VIDEO Autostrada București Sud: Amenințați cu rezilierea contractului și având deja exemplul Tirrena Scavi, grecii de la Aktor au revenit pe șantierul Lotului 3 și lucrează pe zăpadă

Aktor A 0

Amenințați cu rezilierea contractului și având deja exemplul Tirrena Scavi (contracte reziliate pe 21 decembrie), constructorul grec Aktor a revenit pe șantierul lotului 3 al Autostrăzii București Sud, tronson de 18 kilometri pe care s-a angajat să-l termine în decembrie 2023. Respectarea termenului este puțin probabilă, șantierul fiind la doar 25% execuție la începutul anului, conform raportării oficiale CNAIR, adică o întârziere de 40% din ansamblul proiectului. Totodată, promisiunile constructorului către CNAIR prin care a promis un avans de 45% în primăvară par neverosimile.

Cu toate acestea, Aktor a reluat lucrările pe șantier luna trecută pe o vreme de iarnă și cu zăpadă pe amplasament, iar cele mai noi imagini arată mobilizarea în zona nodului rutier din zona Cirogârla-Bâcu, la supratraversarea Autostrăzii A1 București – Pitești. Oficial, sezonul de construcții începe din 15 martie.

Imagini video au fost publicate pe canalul YouTube Spiri Drone:
Contractul pentru Lotul 3 Bragadiru – Joița (18 km) a fost semnat în 2019 cu Asocierea Aktor-EuroConstruct pentru 850 de milioane lei. Asociația Pro Infrastructură este reticentă că lucrările ar putea fi terminate în octombrie 2023, conform estimării CNAIR.

„Din păcate, grecii de la Aktor demonstrează în continuare că nu sunt capabili să intre într-o treaptă de viteză superioară. La un an și ceva de la ordinul de începere lucrări (emis în 25.10.2021), estimăm cu indulgență că în prezent șantierul a ajuns la 25%. În acest ritm este evident că antreprenorul va ieși din termenul contractual de 30 de luni de execuție scadent în aprilie 2024. De altfel, Aktor a încasat deja penalități pentru diversele întârzieri, inclusiv în faza de proiectare. În condițiile în care constructorul nu va reuși să se adune și să mărească semnificativ mobilizarea, va termina lotul abia prin toamna anului 2024. Cert este că 2023 iese din discuție, așa cum deja s-au hazardat să promită diverși oficiali din CNAIR și MT”, arăta API în decembrie 2022.

În această vară urmează să fie deschis, complet sau parțial Lotul 2 Berceni – Bragadiru unde lucrează Alsim Alarko (peste 70% execuție), iar spre finalul anului și Lotul 1 Glina – Vidra (Alsim e la aproape 60%).

Comentarii

  1. AKTOR trebuie sa fie exclus de pe piata romaneasca. Nu a respectat niciun contract. In aceeasi situatie mai sunt si alte firme. Grindeanu fa curatenie.

  2. Domnul Grindea u încă nu ne-a arătat cartea de matematica pe care susține că a scris-o,așa că nu vă așteptați că acest domn să facă ceva la Ministerul transporturilor. Poate doar sa mai scrie o carte…tot invizibila

  3. Din păcate finalizarea autostrăzilor începute bate pasul pe loc, se lucrează cu viteza melcului, cnair și Ministerul transporturilor nu fac nimic pentru supravegherea lucrărilor și presarea constructorilor care sunt neserioși și sabotează lucrările, iar preturile sunt umflate probabil pentru a fi șifonați,

  4. De urmărit dacă firmele de construcţii turceşti Asim Alarko vor mai menţine ritmul la fel de susţinut şi după scandalul care a urmat cutremurului din Turcia, în care nu ştiu câţi patroni de firme de construcţii au fost arestaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *