Miercuri, Groenlanda a acordat o autorizație de exploatare minieră pe 30 de ani unui grup minier danez-francez care intenționează să extragă o rocă ce ar putea oferi o alternativă ecologică în producția de aluminiu, transmite Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Insula arctică, bogată în minerale, petrol și gaze naturale, considerată de mult timp o frontieră potențială a resurselor, a atras atenția internațională de când președintele american Donald Trump și-a exprimat interesul de a o cumpăra la începutul acestui an.
Permisul a fost acordat companiei Greenland Anorthosite Mining (GAM), care dezvoltă un sit în vestul Groenlandei. Compania este susținută de firma franceză de investiții Jean Boulle Group și de fonduri de investiții de stat din Groenlanda și Danemarca.
Anortozitul – o rocă albă compusă în principal din aluminiu, microsilice și calciu – este similar cu materialul adus înapoi de misiunile Apollo ale NASA. GAM intenționează să expedieze anortozit zdrobit către industria fibrei de sticlă, unde ar putea înlocui caolinul ca materie primă mai durabilă. Ambiția mai largă este de a-l utiliza ca alternativă ecologică la bauxită în producția de aluminiu utilizat în avioane, vehicule și apărare.
Investițiile străine și perspectivele groenlandei
„Sper că mina va fi operațională în cinci ani”, a declarat ministrul resurselor minerale din Groenlanda, Naaja Nathanielsen.
În ciuda atenției geopolitice, Nathanielsen a afirmat că interesul SUA pentru Groenlanda nu s-a tradus încă în investiții concrete. „În acest moment, toată agitația nu a dus la o creștere a apetitului pentru investiții directe în Groenlanda”, a spus ea, referindu-se la propunerea lui Trump de a cumpăra insula.
„Am primit o serie de investitori, dar nu am văzut încă niciun exemplu concret de fonduri americane injectate în comunitatea de afaceri din Groenlanda”, a spus ea.
Delegații private de afaceri din SUA au vizitat insula de la începutul anului, dar dialogul oficial cu noua administrație americană nu a început încă, a spus ea.
Cu toate acestea, dialogul cu partenerii europeni progresează. „Nu există nicio îndoială că dialogul atât cu UE, cât și cu Danemarca se desfășoară mai ușor. Acest lucru nu este doar rezultatul zgomotului făcut de administrația americană, ci și rezultatul mai multor ani de cooperare intensificată”, a spus Nathanielsen.
Sectorul minier al insulei s-a dezvoltat lent, împiedicat de interesul limitat al investitorilor, de provocările birocratice și de preocupările legate de mediu. În prezent, sunt în funcțiune doar două mine mici.
Sursa foto: Depositphotos / icarmen13