Uzina Mecanică Cugir vrea să-și crească capacitatea de producție muniție tip NATO. Rusia și China fabrică și ele cartușele de 5,56 mm

5.56-45-mm_NATO_mod

Uzina Mecanică Cugir, parte din Romarm (companie aflată în coordonarea Ministerului Economiei), a scos la licitație în SICAP un contract de 650.000 de lei pentru execuția unui studiu de fezabilitate aferent unei investiții în modernizare și extindere de capacitate pentru producția de muniție tip NATO calibru 5.56 x 45 mm și calibrul 12,7 x 99 mm.

5,56×45mm NATO este denumirea unui cartuș de pușcă de asalt proiectat în Belgia de către FN Herstal⁠ (en). Sub codul STANAG 4172 este cartușul standard al forțelor NATO dar și pentru multe alte țări care nu sunt membre NATO. Citim în descrierea sa din Wikipedia despre acest cartuș: „La impactul cu mare viteză al glonțului, când intră în contact cu țesuturi, fragmentarea creează un transfer rapid de energie al cărui efect este rănirea gravă a victimei”.

Pe lângă țările membre NATO, Israel, Rusia, China, Taiwan și India fabrică arme care folosesc acest tip de cartuș. Câteva dintre armele care folosesc cartușul 5,56×45mm NATO: Steyr AUG, FA-MAS, Heckler & Koch G36, M16, IMI Galil, AK–108.

Cartușul de 12,7 × 99 mm NATO (cunoscut și sub denumirea de .50 BMG pentru „Mitralieră Browning”) este o muniție pentru mitralieră grea și pușcă de lunetă folosită de forțele NATO. Rusia și țările din fostul „Pact de la Varșovia” nu folosesc acest tip de muniție, ele au altceva, 12,7 x 108 mm.

Proiectul extinderii de producție la Cugir se derulează „pe repede înainte”, având în vedere că ofertele pentru studiul de fezabilitate se desfac în 20 martie iar predarea documentelor este așteptată în maximum 3 luni. „Beneficiarul dorește să avizeze obiectivul ”Modernizare în vederea creșterii capacității de producție și a diversificării gamei de fabricație a muniției tip NATO calibru 5.56 x 45 mm și calibrul 12,7 x 99 mm” în Consiliul Tehnico – Economic al S. U.M. Cugir S.A. pentru a putea fi implementat…. Ofertantii, tertii sustinatori si subcontractantii nu trebuie sa se regaseasca sub incidența prevederilor art.5K din Regulamentul (UE) 2022/576 al Consiliului din 8 aprilie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina”, este descrierea licitației.

Caietul de sarcini este unul sumar, Cugirul nu face decât să înșiruiască ce trebuie să conțină obligatoriu studiul de fezabilitate, fără a detalia suplimentar obiectivele. Astfel, în SF ar trebui să apară datele generale ale investiției, ca amplasamentul și fundamentarea, datele tehnice(obiective, ipoteze de lucru), durata de realizare și costurile, finanțarea și ocupare forției de muncă, obținerea acordurilor necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *