Vicepreședinte OMV Petrom: Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu

Neptun Deep Sursa: Oil&Gas Journal

Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu şi se estimează că  până la finele lunii octombrie ar putea avea autorizaţie de construcţie, a declarat, joi, Alexandru Maximescu, vicepreşedinte al OMV Petrom, citat de Agerpres.

“Plasarea Mării Negre pe scenă este importantă, nu doar pentru România, ci şi pentru Republica Moldova, Bulgaria şi celelalte ţări din regiune. Cu peste un an în urmă ne aflam aici foarte aproape de decizia finală privind investiţia Neptun Deep. Existau atunci foarte multe zvonuri la momentul acela şi foarte mulţi oameni nu aveau încredere că OMV Petrom şi Romgaz vor fi în stare să facă un astfel de proiect. Astăzi, suntem foarte mândri că am demonstrat că suntem în stare. Romgaz şi OMV Petrom au participaţii egale în acest proiect – “50%-50%” – şi va plasa România pe o poziţie binemeritată, şi anume de cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. (…) La jumătatea anului 2023 am luat decizia finală privind investiţia şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a confirmat, în august 2023, Planul nostru de investiţii. Am început achiziţiile pentru acest proiect. Companii de renume mondial participă alături de noi la proiect, ceea ce ne dă încredere că proiectul va fi realizat la timp şi în limitele bugetului. Acum, suntem în etapa în care ne apropiem de obţinerea evaluării impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei pentru autorizaţia de construcţie pe care sperăm să o obţinem până la finalul lunii octombrie”, a explicat Maximescu, prezent la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului “Black Sea and Balkans Security Forum”.

Potrivit sursei citate, proiectul este situat la aproximativ 170 de mile de ţărmul românesc, iar investiţia totală va fi de aproximativ 3,8 – 4 miliarde de euro. “Parţial, proiectul va fi dezvoltat în apele de adâncime ale Mării Negre, la peste 1.000 de metri sub nivelul mării. Cealaltă parte a proiectului se va derula în zone mai puţin adânci ale Mării Negre”, a adăugat Alexandru Maximescu.

Azi, Greenpeace CEE şi Fridays for Future Austria au anunțat că solicită, într-o plângere adresată Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), oprirea extinderii combustibililor fosili şi a dezvoltării proiectului Neptun Deep, invocând faptul că s-ar încălca Liniile directoare ale forului internaţional pentru întreprinderile multinaţionale.

Sursa: Oil&Gas Journal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *