Val de proteste ale bugetarilor. Angajații din poliție și penitenciare ies în stradă pentru creșteri de salarii și pensii / Proteste și la Sanitas

Redacția dec. 20, 2021 1 comentarii
protest sindicate politia salarii

După ce sindicaliștii feroviari au obținut promisiunea unor creșteri salariale de la Ministerul Transporturilor, din ce în ce mai mulți bugetari anunță proteste. Angajații din poliție și din penitenciare afirmă că vor ieși în stradă, joi, în mai multe orașe din țară, pentru a solicita aplicarea integrală a legii salarizării și actualizarea pensiilor militare de serviciu. Și membrii Federaţiei Sanitas ies joi în stradă.

„Urmare neaplicării legii salarizarii, toate sindicatele polițiștilor, polițiștilor de frontieră și polițiștilor de penitenciare au decis astăzi 20 decembrie a.c. să organizeze proteste comune”, anunță Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC), într-un comunicat de presă.

Protestele vor fi organizate în Piața Victoriei din București, precum și în fața prefecturilor din Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, în data de 23 decembrie 2021, ora 12.00.

Și polițiștii din Europol au anunțat o serie de proteste prin care încearcă să provoace guvernul să aplice din 1 ianuarie 2022, Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Luni, sindicaliștii din companiile feroviare CFR Infrastructură, CFR Marfă și CFR Călători au protestat timp de 6 ore și au oprit peste 260 de trenuri, ducând la întârzieri de ore întregi în circulația feroviară. Ei au cerut aplicarea Statutului personalului feroviar, care prevedea o creștere salarială de 35%. Deși inițial ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu refuzase mărirea salarială, luni seara acesta a acceptat o creștere cu 10% de anul viitor.

De asemenea, federațiile sindicale din învățământ au început luni protestul în București, în fața Guvernului, acțiunile urmând să dureze timp de 3 zile, luni, marți și miercuri. Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, pentru a ajunge la sumele din grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, dar a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă.

Totodată, Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu (SNGM) a remis luni o scrisoare deschisă adresată şefului statului, Klaus Iohannis, în care îi solicită să facă demersurile necesare pentru salarizarea corectă a angajaţilor Gărzii de Mediu, pentru evitarea intrării acestora în grevă generală.

Membrii Federaţiei Sanitas au transmis de asemenea că vor declanşa miercuri greva japoneză, iar joi vor picheta Guvernul nemulţumiţi de prevederile Ordonanţei care a legiferat acordarea unei majorări salariale doar pentru anumite categorii de salariaţi şi doar cu 1/4 din diferenţa salariului de bază pe anul 2022 faţă de salariul de bază actual.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.