La doar două zile după anunțul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, privind excluderea a 250 din cei 430 de kilometri de autostradă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Asociația Pro Infrastructură (API) trage un semnal de alarmă cu privire la stadiul lucrărilor pe Autostrada A3, segmentul Nădășelu-Poarta Sălajului.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Secțiunea Nădășelu-Mihăiești-Zimbor are 30,06 km, iar Zimbor-Poarta Sălajului 12,24 km.
Cei 42 de kilometri ai acestui tronson, începuți acum patru ani și jumătate, riscă să devină un exemplu costisitor de ineficiență și lipsă de planificare, apreciază API.

Potrivit API, mobilizarea constructorului UMB este “anemică” pe majoritatea secțiunilor. Singurul sector unde se înregistrează progrese notabile este cel de 12 km dintre Zimbor și Poarta Sălajului. API crede că UMB dorește să finalizeze acest segment până la sfârșitul anului 2025 pentru a-și muta resursele către Autostrada A7. Cu toate acestea, chiar și aici, lipsa intervenției la nodul Românași, “neatins” deocamdată, face ca tronsonul să fie “muzeu”, adică imposibil de deschis traficului.
Vestea bună se oprește aici, spune Asociația. Pe segmentul Zimbor-Topa Mică, de aproximativ 15 kilometri, mobilizarea UMB este practic inexistentă, iar “nepăsarea oficialilor CNAIR” față de realizarea unei conexiuni provizorii la nord de Topa Mică garantează că traficul nu va fi deschis pe această porțiune în 2025, deși “tehnic este încă posibil”.

Situația este și mai gravă între Topa Mică și Nădășelu, unde prezența UMB este “ca și inexistentă”, atenționează API. Această secțiune este dependentă de viaductele executate de compania Ozaltin. Deși turcii se mișcă bine, API avertizează că finalizarea lucrărilor în termenul contractual de 18 luni necesită “foarte mari eforturi”. Fără aceste viaducte, secțiunea ar fi la rândul ei un “muzeu”.

Excluderea acestor tronsoane din PNRR înseamnă adio “banii foarte ieftini”, disponibili la “rate fără dobândă”.
“Adio bani foarte ieftini din PNRR, cam ca la “rate fără dobândă” când îți iei televizor. În schimb, statul nostru incompetent riscă să achite ce-a mai rămas exclusiv din bugetul propriu: vreo 20% din lucrări pe Nădășelu-Poarta Sălajului și aproape 100% din viaductele executate de Ozaltin. Un miliard de lei fără TVA doar valoarea contractului cu Ozaltin la care mai punem vreo 300 milioane lei necesare pentru ce mai trebuie să facă UMB. Un fleac. Rămâne de văzut dacă responsabilii din CNAIR și MT se vor urni rapid ca să transfere aceste proiecte pe Programul Transport unde oricum nu mai e loc. Sau dacă statul (adică noi) își va asuma dauna și va scoate banul din buzunar care este purtător de dobândă de vreo 6-7-8% în funcție de cum se va mai putea împrumuta România în 2025 și 2026.”, conchide Asociația Pro Infrastructură (API)