Cu aer mai răcoros, mai puțină aglomerație și prețuri mai mici, munții sunt o alternativă excelentă la litoral pe timp de vară. The Guardian a strâns 15 variante de vacanțe în munții Europei unde poți avea parte de răcoare și liniște.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Drumeții și mâncare delicioasă în Parcul Național Monti Sibillini din Italia

Vara, toți italienii se grăbesc spre la spiaggia, lăsând în urmă o zonă rurală minunat de goală. Toscana primește multă atenție, dar dacă mergi o regiune mai departe, în Umbria, Parcul Național Monti Sibillini te vrăjește cu priveliști ale Apeninilor și cu sate cocoțate pe dealuri, în nuanțe de miere, precum Castelluccio, care domină o câmpie plină de maci, albăstrele și margarete viu colorate. Este un loc superb pentru drumeții, ciclism și descoperirea unui trattoria unde să te delectezi cu specialități precum mistreț cu linte cultivată local. Unele dintre cele mai bune salamuri din Italia le găsești în măcelăriile din Norcia, iar pe meniurile restaurantelor, precum Vespasia, cu stea Michelin, găsești trufe negre – totul într-un palat din secolul al XVI-lea. Alternativ, poți merge în pădure alături de un tartufaio și câinele său într-un tur de vânătoare de trufe.

Cum să o faci: Ferma organică Agriturismo Casale nel Parco dei Monti Sibillini (camere duble de la 84£, cu mic dejun) are trufe și ierburi sălbatice pe domeniul său și un restaurant excelent care servește produse locale și cultivate în gospodărie.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Ciclism montan și Munros în Scoția

Dacă iei peisajele accidentate ale Highlands-ului și le amplifici, obții Parcul Național Cairngorms, o întindere de 1.748 mile pătrate cu lacuri, văi, păduri și Munros (vârfuri muntoase). Dacă vremea ține cu tine, vei fi nerăbdător să ieși în aer liber, fie că urci pe Cairn Gorm, de 1.245 metri, sau pe Ben Macdui, de 1.309 metri, fie că observi cocoși de munte, veverițe roșii și pescăruși ospreys în pădurea de pini caledonieni din Domeniul Rothiemurchus, sau întâlnești renii care se plimbă liber în zonă. Există locuri pentru înot sălbatic, precum izolatul Loch Coire an Lochain, iar vizitatorii pot merge cu bicicleta pe pantele Muntelui Cairngorm. Noaptea, poți admira cerul plin de stele în Parcul Dark Sky din Cairngorms, în jurul Tomintoul și Glenlivet.

Cum să o faci: Cu trenul de la Londra la Aviemore faci 7-8 ore. Este gratuit să campezi sălbatic în parc. Sau poți sta într-o cabană în pădure la Cairngorm Lodges (două nopți de la 264£) la marginea estică a parcului.


Înot în lacuri alpine și drumeții la altitudine în Austria

Între Alpii Brandenberg și turnurile de calcar ale masivului Wilder Kaiser, Kufstein este o fantezie alpină în toată regula, dominată de o fortăreață medievală. Fiind un oraș viu, nu o stațiune, atmosfera de vară e plină de energie. Și împrejurimile sunt superbe. În câteva minute, poți ajunge pe traseele de drumeții ale Wilder Kaiser, cu un telescaun cu un singur loc plutind deasupra pădurilor și pajiștilor spre vârful Brentenjoch, de 1.256 metri. Peisajul este presărat cu lacuri, precum Hechtsee, înconjurat de păduri, Stimmersee, flancat de munți, și Thiersee, verde ca sticla, unde te poți scufunda în unele dintre cele mai curate ape ale Austriei sau poți închiria o placă de paddleboard.

Cum să o faci: Kufstein se află la jumătate de oră de Innsbruck sau o oră de München cu trenul. Poți campa pe malul lacurilor sau sta în oraș la Auracher Löchl, un hotel istoric (camere duble de la 175£ cu mic dejun). Cardul local de oaspete îți oferă transport public gratuit.


Singurul parc național al Elveției este un paradis pentru drumeții

Cu Alpii acoperind 60% din Elveția, e uimitor că această țară verde și minunată are un singur parc național. Dar este unul grozav. Lovindu-se de Italia, Parcul Național Elvețian, din valea Engadin din Graubünden, este o rezervație naturală sălbatică, inclusă în patrimoniul UNESCO. Natura conduce aici din 1914, când a fost creat parcul, iar rezultatul este un paradis pentru drumeții. Traseul de o zi, de 21 km, de la Zernez la Lais da Macun (lacul Macun) trece printr-un platou presărat cu 23 de lacuri alpine. Dacă preferi compania, poți participa la drumeții ghidate cu rangeri, inclusiv un tur axat pe fauna sălbatică din Val Trupchun, unde, cu puțin noroc și binocluri, poți zări marmote, ibex, capre negre, cerbi și vulturi bărboși.

Cum să o faci: Cu conexiuni feroviare bune, Zernez este poarta de intrare în parc și găzduiește centrul de vizitatori. Drumețiile ghidate cu rangeri costă aproximativ 36£. Pentru o experiență off-grid, rezervă Chamanna Cluozza (paturi în dormitor comun de la 64£). Cabana, situată adânc în pădure, se află la o drumeție de 3,5 ore de Zernez. Adu-ți sacul de dormit.


Ciclism în jurul Lacului Constance – prin trei țări

Pentru peisaje alpine spectaculoase pe bicicletă, fără efortul urcărilor abrupte, Lacul Constance este imbatabil. Al treilea cel mai mare lac din Europa Centrală îți oferă o doză completă din ce are Europa mai frumos: ruine romane, castele medievale, grădini, defileuri, zone umede, podgorii, livezi, băi termale și plaje unde poți da jos Lycra transpirat pentru o baie rapidă sau o noapte sub stele. Traseul ciclistic de 273 km Bodensee-Radweg, care înconjoară lacul și durează aproximativ o săptămână, traversează Germania, Austria și Elveția.

Cum să o faci: Evită aglomerația verii în iulie și august. Biciclete și ebiciclete pot fi închiriate în orașele de pe malul lacului. Konstanz, în Germania, este un punct excelent de plecare, cu legături feroviare bune.


Lacuri turcoaz și cel mai mare ghețar al Europei în Norvegia

Natura s-a dezlănțuit în Parcul Național Jostedalsbreen din vestul Norvegiei, oferind un spectacol vizual cu fiorduri flancate de munți, lacuri glaciare albastre ca gheața și, punctul culminant, ghețarul Jostedalsbreen, de 60 km lungime – cel mai mare ghețar al Europei continentale. Există multe moduri de a explora zona: o drumeție ușoară de 6,5 km spre Briksdalsbreen, o ramură a marelui ghețar, sau posibilitatea de a face caiac, canoe sau paddleboard pe apele turcoaz ale lacului Lovatnet, cu pereți stâncoși ce se înalță deasupra. Pentru o apropiere reală de ghețar, încalță-te cu colțari și cască și pornește pe ghețarul Haugabreen.

Cum să o faci: Pe malurile de vis ale lacului Lovatnet, Sande Camping (locuri de cort de la 18£) este un loc incredibil de frumos pentru campare. Breogfjell Mountain Guides organizează drumeții ghidate de șase ore pe ghețar (84£) din iunie până în august.


Înot și caiac în Alpii Iulieni din Slovenia

Dacă ți se pare că Lacul Bled e incredibil de frumos, așteaptă să vezi Lacul Bohinj, ascuns în Alpii Iulieni, care străbat Parcul Național Triglav în nord-vestul Sloveniei. Aici, turnuri și stânci de calcar se ridică precum fortificații naturale deasupra pădurilor și lacurilor glaciare în nuanțe de albastru și verde. Cel mai frumos dintre toate este Lacul Bohinj, ca o oglindă, unde te poți scufunda în ape strălucitoare ce ajung la 22°C vara. Plaja cu pietriș din Ukanc, pe malul vestic al lacului, este un loc minunat. Dacă ajungi devreme dimineața, vei avea totul doar pentru tine: înot, canoe, caiac sau paddleboard pe ape liniștite ca sticla.

Cum să o faci: Poți campa pe malul lacului la Camp Bohinj, prietenos cu mediul (locuri de cort de la 25£). La debarcader, Pac Sport închiriază paddleboard-uri, canoe, caiace și bărci cu vâsle din lemn.


Drumeție de lungă distanță în Dolomiți, Italia

În lumina rozalie a unui apus de vară, Dolomiții sunt la apogeul farmecului lor, când lumina aurie și roz strălucește pe contraforturile, vârfurile și stâncile ascuțite ca niște colți. Le poți admira de jos, dar ajungi mult mai aproape parcurgând cei 120 km ai traseului Alta Via 1, una dintre cele mai memorabile drumeții din Italia, care pornește din Dobbiaco, în nord, până la Belluno, în sud. Efortul de a urca pante abrupte și stâncoase este răsplătit cu priveliști sublime și nopți petrecute în cabane rustice precum Rifugio Lagazuoi și Rifugio Cinque Torri, unde te poți delecta cu specialități locale precum polenta, carne de vânat și canederli (găluște de pâine cu șuncă și brânză), poți admira cerul înstelat și te poți trezi în zori gata de drum.

Cum să o faci: Drumeția se poate face individual (rezervă din timp cabanele pentru vară și achiziționează ghidul Alta Via 1 de la Cicerone), dar logistic e mai simplu să te alături unui tur, cum este cel de 10 nopți oferit de Alpine Exploratory (de la 2.880£ cu ghid, 1.790£ autoghidat).


Turul castelelor în Alpii Bavarezi, Germania

Acolo unde Alpii Bavarezi se unesc cu Austria, Füssen arată ca o scenă dintr-o poveste pentru copii. Aleile orașului vechi sunt împânzite de case cu frontoane și fresce, piețe cu terase, iar castelele impunătoare poartă amprenta fantezistă a „regelui nebun” Ludwig al II-lea (1845-1886). Nebun sau nu, avea un ochi format pentru locuri spectaculoase, lucru pe care îl vei înțelege vizitând Schloss Neuschwanstein, cu turnurile sale recent restaurate, castelul care a inspirat castelul Frumoasei Adormite de la Disney, și medievalul Hohenschwangau, unde micul Ludwig a copilărit. În jurul Füssen poți face drumeții, ciclism sau înot în lacuri precum Forggensee, Hopfensee și Alpsee, toate accesibile gratuit cu Füssen Card.

Cum să o faci: Füssen se află la două ore de München cu autobuzul sau trenul (bahn.de). Ai la dispoziție numeroase hoteluri și pensiuni în oraș, precum Hotel Sonne (camere duble de la 130£ cu mic dejun) în centrul istoric, sau poți campa lângă unul dintre lacuri.


Cel mai mare parc de mountain bike din Alpii Francezi

Alpii francezi se înalță impunători deasupra Morzine, în zona Portes du Soleil, formată din 12 stațiuni care se întind între Lacul Geneva și impunătorul Mont Blanc. Toată lumea laudă schiul de iarnă din acest sat plin de cabane, dar vara se întâmplă multe aici, când pantele abrupte se transformă într-unul dintre cele mai mari parcuri de biciclete din lume – 650 km de trasee single track și coborâri palpitante. O rețea extinsă de telescaune prietenoase cu bicicliștii leagă perfect traseele. Dacă ești pregătit pentru o provocare zdruncinătoare, încearcă traseul Noire de Morzine de la stația de telecabină Le Pléney. După ce dai jos Lycra-ul transpirat și armura de protecție, răcorește-te cu o baie într-unul dintre lacurile cristaline din apropiere, precum Lac de Montriond, înconjurat de munți, sau Mines d’Or, mărginit de păduri. Ambele pot fi atinse în câteva minute cu autobuzele gratuite ale satului.

Cum să o faci: Alpy Transfers operează curse regulate între aeroportul Geneva și Morzine (2 ore, 17£ pe sens, rezervare necesară). Multi Pass-ul Morzine îți oferă acces la telescaune, lacuri și piscine pentru doar 2,50£ pe zi. Pentru o cazare rustic-șic, verifică Jardin Secret (camere duble de la 115£) în Montriond, o mică pensiune self-catering cu terasă însorită, jacuzzi și acces facil atât la pârtii, cât și la lacuri.


Drumeții în sălbăticia Picos de Europa, Spania

Spania este la cea mai spectaculoasă versiune a sa în Parcul Național Picos de Europa, de 650 km pătrați, situat în Munții Cantabrici din nord. Aici poți face drumeții printre vârfuri zimțate, presărate cu lacuri, prin păduri antice de stejari și fagi, și prin văi adânci, pline de flori sălbatice, unde e atât de liniște încât îți poți auzi bătăile inimii – sau poate strigătul unui vultur auriu. Acest teren sălbatic este cel mai bine explorat cu un ghid. Pentru o aventură completă, Much Better Adventures organizează o drumeție solicitantă de la cabană la cabană, bifând obiective precum lacurile glaciare Covadonga, vârful La Padiorna de 2.319 metri și spectaculoasa Cares Gorge, cu pereți abrupți.

Cum să o faci: Turul de șase nopți în grup mic oferit de Much Better Adventures costă de la 875£ de persoană și include ghizi locali, mic dejun, cină și cazare în cabane montane și pensiuni rurale.


Cascade, izvoare și peșteri în Lacurile Plitvice, Croația

Cei mai mulți turiști care ajung în Croația se grăbesc direct spre coastă, dar la doar un pas de Marea Adriatică se află Parcul Național Lacurile Plitvice, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Pe fundalul Alpilor Dinarici carstici, parcul adăpostește izvoare bogate în minerale, cascade, peșteri și lacuri care strălucesc în nuanțe de jad, turcoaz, albastru închis și acvamarin. Urșii bruni, mistreții, râșii și lupii cutreieră pădurile bătrâne de fag și brad, iar roiuri de fluturi albaștri adaugă o notă de basm verii. Pentru a descoperi cu adevărat parcul, adu-ți binoclul și parcurge traseul de 18 km Ruta K, o drumeție de o zi care leagă toate cele 16 lacuri.

Cum să o faci: Din Zagreb, autobuzele și autocarele FlixBus fac frecvent traseul până la Plitvička Jezera în puțin peste două ore. Există numeroase vile tradiționale din piatră și lemn unde poți înnopta, inclusiv Villa Verde (camere duble de la 93£ cu mic dejun).


Priveliști de prim-plan ale vârfului Eiger, Elveția

Regiunea Jungfrau din Elveția este incredibil de frumoasă, o versiune supradimensionată a Alpilor, cu cascade spectaculoase, lacuri ca niște pietre prețioase, sate suspendate pe stânci și faimoșii trei giganți glaciari: Eiger, Mönch și Jungfrau. Te poți caza oriunde în această zonă montană și ajunge la vârfuri în câteva minute cu trenuri vintage și telecabine ultramoderne – dar Grindelwald are un avantaj pentru iubitorii de aventură. La fel de animat vara ca și iarna, satul oferă o priveliște de prim-plan asupra peretelui nordic de un kilometru al Eigerului. Telecabina Eiger Express urcă până la Eigergletscher, punctul de plecare pentru spectaculosul traseu de două ore Eiger Trail. Sau poți zburda spre Eiger pe tiroliene, cărucioare de munte sau trotinete solide Trottibikes de la stația First, deasupra Grindelwaldului.

Cum să o faci: Grindelwald este bine conectat la rețeaua feroviară și poate fi atins în aproximativ nouă ore de la Londra via Paris, Strasbourg, Basel și Interlaken. Hotelurile sunt scumpe, dar poți economisi campând la Gletscherdorf, pe malul râului (locuri de cort de la 36£).


Yoga printre vârfurile Alpilor Austriei

Vârfuri amețitor de înalte, pante abrupte și petreceri de après-ski atrag vizitatorii iarna în St Anton am Arlberg, Tirol. Dar când zăpada se topește, satul își dezvăluie latura mai blândă, cu trasee care șerpuiesc prin pajiști presărate cu flori spre stâne alpine precum Putzen Alpe, unde poți savura o brettljause (platou de brânzeturi și șuncă locale) și poți urmări vacile cu clopoței întorcându-se la apus. Dacă vrei să te rupi complet de agitația cotidiană, St Anton e unul dintre cele mai bune locuri din Alpi pentru yoga cu priveliști spectaculoase. Poți alege o pajiște pentru a practica pozițiile sau te poți înscrie la cursuri și retreat-uri la Arlflow.

Cum să o faci: St Anton este la o oră de Innsbruck cu trenul. La începutul lui septembrie, Mountain Yoga Festival, ajuns la a 10-a ediție în 2025, aduce unii dintre cei mai buni profesori și yoghini din lume în Alpi, cu sesiuni în aer liber, meditații la răsărit, drumeții pe pășuni alpine, discuții și ateliere. Pensiunea Piltriquitron (camere duble de la 113£ cu mic dejun) este un lodge elegant și primitor, condus de iubitori ai muntelui, situat în inima St Anton.


Înot sălbatic, faună sălbatică și camping în Țara Galilor

Vara, șiruri de drumeți urcă pe cel mai înalt vârf al Țării Galilor, Yr Wyddfa (Snowdon), de 1.085 metri. Dacă vrei să eviți mulțimea, mergi spre sud, la Cefn Coed, o proprietate galeză off-grid din secolul al XVII-lea, ascunsă într-o vale împădurită, unde versanții munților Cadair Idris coboară spre nisipurile schimbătoare ale estuarului Mawddach. Aici îmbrățișezi latura sălbatică a regiunii Eryri (Snowdonia), fie că explorezi pe jos traseul de 14 km Mawddach Trail, care urmează o veche cale ferată pentru transportul ardeziei, faci yoga în natură, urmărești animalele sau culegi plante comestibile pe care le poți transforma în murături, pulberi sau pesto. Ziua îți găsești propriile locuri pentru înot sălbatic pe râu, iar noaptea te plimbi sub stele pe domeniu, în căutarea bufnițelor, bursucilor și, în nopțile de mijloc de vară, a licuricilor.

Cum să o faci: Trenurile Cambrian Line opresc în Barmouth, la 6 km de Cefn Coed, unde poți campa într-o poieniță din pădurile de stejar (locuri de cort între 25-35£), sau pentru grupuri mai mari există un refugiu cu 12 paturi amenajat în vechea brutărie și lăptărie a fermei (sejururi de două nopți de la 350£)