VIDEO Agricultura este ultimul mare domeniu în care digitalizarea nu a făcut diferența deocamdată. Cum încearcă un retailer agricol român să schimbe acest lucru

Agroland magazin

Agricultura este ultimul mare domeniu în care digitalizarea nu a făcut diferența deocamdată, afirmă, într-un interviu pentru Economedia, Horia Cardoș, fondator al Agroland, compania românească cu cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România. Agroland a fost unul din puținii câștigători ai pandemiei, deoarece românii s-au îndreptat spre activități mai gospodărești, precum creșterea animalelor și îngrijirea grădinii. Păcatul României, spune antreprenorul, este că exportăm materii prime.

Vezi integral VIDEO cu Horia Cardoș, fondator Agroland

ARVE Error: src mismatch

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
provider:    vimeo
url: https://vimeo.com/539771935/143c83dabb

src: https://player.vimeo.com/video/539771935?dnt=1&app_id=122963
src mod: https://player.vimeo.com/video/539771935
src gen mod: https://player.vimeo.com/video/539771935?h=143c83dabb
src gen: https://player.vimeo.com/video/539771935?h=143c83dabb&dnt=1

Filmare și montaj: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Principalele declarații ale lui Horia Cardoș:

Compania în pandemie:

  • Pandemia ne-a prins într-o situația mai favorabilă comparativ cu cea a altor companii din România. Am reușit să ne facem planuri de expansiune, în loc să ne facem planuri de supraviețuire. În vremuri de criză românii se îndreaptă spre activități mai gospodărești, creșterea animalelor și îngrijirea grădinii, care sunt exact domeniile în care expunem produse, ceea ce s-a văzut în creșterea cifrei de afaceri. Anul 2020 pentru noi a fost un an foarte bun în care am reușit să exploatăm toate oportunitățile din această nenorocire.
  • Sunt foarte multe probleme de aprovizionare, pe de o parte din partea producătorilor – din UE, din România sau din Asia –, au fost multe blocaje, pe de altă parte probleme de logistică. Valul acesta nu s-a terminat nici astăzi și va continua câțiva ani, pentru că s-au stricat niște lucruri.

Planuri de extindere, producție în România:

  • Am angajat mulți oameni, suntem în expansiune, deschidem noi magazine. Și platforma avicolă de la Mihăilești este în expansiune, vrem să o modernizăm, să extindem capacitatea.
  • Este o oportunitate foarte bună să extindem prezența pe zona de producție food.
  • Două motive [pentru care vom produce mai mult în România]: predilecția și tendința consumatorilor români de a cumpăra produse crescute în România și pentru a evita problemele de aprovizionare. Producând în România susținem economia locală, susținem un sistem social.

Mai răspunde sistemul educațional din România nevoilor de pe piața muncii?

  • Din păcate, nu cred că astăzi sistemul educațional răspunde cerințelor unei societăți care se schimbă de la un an la altul și unei economii care se schimbă și se va schimba major în următorii ani. Suntem complet nepregătiți. Timp de 30 de ani lucrurile nu au evoluat cum trebuie. Noi, ca oameni de business, avem o mică influență în decizia politică, inclusiv în partea de educație.
  • Oricum cei care sunt în decizie nu ne întreabă nici despre măsurile economice prea mult, pe noi cei mici și mulți care se chinuie să facă față unei competiții, pe de o parte, iar pe de altă parte unei legislații destul de amestecate care nu încurajează foarte mult antreprenoriatul.
  • Este o provocare permanentă să găsim oameni pentru magazine, pentru partea de ferme. Găsim mult mai ușor și mai repede oameni pe poziții medii sau poziții de management superior. Problema o au toate economiile, în afară de țările din Asia. Probabil viitorul este al magazinelor fără personal sau cu cât mai puțin personal.

Digitalizarea în sectorul agricol:

  • Eu sunt un mare fan al automatizării, nu pentru a elimina persoane sau joburi, ci pentru a crește viteza și acuratețea și pentru a scădea costurile pentru anumite procese.
  • Pe partea de depozite am implementat un sistem de management, am schimbat tot ce înseamnă soft de retail în 80 de magazine din cele 250. Intenționăm să investim și în magazinele francizaților. Ne caută foarte mulți furnizori din zona de robotizare a proceselor.
  • Anul trecut, în digitalizare și automatizare, am investit doar în partea de software, fără echipamente, în jur de 150.000 de euro și probabil în fiecare an vom ajunge la cifrele astea, chiar mai mult.
  • Agricultura este ultimul mare domeniu în care digitalizarea nu a făcut diferența deocamdată. Anul trecut am pornit un incubator pentru start-up-uri în agricultura digitală. Cele cinci echipe câștigătoare au creat două soluții de roboți pentru agricultură, o soluție de blockchain pentru trasabilitatea produselor destinate hranei umane și încă două aplicații.
  • Suntem absolut siguri că peste 3 ani procesele din compania noastră vor fi mult schimbate și vor fi înlocuite de acei așa-numiți roboți de proces, vom folosi softuri, magazinele probabil vor avea mai puțin personal, și datorită accelerării survenite ca urmare a pandemiei.

Mai este România competitivă în sectorul agricol?

  • Păcatul nostru este că exportăm materii prime. Dar cunosc antreprenori din România care investesc în capacități de producție, în transformarea din cereale în proteine animale, respectiv în hrană și lucrul acesta va schimba peisajul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: