Veniturile Turciei din turismul internaţional au crescut cu 6% în primul trimestru din acest an, la 9,4 miliarde de dolari, comparativ cu perioada similară din 2024, transmite Xinhua, conform Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În condiţiile în care sezonul turistic din Turcia este în plină desfăşurare, călătorii din întreaga lume să îndreaptă spre oraşele antice şi monumentele aflate pe listele UNESCO, sporind expansiunea turismului cultural care, susţin experţii, ar ajuta ţara să înregistreze un număr record de vizitatori în această vară.
Deşi destinaţiile de la malul mării rămân populate, profesioniştii din domeniu spun că turismul cultural şi de patrimoniu creşte într-un ritm mai alert, datorită eforturilor de marketing, de restaurare şi a sporirii interesului global în istoria antică.
Murat Toktas, membru al Board-ului Federaţiei hotelierilor din Turcia, a explicat că cererea crescută pentru turismul cultural şi de patrimoniu reorientează sectorul turismului.
“Turismul cultural era pe locul doi. Acum, este în faţă şi în centru. Hotelurile de lângă zonele istorice sunt aproape de capacitate completă în timpul lunilor de vârf,”, a declarat Toktas pentru Xinhua. Acesta a explicat că cel mai mult beneficiază de această tendinţă hotelurile locale mici, de tip butic. “Oaspeţii vor autenticitate, vor să încerce bucătăria regională, să doarmă în case de piatră şi să simtă evenimentele istorice acolo unde au avut loc. Este o schimbare importantă de la modelul tradiţional de oferte turistice”, a spus el.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului, Turcia a atras anul trecut 56,7 milioane de vizitatori străini, ajungând pe locul patru în lume. Obiectivul ţării este de a ajunge la 65 milioane de turişti străini şi venituri de aproximativ 64 miliarde de dolari în 2025, iar turismul cultural ar urma să aibă o pondere din ce în ce mai importantă.