Victor Moraru, scrisoare către Comisia Europeană după demisia de la AMEPIP

Victor Moraru si Marian Neacsu Foto: Victor Moraru și Marian Neacșu (Sursa: Facebook / Victor Moraru)

Vicepreședintele AMEPIP Victor Moraru și-a dat marți demisia din funcție, conform unui document transmis Economedia. El a transmis, de asemenea, o scrisoare către Comisia Europeană, prin care clarifică acuzațiile privind conflictul de interese și lipsa de experiență invocate de Comisie. AMEPIP este super-agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat. Toți șefii AMEPIP și-au depus demisiile, marți.

Economedia a scris săptămâna trecută, în exclusivitate, că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post.

De asemenea, Economedia a scris că Victor Moraru, unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP. Motivul este faptul că Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei (din mediul academic) care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.

Victor Moraru explică, în scrisoarea trimisă Comisiei Europene, aceste acuzații:

Moraru susține că Comisia de selecţie a doi reprezentanţi ai mediului academic a fost formată din 5 membri de la diferite direcţii responsabile de implementarea ţintelor şi jaloanelor PNRR din cadrul SGG (Direcţia Resurse Umane, Direcţia Juridic şi Contencios, Direcţia Coordonare Politici şi lmplementare Proiecte, Direcţia Economică şi Achiziţii), el neavând calitatea de sef/superior ierarhic sau coordonator al niciunuia dintre ceilalţi membri.

„Un aspect important de menţionat este acela că în cadrul comisiei de selecţie, eu am avut doar un singur vot de exprimat din cele 5 şi că nu au existat contestaţii legate de această procedură, iar deciziile comisiei au fost luate cu unanimitate de voturi (subliniez faptul ca eu am avut un singur vot, egal cu al celorlalţi membri ai comisiei). Decizia a fost a unei comisii şi nu a unei singure persoane”, afirmă Moraru.

Mai mult decât atât, afirmă el, pentru asigurarea unei selecţii transparente şi deschise, SGG a transmis, chiar dacă legea nu prevedea modul de selectare a reprezentanților mediului universitar/academic, solicitări de sprijin către 22 de instituţii academice legate de posibilitatea de a propune persoane din mediul academic care să fie selectate să facă parte din comisia de selecţie.

În plus, anunţul privind selecţia a fost publicat și pe pagina de internet a SGG, care poate fi vizualizat prin accesarea acestui link.

„Cu toate că s-a făcut această mediatizare neimpusă de lege, au fost depuse doar 5 candidaturi, comisia de selecţie a reprezentanţilor mediului academic neavând de făcut decât să verifice eligibilitatea dosarelor şi să le puncteze conform grilei de punctaj, publicate pe pagina de internet a SGG, împreună cu anunţul, înainte de depunerea dosarelor”, a transmis el.

„Desemnarea mea în cadrul comisiei de selecţie a reprezentanţilor mediului universitar/academic, respectiv exercitarea sarcinilor mele de serviciu în acest sens s-au realizat cu stricta respectare a actelor normative în vigoare”, afirmă astfel Moraru.

Victor Moraru susține că nu a avut, nici înainte și nici după selecție, nicio relație patrimonială cu vreunul dintre cei selectați, iar membrii mediului academic nu au fost remunerați.

Victor Moraru susține astfel că nu se găsește în niciuna dintre situațiile de incompatibilitate prevăzute de legislația în vigoare.

Moraru mai susține, de asemenea, că deține experiența necesară pentru post.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: