Veste pentru antreprenori: Pragul pentru deducerea imediată a cheltuielilor cu achizițiile de bunuri ar putea crește la 6.000 de lei

Pe scurt

  • Parlamentarii USR au propus o inițiativă legislativă pentru creșterea limitei de deducere a cheltuielilor cu achiziții curente ale antreprenorilor de la 2.500 lei la aproximativ 6.075 lei.
  • Aceasta schimbare ar permite deducerea mai ușoară a unor echipamente moderne precum laptopuri și imprimante, adaptând pragul la realitățile economice actuale care au evoluat semnificativ în ultimii 12 ani.
  • Propunerea introduce un mecanism de actualizare anuală a pragului, bazat pe un coeficient și salariul minim brut, oferind astfel stabilitate și predictibilitate fiscală pentru afaceri.
  • Facilitățile fiscale simplificate propuse ar reduce povara birocratică pentru antreprenori, în special pentru întreprinderile mici și start-up-uri, permițându-le să se concentreze pe activitatea de bază.
  • Deputatul USR Claudiu Năsui subliniază că schimbarea vine ca o măsură de bun-simț care ar elimina o povară inutilă și neadaptată realităților de piață.
Articolul integral continuă mai jos
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Antreprenorii români ar putea beneficia de o limită mai mare pentru deducerea cheltuielilor cu achizițiile curente de care afacerile lor au nevoie. Deputații USR Oana Murariu și Claudiu Năsui au anunțat că au înregistrat o inițiativă legislativă prin care crește pragul până la care bunurile achiziționate pot fi deduse integral, de la 2.500 de lei la aproximativ 6.075 de lei.

Antreprenorii vor putea astfel să achiziționeze un laptop, un telefon, o imprimantă mai bune și să le deducă mai ușor în contabilitate. Pragul actual este vechi de peste 12 ani, timp în care prețurile au crescut puternic.

„Ca antreprenor, trebuie ca orice bun pe care îl cumperi să fie sub suma de 2.500 lei pentru a-l putea deduce integral în contabilitate în anul în curs. Este un prag stabilit în anul 2013. Or, în ultimii 12 ani, prețul unei imprimante, al unui laptop sau telefon a crescut puternic, doar pentru a da câteva exemple. De aceea venim cu o soluție corectă, prin care nu doar ridicăm acest plafon, dar și asigurăm un mecanism clar de actualizare a lui anuală”, declară deputata USR Oana Murariu, inițiatoarea proiectului.

USR susține că antreprenorii nu pot găsi un laptop, o imprimantă multifuncțională sau un telefon modern sub 2.500 de lei. Acest plafon a rămas încremenit în timp din 2013, în timp ce lumea, tehnologia și afacerile, toate au evoluat și s-au adaptat la piață.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Regulile fiscale trebuie să fie nu doar predictibile, ci și actuale. Taxele și alte obligații ale antreprenorilor se actualizează automat în fiecare an, în timp ce pragul pentru amortizarea bunurilor a rămas neschimbat de peste un deceniu la o sumă nominală fixă. O povară inutilă pentru antreprenori și ușor de înlăturat, dacă există voință politică pentru asta. Prin legea propusă, scoatem acest prag din pixul Guvernului, care ani de zile rămâne nepăsător în fața problemelor cu care se confruntă antreprenorii, și îl mutăm într-o regulă clară care se ajustează periodic. O măsură de bun-simț, simplă, care oferă stabilitate și previzibilitate mediului de afaceri”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Prin această inițiativă USR, se introduce o valoare minimă pentru amortizarea unui bun care va fi stabilită în fiecare an, prin înmulțirea coeficientului de 1,5 cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară (4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025). Bunurile sub pragul propus ar putea fi înregistrate ca și cheltuieli curente, simplificând înregistrările și eliminând necesitatea de a calcula amortizări și de a urmări aceste bunuri în registrul activelor fixe.

În special pentru întreprinderile mici și pentru start-up-uri, va rezulta o economie de timp și resurse, ceea ce le va permite atât înnoirea echipamentelor de birou, cât și o concentrare mai mare pe activitatea propriu-zisă, nu pe aspecte birocratice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.