Valoarea tranzacțiilor pe BVB era cu 4,8% mai mică în primele 9 luni față de perioada similară din 2023

BVB, Bursa de valori Bucuresti, investitii Sursa foto: Bursa de valori București

Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi SMT, în primele nouă luni ale anului 2024, a fost de 25,47 miliarde lei, marcând o scădere de 4,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, conform Raportului privind evoluţia pieţei de capital în primele 9 luni ale anului, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), transmite Agerpres.

Numărul total al tranzacţiilor a crescut cu 40% faţă de intervalul similar din 2023.

Indicii bursieri din România au prezentat, în general, evoluţii pozitive la finalul lunii septembrie 2024, comparativ cu finalul anului 2023. Indicele de referinţă BET, care reflectă performanţa celor mai tranzacţionate companii listate pe piaţa reglementată a BVB, a crescut cu 14,6% la 30 septembrie 2024.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Raportul menţionează că, din totalul tranzacţiilor, aproximativ 97,4% s-au desfăşurat pe piaţa reglementată a BVB, restul fiind realizate pe SMT. Tranzacţiile cu titluri de stat au atins o valoare de aproximativ 5 miliarde lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Acţiunile continuă să domine structura tranzacţiilor, având o pondere de 53,2% din totalul valorii tranzacţionate până la 30 septembrie 2024.

La sfârşitul trimestrului III din 2024, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins 341,6 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 24% faţă de finalul lunii septembrie 2023. Pe piaţa reglementată s-au desfăşurat 121.426 de tranzacţii cu instrumente financiare cu venit fix, inclusiv obligaţiuni, EUR-BOND, EUR-TBILLS, EUR-TBONDS şi titluri de stat, însumând circa 11 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 4,5 miliarde lei, comparativ cu intervalul similar din 2023. Numărul tranzacţiilor cu titluri de credit a înregistrat o creştere semnificativă faţă de primele trei trimestre ale anului precedent.

În perioada de referinţă, pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) îşi desfăşurau activitatea 27 de intermediari, dintre care 17 erau Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 reprezentau instituţii de credit locale, iar 7 erau entităţi autorizate în alte state membre ale Uniunii Europene. SSIF-urile au fost cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT), care au facilitat tranzacţii în valoare de aproximativ 29,58 miliarde de lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţii de credit) au realizat circa 89% din valoarea totală intermediată.

Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre ale UE, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea acumulând o cotă de piaţă de 8,37% în cadrul pieţelor la vedere.

La sfârşitul lunii septembrie 2024, SSIF-urile aveau în custodie active cumulate în valoare de 39,73 miliarde de lei, care includeau atât disponibilităţi ale clienţilor, cât şi titluri financiare deţinute de aceştia. Numărul total al conturilor active ale clienţilor SSIF-urilor, la finalul trimestrului al III-lea din anul 2024, a fost de 117.000, cu menţiunea că un investitor poate deţine simultan conturi la mai mulţi intermediari.

Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) din România, la 30 septembrie 2024, a atins aproximativ 44,1 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 2,8% faţă de trimestrul anterior. În această perioadă, în România operau 16 administratori de fonduri, dintre care 6 erau autorizaţi exclusiv ca societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 2 ca administratori de fonduri alternative de investiţii (AFIA), iar 8 deţineau dublă autorizaţie.

La aceeaşi dată, în România erau autorizate 92 de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) şi 37 de fonduri de investiţii alternative (FIA), incluzând cele 6 societăţi de investiţii (SI) şi Fondul Proprietatea. Serviciile de depozitare pentru cele 129 de OPC-uri erau furnizate de 4 depozitari.

Grupurile bancare continuă să domine piaţa administratorilor, deţinând cea mai mare parte a activelor gestionate de SAI-uri. În cazul pieţei OPCVM, analizată prin prisma activelor administrate de SAI-uri, indicele Herfindahl-Hirschman a înregistrat o valoare de 0,2213, indicând un grad ridicat de concentrare. Acest aspect este confirmat şi de indicatorii de concentrare (CR), primele trei SAI-uri gestionând aproximativ 71,36% din activele OPCVM şi 63,8% din activele FIA.

La 30 septembrie 2024, activele nete ale celor şase SIF-uri însumau aproximativ 15,84 miliarde de lei, marcând o creştere de 17,7% faţă de sfârşitul anului 2023 (13,4 miliarde de lei). Cele mai mari active nete au fost deţinute de Lion, Infinity şi Ever.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.