conditii să se stabilească o singură formula de calcul pentru toti pensionarii. Diferența intre diferite domenii de activitate să se facă prin salarizare și implicit pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *