Veniturile ruseşti din petrol şi gaze au crescut cu 26% în 2024, până la 108 miliarde de dolari. Kremlinul afirmă că noile sancţiuni ale SUA vor destabiliza pieţele globale

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Veniturile din vânzările de petrol şi gaze pentru bugetul federal al Rusiei în 2024 au crescut cu peste 26%, la 11,13 trilioane de ruble (108,22 miliarde de dolari), informează agenția de știri Reuters, citată de News.ro.

Veniturile din petrol şi gaze au fost cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, reprezentând aproximativ o treime până la jumătate din totalul veniturilor bugetului federal în ultimul deceniu.

În 2023, preţurile mai scăzute ale petrolului şi scăderea exporturilor de gaze reduseseră veniturile cu 24%.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

SUA au impus vineri sancţiuni mai ample asupra petrolului rusesc, vizând producătorii Gazprom Neft şi Surgutneftegaz, precum şi 183 de nave care au livrat petrol rusesc.

Măsura a fost menită să reducă veniturile Rusiei pentru finanţarea războiului cu Ucraina. Un oficial american a declarat că sancţiunile ar putea costa Rusia miliarde de dolari pe lună, dacă sunt aplicate suficient.

Sancţiunile au determinat rafinăriile chineze şi indiene, care au cumpărat mult din Rusia, să caute surse alternative de aprovizionare cu ţiţei. Multe dintre petrolierele afectate de cele mai recente măsuri au fost folosite pentru a transporta petrol către aceste două ţări.

REACŢIA KREMLINULUI LA SANCŢIUNI

Kremlinul a declarat luni că ultima rundă de sancţiuni americane asupra sectorului energetic rusesc riscă să destabilizeze pieţele globale, iar Moscova a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a minimiza impactul acestora.

„Este clar că Statele Unite vor continua să încerce să submineze poziţiile companiilor noastre în moduri necompetitive, dar ne aşteptăm să putem contracara acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În acelaşi timp, desigur, astfel de decizii nu pot decât să ducă la o anumită destabilizare a pieţelor energetice internaţionale, a pieţelor petroliere. Vom monitoriza foarte atent consecinţele şi vom configura activitatea companiilor noastre pentru a minimiza consecinţele acestor … decizii ilegale”, a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a mai declarat că experienţa modernă a adăugat că este imposibil să se taie rutele naturale de aprovizionare cu energie. „Blochezi ceva într-un loc, iar o opţiune alternativă apare în altă parte. Prin urmare, se vor căuta opţiuni de lucru care vor minimiza consecinţele sancţiunilor”, a asigurat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.