VIDEO Autostrada Transilvania: Lotul UMB dintre Nădășelu și Zimbor, cel mai avansat șantier finanțat prin PNRR riscă să fie amânat pentru 2026. CNAIR a avut nevoie de 18 luni pentru a tranșa problemele de la Nădășelu și Topa Mică, susține Pro Infrastructura

Autostrada Transilvania Lot UMB Nădășelu

Lotul UMB Nădășelu – Zimbor (30 km) de pe Autostrada Transilvania, cel mai avansat șantier rutier finanțat prin PNRR, riscă o nouă întârziere din cauza problemelor terenului de la Nădășelu și Topa Mică, susține Asociația Pro Infrastructură (API). Pentru lotul cu o lungime de 30 de kilometri constructorul UMB a primit două extensii de termen, ultima pentru iulie 2025, deși în vara anului trecut ritmul bun de pe șantier dădea speranțe pentru finalizarea în decembrie 2023. Este nevoie, însă, de modificarea proiectului tehnic și lucrări suplimentare/ consolidare pentru zonele „critice” Nădășelu și Topa Mică. Încă din toamna anului trecut, constructorul a propus un viaduct peste cimitirul de la Nădășelu și un tunel tip cut&cover la Topa Mică.

CNAIR a avut nevoie de un an și jumătate pentru a ajunge la concluzia că lucrările suplimentare nu pot fi acoperite din contract, ci este nevoie de o nouă licitație, procedură pe care, însă nu a început-o.

„Nădășelu – Zimbor, din fruntaș codaș. Estimăm că stadiul fizic este 57%. Deși cei de la UMB sunt în continuare bine mobilizați, lotul a trecut de la categoria “circulăm în 2024, poate chiar din 2023” în urmă cu 12 luni la ”mai vorbim prin 2025” în prezent. În 2022 speram că aceasta va fi prima autostradă finanțată prin PNRR deschisă traficului, iar acum începem să avem emoții pentru 2025. În noiembrie 2022 antreprenorul a primit o extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică finalizarea în data de 13.07.2025! Însă cel mai mult ne îngrijorează lentoarea CNAIR în tranșarea situației soluțiilor noi de la Nădășelu și Topa Mică. Alunecarea masivă de la Nădășelu a ”bubuit” la început de septembrie 2021. Oficialii CNAIR au avut nevoie de vreo 18 luni de dezbateri și scărpinat în cap ca să se decidă că vor licita separat lucrările fiindcă nu mai este loc în rezervele de implementare și în spațiul legal de adiționare a contractului, dar tot nu au lansat procedura de achiziție! Această ”mișcare” birocratică nu este o premieră, dimpotrivă. Cel mai bun exemplu similar este lotul 3 al A1 Lugoj-Deva, acolo unde constructorul spaniol Comsa care executa autostrada a fost singurul ofertant și (până la urmă) câștigător al contractului pentru lucrările suplimentare. Solicităm CNAIR să demareze de urgență licitația aferentă soluțiilor de la Nădășelu și Topa Mică. Altfel riscăm să ajungem în 2026 cu inaugurarea”, arată Asociația Pro Infrastructură

Următorul lot, Zimbor – Porta Sălajului (12 km), este la 25% execuție și are termen de finalizare tot 2025.

Comentarii

  1. CNAIR ar trebui sa-si schimbe numele in Compania Națională de Anulare a Infrastructurii Rutiere. Si daca proiectele ar fi date unor elevi de clasa a X-a ar fi in stare sa deseneze, masoare si sa cheme niste utilaje pentru a verifica tipul solului mai bine decat relicvele de la CNAIR. Sunt sigur ca acolo se tasteaza cu doua degete si au ochelarii pusi in varful nasului – ochelari cu snur, desigur.

    CNAIR-ul nu ca ar trebui desfiintat, dar toata lumea de acolo ar trebui data afara din tara. Nu puscarie ca acolo primesc mancare. Nimic sa nu li se mai dea. Sa-i lase in afara granitei undeva pe un camp cu o camasa pe ei si sa se descurce.

  2. CNAIR trebuie desființată ! In Ministerul Transporturilor să se inființeze o directie de profil , care să cuprindă maxim 10-15% din personalul actual CNAIR. Proiectele de infrastructură să se deruleze cu COMPANII DE PROIECT care sa se ocupe de studii , proiecte , implementare si derulare contracte .
    Grindeanu DEMISIA !

  3. “CNAIR a avut nevoie de un an și jumătate pentru a ajunge la concluzia că lucrările suplimentare nu pot fi acoperite din contract, ci este nevoie de o nouă licitație, procedură pe care, însă nu a început-o…”

    Durere cronica in partea dorsala, la un metru de corp. Aceasta este imaginea tarii noastre. Fara cuvinte…

  4. Cred ca a sosit timpul ca provinciile sa acceseze aceste fonduri, sa isi faca ele echipele de proiecte, sa faca ele licitatiile de constructie, sa aleaga ele pe unde e nevoie de autostrazi nu de la Bucuresti! Asa cum azi putem accesa fonduri europene local , nu vad de ce nu se pot face si autostrazi . Se va crea astfel, ulterior, o competitie intre provincii, din care are de castigat cetateanul, economia si Romania in final. Binentele daca se vfrea si o reorganizare administrativa a Romaniei cat mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *