Veneția a obținut peste două milioane de euro din taxa turistică/ Oponenții spun că nu a descurajat vizitatorii, iar anul viitor ar putea fi dublată

venetia barca Sursa foto: G4Media

Veneția a încheiat duminică un program pilot de percepere a unei taxe de intrare pentru turiștii de o zi din care a încasat peste 2 milioane de euro și hotărâtă să extindă taxa, însă oponenții din fragilul oraș din lagună au calificat experimentul drept un eșec, scrie AP.

Câteva zeci de activiști s-au adunat sâmbătă în fața gării Santa Lucia, cu vedere la un canal aglomerat, pentru a protesta față de taxa de 5 euro care, potrivit acestora, nu a reușit să descurajeze vizitatorii să vină în zilele de vârf, așa cum se preconiza.

“Taxa este un eșec, după cum demonstrează datele orașului”, a declarat Giovanni Andrea Martini, un membru al consiliului municipal din opoziție.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În primele 11 zile ale perioadei de probă, s-a înregistrat o medie de 75.000 de vizitatori în oraș.

Martini a declarat că au fost cu 10.000 mai mulți în fiecare zi decât în unele zile de sărbătoare din 2023, citând cifrele furnizate de municipalitate pe baza datelor de telefonie mobilă care urmăresc sosirile în oraș.

În acest an, Veneția a impus taxa pentru călători de o zi, în 29 de zile, în special în weekenduri și sărbători, de la 25 aprilie până la jumătatea lunii iulie. Proiectul, întârziat de pandemie, a fost salutat de statele membre ale UNESCO, care au decis să respingă recomandarea de a înscrie orașul pe lista patrimoniului mondial în pericol.

În ultimele două luni și jumătate, aproape 450.000 de turiști au plătit taxa, generând venituri de aproximativ 2,2 milioane de euro (2,4 milioane de dolari), potrivit calculelor AP bazate pe datele furnizate de oraș. Oficialii au declarat că banii vor fi utilizați pentru servicii esențiale, care costă mai mult într-un oraș traversat de canale, inclusiv pentru îndepărtarea gunoiului și întreținere.

Taxa nu a fost aplicată persoanelor cazate în hoteluri din Veneția, care plătesc deja o taxă de cazare. De asemenea, au beneficiat de scutiri copiii sub 14 ani, rezidenții din regiune, studenții, lucrătorii și persoanele care își vizitează rudele, printre alții.

Simone Venturini, principalul responsabil cu turismul din oraș, a indicat că taxa va fi menținută și consolidată. O propunere de a dubla taxa la 10 euro este luată în considerare pentru anul viitor, a declarat un purtător de cuvânt al municipalității.

Oficialii au promis amenzi drastice pentru contravenienți, dar, în cele din urmă, nu a fost aplicată nicio amendă în timpul controalelor la punctele de intrare, care au variat de la un minim de 8.500 la un maxim de 20.800 pe zi în această perioadă. Reprezentanții municipalității spun că acest lucru se datorează faptului că au dorit o lansare ușoară. Criticii spun că acest lucru a dus la o tendință descendentă a plăților, deoarece vizitatorii au înțeles că nu există niciun risc dacă nu plătesc taxa.

“Dorința de a ridica această taxă la 10 euro este absolut inutilă. Aceasta face din Veneția un muzeu”, a declarat Martini, membru al consiliului municipal.

Multe dintre pancartele de la protestul de sâmbătă au indicat, de asemenea, o îngrijorare crescândă cu privire la sistemul de supraveghere electronică și video pe care orașul l-a introdus în 2020 pentru a monitoriza datele telefoanelor mobile ale persoanelor care sosesc în oraș, care este coloana vertebrală a sistemului de control al turismului. Pancartele au inclus avertismente privind utilizarea datelor personale și lipsa confidențialității datelor.

“Biletul de acces este o mare distracție pentru mass-media, care vorbește doar despre acești 5 euro, care vor deveni 10 euro anul viitor”, a declarat Giovanni Di Vito, un rezident din Veneția activ în campania împotriva taxei turistice. “Dar nimeni nu se concentrează pe sistemul de supraveghere și control al cetățenilor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: