Vama Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, modernizată cu peste 10 milioane euro, pentru reducerea timpilor de așteptare

vama Siret Sursa foto: Facebook/Autoritatea Vamală Română

Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, a beneficiat de fonduri de peste 10 milioane euro pentru reabilitare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, co-finanţat de Uniunea Europeană, anunță Autoritatea Vamală Română.

“Acest proiect se încadrează în obiectivele strategice din Master Planul General de Transport al României şi contribuie la atingerea obiectivelor prevăzute în strategia Europa 2020 de creştere durabilă. Şi, cel mai important aspect este că, prin intervenţiile realizate la acest birou vamal, se prevede o scădere a timpilor de aşteptare cu cel puţin 25%.”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

Conform Master Planului General de Transport al României, punctul de trecere a frontierei Siret se regăseşte în cele mai importante 10 puncte de trecere a frontierei din România, fiind un punct cheie strategic al graniţei României şi pe cale de consecinţă al Uniunii Europene.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Obiectivul principal al proiectului vizează reducerea timpului de staţionare în punctul vamal, în special pentru traficul de mărfuri, şi fluidizarea traficului pe acest sector.

“Principalele rezultate obţinute prin implementarea acestui proiect au fost construirea unui nou terminal pentru automarfare, achiziţionarea de cabine noi de control pentru personalul vamal, stabilirea unor noi fluxuri de circulaţie pentru zona de trafic marfă şi dimensionarea corespunzatoare a structurilor rutiere, amenajarea unui nou spaţiu destinat depozitării autovehiculelor confiscate sau reţinute, precum şi reabilitatea a clădirilor administrative din interiorul biroului vamal şi a copertinelor de pe arterele de lucru.”, se menţionează în comunicat.

Pentru a aduce Biroul Vamal de Frontieră Siret la standarde europene, au fost prevăzute măsuri din cadrul conceptului AEO Fast Line, acest concept presupunând în principal existenţa unor posibilităţi prin care să se poată organiza fluxuri separate de vămuire pentru a fi permis accesul prioritar în zona de control vamal a deţinătorilor de autorizaţii de tip AEOS sai AEOF.

Tot în cadrul acestui proiect a fost construită platforma pe care se va amplasa echipamentul de scanare autovehicule şi containere care urmează să fie achiziţionat în cadrul unui proiect implementat de Autoritatea Vamală Română şi finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Biroul vamal va avea asigurat din punct de vedere funcţional, acces la principalele reţele de utilităţi publice, administrate de Primăria Siret şi Consiliul Judeţean Suceava.

Proiectul a fost implementat de către Autoritatea Vamală Română, în calitate de beneficiar.

Contractul de achiziţie publică pentru proiectare la faza Proiect tehnic, plus detalii de execuţie, caiete de sarcini, verificare proiecte, asistenţă tehnică pe perioada execuţiei şi execuţie lucrări a fost semnat la 3 noiembrie 2022, cu o durată de finalizare a lucrărilor, cel mai târziu la 31 decembrie 2023.

Valoarea investiţiei actualizată, aprobată la nivelul anului 2023 este de 52,58 milioane lei inclusiv TVA, din care valoarea finanţată din surse externe (85%) – 44,69 milioane lei şi valoarea finanţată din fonduri publice (15%) – 7,88 milioane lei, din care construcţii – montaj (30,4 milioane lei), proiectare (1,78 milioane lei) şi utilaje (15,87 milioane lei).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: