Vasile Haiduc, De’Longhi România: „E o perioadă tulbure. Exportăm în America și s-ar putea să fim afectați de taxe. Multe companii au probleme și nouă ne e mai ușor să găsim oameni”

Vasile Haiduc director tehnic De'Longhi Vasile Haiduc, director tehnic De'Longhi / Foto: Economedia

„Optimism prudent” și investiții în automatizare – acestea sunt perspectivele pentru anul în curs în ceea ce privește afacerile producătorului italian de electrocasnice De’Longhi, conform conducerii companiei. Firma, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul mașinilor automate de cafea, are trei fabrici în România și se așteaptă la o creștere a afacerilor în 2025, dar aceasta ar urma să fie una modestă, în contextul actual internațional.

Producția din România merge înspre exporturi, în Europa, dar și în Statele Unite, așa că perioada tulbure pe care o traversăm la nivel mondial în ceea ce privește economia, comerțul și tarifele vine cu necunoscute.

„Suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă. Zi de zi sunt știri, avem scenarii – și scenariul 2, 3 și 4”, spune pentru Economedia Vasile Haiduc, director tehnic De’Longhi, responsabil de partea de dezvoltare industrială a companiei în România.

De la moștenirea halelor Nokia la trei fabrici în România

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul mașinilor automate de cafea, și-a făcut intrarea în producție în România prin preluarea halelor lăsate libere la Cluj după ce Nokia și-a închis activitatea în România. De atunci, grupul italian s-a extins la Cluj, în Bihor, iar în august 2024 a inaugurat cea de-a treia facilitate de producție din România, la Satu Mare.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„La Jucu au fost preluate facilitățile Nokia în prima fază, am făcut partea de dezvoltare a fabricii din Jucu și a capacității de producție. Aproape ne-am dublat suprafața fabricii inițiale. Ulterior, am deschis o fabrică la Salonta, lângă Oradea, unde am transferat parte din producție, nemaiavând capacitatea necesară la fabrica din Cluj. În momentul de față, acolo producem preponderent aparate electrocasnice mici, blendere, mixere, produsele sub brandul Braun. Anul trecut am deschis încă o fabrică, la Satu Mare, unde am început producția de aparate de cafea automate. Și la Cluj se produc aparate de cafea automate. La Satu Mare a fost o oportunitate, am preluat o fabrică deja existentă și aceasta a fost retehnologizată”, sintetizează Haiduc istoria recentă a fabricii.

Activitatea a accelerat în pandemie, dar 2022 a venit cu pierderi de personal și afaceri în scădere. Compania a reintrat pe creștere

Industria trece acum printr-o perioadă tulbure, cu anunțuri legate de relocări, restructurări, închideri de fabrici și concedieri. Cum se vede piața din fabrica producătorilor de mașini de cafea? În cazul De’Longhi, perioada incertă a fost în 2022, nu chiar la izbucnirea pandemiei, care, dimpotrivă, a accelerat afacerile, spune directorul tehnic.

„Am avut e o strategie solidă în ultimii ani și, paradoxal, pe noi ne-a ajutat cumva pandemia, în sensul că businessul s-a dezvoltat în acea perioadă. Oamenii au vrut propriul bar acasă, au vrut să gătească acasă, să facă cafea acasă. După care, deși ne așteptam la o staționare, a fost în 2022, așa, o perioadă foarte incertă. Dar businessul a crescut constant. Am avut până la urmă o strategie câștigătoare – strategia de marketing, dezvoltare de produse noi, realizate cu echipa din România”, spune Haiduc.

Echipa din România are acum în jur de 3.500 de oameni. „Numărul a crescut, a mai fluctuat personalul”, spune Haiduc, care vorbește despre un trend crescător.

Chiar dacă între timp s-au mai făcut angajări, în urmă cu trei ani, însă, compania a avut o scădere în ceea ce privește personalul. În 2022, firma De’Longhi România a pierdut peste 300 de angajați, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor: după ce în 2020 firma avea 2.979 angajați, aceasta a accelerat puternic anul următor, ajungând la 3771 de angajați în 2021, dar a scăzut apoi la 3.409 în 2022, apoi a reintrat pe creștere, ajungând la 3.447 în 2023. În 2022 a scăzut și cifra de afaceri a firmei De’Longhi România – de la 2,26 miliarde anul anterior la 2,08 miliarde, pentru a urca din nou la 2,44 miliarde, în 2023.

În ceea ce privește perspectivele, Haiduc vorbește despre un „optimism prudent”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Suntem foarte atenți la tot ceea ce se întâmplă în momentul de față la nivel global, fabrica noastră produce pentru tot globul, exportăm în toată lumea, din Japonia până în America, deci businessul nostru e în toate piețele. Deci suntem foarte atenți la ceea ce se întâmpă. Zi de zi sunt știri, avem scenarii – și scenariul 2, 3 și 4, în funcție de ceea ce se întâmplă. Cred că acesta a fost punctul forte al companiei, reziliența și capacitatea de a reacționa la genul acesta de ”lebede negre””, a spus Haiduc.

Investiții în automatizare. „Ne e mai ușor să găsim oameni. E vizibil că e o perioadă tulbure”

Investițiile merg, de ceva vreme, înspre automatizare, mai spune acesta.

„În fabrica din Cluj avem investiții importante de retehnologizare și automatizare, în ultimii ani am investit multe milioane de euro în procese automate. Aș zice zeci de milioane. Am schimbat echipamente, linii de producție, din considerente de optimizare de costuri și creștere a calității producției. Asta ne-a ajutat să contracarăm și fluctuația de personal și dificultățile de a angaja pe piață în anumite perioade. În perioada aceasta, situația e oarecum mai bună, dar au fost perioade în care a fost foarte greu să găsim personal. În Cluj, șomajul e scăzut, au fost perioade în care cererea de forță de muncă a fost mare și din partea altor companii, dacă s-a suprapus cu necesitatea noastră de creștere a producției, am întâmpinat dificultăți. În perioada aceasta, însă, multe companii au diverse probleme, puține companii cresc”, spune Haiduc. Iar acest lucru se vede în piața muncii. „Ne e mai ușor să găsim oameni. E vizibil că e o perioadă tulbure”, a completat acesta.

În ceea ce privește personalul, compania se concentrează mai mult pe noua fabrică din Satu Mare. „Estimăm o creștere mică anul acesta și doar la fabrica din Satu Mare”, a spus Haiduc.

„La fabrica din Cluj, partea de investiție e direcționată către modernizarea echipamentelor și proceselor, e un proces în derulare. Cumva profităm de nevoia de creștere de capacități de producție. Automatizarea înseamnă scădere de costuri și creștem implicit capacitățile de producție, așa că o să continuăm procesul acesta. Fabrica din Satu Mare e la început de drum, în ceea ce privește creșterea de producție și personal ne concentrăm aici, dar să vedem cum evoluează businessul. E un optimism prudent, cum ziceam. Noi ne așteptăm să creștem business-ul. Ne așteptăm să creștem puțin. Va fi greu de urmat trendul ultimilor ani. Și contextul global e unul dificil. Vrem, în primul rând, să ne consolidăm poziția în piață”, a spus Haiduc.

Cum se văd lucrurile pentru perioada următoare, în piață, în general?

„Sunt piețe și piețe. Ne așteptăm să ne afecteze eventualele probleme economice în anumite piețe, nu neapărat legat de piața mașinilor de făcut cafea. Mai degrabă piețele economice și evoluția lor ar putea să ne afecteze. Exportăm în America, în funcție de cum vor evolua lucrurile acolo și de condițiile economice viitoare, importurile, taxele… s-ar putea să fie un posibil impact negativ. Partea de incertitudine e foarte mare acum. Pe de altă parte, businessul nostru e solid, avem o cotă de piață solidă”, adaugă Haiduc.

Grupul italian are afaceri de peste 2 miliarde de lei în România

De’Longhi a intrat în România în 2013, prin fabrica de producție de espressoare de cafea de la Juc-Herghelie, județul Cluj, iar ulterior și-a extins activitatea pentru echipamente de mic dejun cu marca Braun în fabrica de la Salonta, județul Bihor. În august anul trecut producătorul italian a deschis o nouă fabrică în România, la Satu Mare, cea de-a treia facilitate de producție din România, o investiție care va ajunge la finalul proiectului la 40 de milioane de euro

În România, compania a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri de peste 2,4 miliarde de lei și un profit de aproximativ 96 milioane de lei. Pe lângă cele trei facilități de producție, De’Longhi a dezvoltat în România și un hub IT dedicat programelor prioritare de automatizare și digitalizare pentru întregul grup, care se întinde în 80 de țări.

Delonghi este o afacere de familie, cu sediul in Treviso, Italia. De’Longhi, Braun, Ariete, Nutribullet, Kenwood și de curând La Marzocco sunt brandurile grupului.

Grupul are aproximativ 10.000 de angajați la nivel mondial, iar în 2023 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 3 miliarde de euro, din care 59% provin din categoria aparatelor pentru cafea.

Conform unei analize privind investițiile din această țară realizată de echipa Romanian Economic Monitor din cadrul UBB pentru Ambasada Italiei în România arată că industria prelucrătoare este responsabilă pentru cea mai mare parte a veniturile generate de companiile italiene FDI în România (58,1%). Cei mai mari producători de origine italiană în România sunt Pirelli Tyres România, Tenaris Silcotub și DeLonghi (producție de mașini de cafea), urmați de Prysmian (producție de cabluri electrice) și Vard Shipyards (Fincantieri).

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.