Va fi sau nu criză energetică în România și în UE? Scenarii pentru 2022 și 2023, trasate de românii din Parlamentul European

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Războiul Rusiei în Ucraina a provocat rapid la nivel global și mai ales în Europa o criză energetică de proporții, foarte multe state europene fiind dependente de gazul rusesc. Deși România este mai ferită de impactul aprovizionării din Rusia, nu înseamnă că nu am putea avea deloc probleme. Economedia a întrebat mai mulți europarlamentari despre cum cred ei că va arăta criza energetică iarna aceasta și care ar putea fi posibilele scenarii pentru anul viitor. La nivel general, europarlamentarii chestionați de Economedia sunt optimiști, spunând că Europa și România nu ar avea de ce să aibă probleme în această iarnă în ceea ce privește consumul de energie, deoarece țări din Europa și-au umplut depozitele de gaze. Însă rămâne de văzut cum ar putea arăta scenariul pentru iarna viitoare.

În primul rând, stocurile de gaze sunt în momentul de față în toată Uniunea Europeană. și inclusiv în România, mai pline decât au fost oricând. Sunt pline în proporție de 95 %, nu au fost niciodată atât de pline. Cred că vom trece această iarnă cu bine cu stocurile de gaze pe care le avem. În plus, există clar disponibilitatea statelor membre ale Uniunii Europene de a se ajuta între ele. Sunt convins că atât noi, în România, cât și celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu rezervele pe care le avem și cu importurile pe care le facem vom trece cu bine peste această iarnă. Am am reușit să reducem anul acesta față de anul trecut ponderea consumului de gaze din Federația Rusă cu consumul de gaze din Uniunea Europeană, de la 40 % anul trecut la 9 %”, a spus europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

De aceeași părere este și europarlamentarul USR Vlad Botoș, care spune că, deși vom avea o iarnă foarte grea, la ora actuală depozitele de gaze sunt aproape pline. Cu toate acestea, situația depinde și de vremea de afară pentru că la temperaturi minime consumul este mult mai mare.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

În ceea ce privește perspectiva unei crize de proporții – cum ar fi posibilitatea ca economia europeană  să intre într-o cădere liberă din cauza problemelor companiilor din industrie care își reduc din producție și s-ar putea ajunge la situația în care cetățenii să nu aibă posibilitatea de a se încălzi, acesta spune că „Europa este foarte rezilientă și a ieșit tot timpul întărită din toate crizele. Sunt convins că același lucru se va întâmpla și acum din criza energetică”.

Siegfried Mureșan spune că este convins că România nu va avea o problemă de securitate, nici în ceea ce privește gazul și dezminte posibilitatea ca pe durata acestui an să se ajungă la un blackout. „Totodată, trebuie să fim cu toții responsabili și să gestionăm cu atenție consumul de gaz și electricitate. Sunt convins că pe durata acestei ierni vom vom avea suficientă energie. Sunt convins că pentru iarna aceasta suntem bine echipați. Însă energia costă mai mult și acest cost tradițional constituie o povară atât pentru oameni, cât și pentru întreprinderi”, mai precizează europarlamentarul PNL.

Acesta precizează că trebuie luate și măsuri de reformare a economiei, de îmbunătățire a competitivității, pentru ca exporturile europene, prin faptul că ne-au crescut prețurile cu energia, cu electricitatea, exporturile să nu fie afectat negativ din punct de vedere al competitivității.

Consecința unui scenariu negativ este mai profundă, pentru că nu trebuie să ajungi ca toată populația să nu aibă să încălzească. E suficient să se creeze masă critică de oameni care să aibă probleme majore și să iasă în stradă și să protesteze. Lucrul acesta poate aduce imediat haos în ceea ce privește guvernanța, guvernarea, modul în care încrederea în Uniunea Europeană sau acțiuni comune poate fi înlocuită cu „hai să ne salvăm pe noi la noi acasă”, care ar însemna exact opusul unui proiect comun european și anume din nou criza financiară din 2007-2008 când a fost fiecare pe cont propriu. Soluția a fost austeritate, strângem cureaua și fiecare stat s-a descurcat cum a putut. De aceea și impactul foarte negativ pe România, care și-a revenit în 5-6 ani după”, spune Dragoș Pîslaru, copreședintele REPER.

Întrebat dacă putem să ne întoarcem la o astfel de situație, acesta a răspuns că atât timp cât stăm cu mâinile în sân și așteptăm ca lumea să se supere pe guvern, ar putea fi un eventual scenariu. „Problema acum este așa: o metodă ar fi să arunci cu bani în stânga în dreapta, din elicopter, să te asiguri că totuși nu se supără toată lumea, dar complet ineficient. Cealaltă metodă ar fi să te uiți și într-adevăr, să ai niște lecții învățate și să cuplezi la aceste la aceste resurse europene care stau la îndemână”.

Cum ar putea arăta iarna următoare pentru România și pentru Europa

Siegfried Mureșan spune că trebuie să ne pregătim, să ne asigurăm că, la fel cum am avut iarna aceasta stocurile de gaze pline să avem și iarna următoare. Pentru iarna următoare sunt mai multe variabile care ne pot influența și tocmai de aceea trebuie să ne păzim în fața riscurilor.

„Tocmai de aceea și măsurile de accelerare a punerii în funcțiune a capacităților de energie regenerabilă, ca să nu mai depindem de surse externe de energie.  Energie regenerabilă înseamnă soare, înseamnă hidro, pe care le avem aici, în Uniunea Europeană din belșug, trebuie să le folosim. Trebuie să ne asigurăm însă că avem și bani și până reușim, nu putem să oprim conducta de gaz astăzi și să spunem că trecem astăzi toți la solar și eolian, că nu avem capacități. Durează câțiva ani să reușim să instalăm capacitățile regenerabile. Luăm măsuri acum pentru a le instala cât mai repede, însă până reușim să le instalăm, avem această perioadă de tranziție pe care trebuie să o pe care trebuie s-o gestionăm”, spune europarlamentarul PNL.

Aceste precizează că până vom reuși să creștem capacitățile de energie regenerabilă trebuie să ne descurcăm cu ce avem, să achiziționăm gaz din alte surse, să construim interconectori pentru a transporta gazul.

Vlad Botoș este de părere că dacă am reușit în acest an să facem față unei crize energetice într-un timp scurt, anul viitor vom avea și mai mult timp să ne pregătim și bineînțeles cu niște prețuri mult mai scăzute. „De aceea ar trebui să lărgim aria de de producție a energiilor, să avem cât mai multă energie regenerabilă și prețul va scădea. Ar trebui ca anul viitor să se stabilizeze piața de energie”, consideră Botoș.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.