Vacanțe tot mai “gustate” de turiști: Promovarea destinațiilor prin gastronomie locală

peste delta Foto: Catalina Zaharescu Tiensuu / Dreamstime

Borș de pește, plachie, pește afumat, scrumbie pe grătar în Deltă? Sau plăcinte, baclavale și gutui coapte cu frișcă și nucă, după rețete turcești în Constanța? Includerea în oferta unității HoReCa a unei experiențe turistice memorabile este crucială pentru succesul pe termen lung al destinațiilor, arată analiza unui consultant în turism publicată pe platforma Horeca.ro. Mulți cer experiențe gastronomice pe care nu le găsești la orice pas, o atmosferă locală în care să se regăsească satul românesc autentic sau locuri și cadre potrivite pentru fotografii.

Specialiști cu experiență în turism observă că trendul experiențelor și activităților chiar este în plină creștere, iar unul dintre cele mai importante aspecte este  autenticitatea serviciilor oferite.

Tendințe, locuri, preparate

Dobrogea, o multitudine de nații

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Odată cu venirea temperaturilor ridicate, turiștii sunt dornici să exploreze gastronomia specifică minorităților din zona Dobrogei (aromâni, tătari, lipoveni, greci, armeni etc).

Delta Dunării, destinație cu experiențe culinare

Experiențele culinare din Delta Dunării, vestită prin gastronomia locală, îi încântă pe turiști. Localnicii din Delta Dunării nu oferă mâncăruri sofisticate, ci gătesc după caietul de rețete al bunicilor, iar preparatele din pește pe care le oferă sunt gustoase, aromate, memorabile, spun specialiștii.

Când singurul produs pe care îl au gospodinele la îndemână este peștele, ele se adaptează și gătesc din el ceea ce turiștilor nici nu le trece prin minte. Toate mâncărurile din pește gătite de localnicii din Delta Dunării sunt absolut minunate, arată analiza, indiferent că vorbim de borș de pește, plachie, pește afumat, scrumbie pe grătar, saramură sau știucă umplută, icre ori musaca din pește, chiftele de pește, ardei umpluți cu pește, mici din pește, piftie, crochete, șnițele, tocană, zacuscă, musaca, știucă umplută și multe altele.

În Delta Dunării, pe langa experiente culinare, turistul are parte de o experiență autentică, în mijlocul naturii, respectiv o plimbare cu o barcă destinată turismului (și nu transportului), adică o barcă deschisă, de viteză mică/medie, alături de un ghid bun. Doar la viteză mică și din acest fel de bărci se pot observa detaliile incredibile, se pot auzi sunetele naturii și se pot simți mirosurile specifice “bălții”.

Delta trebuie explorată încet, pe îndelete. Durata excursiei la Letea este de 9-10 ore, pentru ca ghidul să aibă timp să poveastească despre locurile prin care trec turiștii. Cele mai apreciate excursii sunt însă cele până la Mila 23 sau în jurul Lacului Nebunu (cu plecare din Tulcea). Acestea chiar se fac cu viteză mică, pentru a lăsa turiștii să asculte Delta, să observe și cele mai mici detalii.

Arta culinară turcească: rețete tradiționale și o bogăție de arome orientale

La cele câteva restaurante cu specific turcesc-tătăresc din Constanța, te întâmpină o mulțime de preparate specifice: baclavale, sarailii, gutui coapte cu frișcă și nucă, plăcintă cu cartofi, kobete cu carne de pui, manti – o mâncare foarte migăloasă, făcută cu carne de pui sau vită, mâncare de arpagic cu cubulețe de carne, kobete cu brânză și mult mărar. Nelipsit de pe masa este ayran-ul, băutura care însoțește bine orice fel de preparat turcesc, precum și șuberek-ul, deliciosul preparat făcut de turci și de tătari.

Rețetele vechi ale aromânilor

Turul Dobrogei în bucate ne poartă în mijlocul aromânilor. În gospodăriile acestora e făceau tot felul de plăcinte. Bătrânii umpleau foile de aluat cu ce aveau la îndemână şi ce creşteau în curte: spanac, urzici sau ştevie, dar şi praz.

Plăcinta de praz sau spanac intră şi în meniul de astăzi. Străbunica familiei le arată paşii generaţiilor mai tinere printr-o metodă testată: demonstraţie şi „ameninţări” cu făcălețul.O reţetă vedetă a aromânilor: piperchi prăjite. Este o mâncare de bază, de vară, o mâncare foarte uşoară, sănătoasă, bună, hrănitoare.

Punctele Gastronomice Locale din mediul rural

Recent au fost autorizate în România, la nivel guvernamental, Puncte Gastronomice Locale, care reprezintă acele pensiuni familiale ce oferă oamenilor produse tradiționale.

Românii din mediul rural își pot deschide puncte gastronomice locale, un concept HoReCa de afacere cu o gamă redusă de preparate tradiționale, care vor fi realizate de proprietar și membrii familiei acestuia. Punctele Gastronomice Locale presupun servirea mesei în gospodăria proprie a unui număr limitat de persoane (max. 12 persoane).

Punctul Gastronomic Local poate funcţiona în incintele existente din locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum şi în alte construcții şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producția primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: