Veniturile Rusiei au scăzut puternic în ianuarie față de anul precedent / Încasările din petrol și gaze, mai mici cu 46% față de ianuarie 2022

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Ministerul rus de Finanțe a declarat luni că veniturile bugetare din ianuarie au fost cu 35% mai mici față de aceeași lună din 2022, ultima lună înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, scrie AP.

De asemenea, ministerul a declarat că deficitul bugetar pentru luna ianuarie a fost de 1.770 de miliarde de ruble (23,9 miliarde de dolari), aproximativ 60% din deficitul care fusese planificat pentru întregul an.

Veniturile din petrol și gaze, coloana vertebrală a economiei Rusiei, au scăzut cu 46% față de ianuarie 2022.

Țările occidentale au impus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, precum și plafoane pentru produsele petroliere rafinate, cum ar fi motorina și benzina.

Rusia a declarat că nu va vinde petrol țărilor care respectă această limită, dar plafonul și scăderea cererii din cauza încetinirii economiei mondiale a însemnat că firmele din China, India și din alte țări pot cumpăra petrol rusesc cu reduceri mari, ceea ce înseamnă venituri mai mici pentru Kremlin.

De asemenea, țara a fost lovită de o serie de sancțiuni occidentale de la începutul conflictului din Ucraina, iar multe companii occidentale au încetat să mai facă afaceri în Rusia.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *