VIDEO INTERVIU Achizițiile făcute de stat pentru sisteme IT, în vizorul Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu: ”Am avut sancțiuni pe IT, marcaje rutiere, achiziții de medicamente, foarte posibil să mai vedem suspiciuni pe zonele acestea”

computer, IT

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, anunță într-un interviu pentru Economedia.ro că instituția va anunța în maximum două luni rezultatul investigației lansate în urmă cu doi după scumpirea accelerată a prețului la ouă, precum și rezultatul altei investigații pe piața imunoglobulinei.

În ceea ce privește noi investigații ce vor începe în acest an, Chirițoiu spune în interviul Economedia că va declanșa acțiuni în sectorul achizițiilor publice, unde există ”suspiciuni legate de trucări de licitații”.

Întrebat în ce sectoare planează suspiciunile, Chirițoiu a vorbit despre achizițiile de servicii IT și de medicamente.

Urmărește fragmentul de interviu de la min. 33.40

 

Elena Deacu: Ce investigații finalizați în acest an?
Bogdan Chirițoiu: Ne-am concentrat să finalizăm ce aveam deja în lucru. Am lansat deja investigații. Avem o investigație deschisă de circa doi pe prețul la ouă – au fost suspiciuni că o serie de producători ar fi folosit o criză internațională ca să crească prețul în România.

Cristian Pantazi: Și care e rezultatul investigației?
Bogdan Chirițoiu: O să îl aflați într-o lună-două.

Mai este o investigație pe prețul imunoglobulinei, unde au fost multe discuții, unde suspectăm o coordonare a producătorilor pentru a se retrage din România. Investigăm dacă a fost o coordonare între companii. Terminăm o investigație privind branșamentele la gaze. Mai avem o investigație în asigurările de aviație, o piață mică, dar cu impact mare.

Cristian Pantazi: Ce investigații demarați în acest an?
Bogdan Chirițoiu: Zona la care ne uităm e cea de energie – unde am declanșat deja investigația pe energia electrică. Ne uităm la zona de servicii financiare, credem că se poate îmbunătăți concurența. De asemenea, sectorul achizițiilor publice. Anul trecut am sancționat zona de lemn, companiile participante la licitațiile Romsilva.

Avem în lucru o serie de suspiciuni legate de trucări de licitații, o să și declanșăm o investigație pe zona asta.

Cristian Pantazi: În ce sector?
Bogdan Chirițoiu: Ne uităm la tot ce cumpără statul. Avem și un instrument nou – posibilitatea de a căuta în baza de date, în SICAP, ca să identificăm comportamente suspecte. Ai posibilitatea cu ajutorul softului să faci căutări pe anumite criterii. Dacă îmi sugerează că unele companii își împart piața – poate fi o înțelegere între ele.

Cristian Pantazi: Piața achizițiilor de servicii IT e o țintă?
Bogdan Chirițoiu: Cu siguranță ne uităm la zona de IT. Am avut sancțiuni pe vremuri împotriva Siveco și Intrarom. Deci la zona de IT ne uităm. Am avut sancțiuni pe IT, marcaje rutiere, achiziții de medicamente. Foarte posibil să mai vedem suspiciuni pe zonele acestea. În general, 80% din investigațiile deschise duc la ceva – fie amendă, fie angajamente luate de companii.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

 1. “Avem și un instrument nou – posibilitatea de a căuta în baza de date, în SICAP, ca să identificăm comportamente suspecte. ”

  Ha.ha!
  😃

  Aveti instrumente degeaba.
  Este marketing politic.
  Sa nu te schimbe!

  Oare cât durează anchetele la voi?
  Ca sa iasă cum trebuie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *