VIDEO INTERVIU Sever Scridon, ZF Group: Dorim să aducem ultima tehnologie în domeniul e-mobility

Sever Scridon BeeSpeed ZF Group

Grupul auto german ZF Friedrichshafen (ZF Group) produce la Timișoara, pe lângă componente auto, și tehnologii pentru mașini electrice ale viitorului, prin intermediul subsidiarei de automatizări BeeSpeed. Dacă acum lucrează aici 170 de ingineri, în următorii ani compania vrea să își tripleze echipa și să aducă la Timișoara ultima tehnologie în domeniul e-mobility, a declarat, într-un interviu pentru Economedia, Sever Scridon, Managing Director BeeSpeed.

La Timișoara, ZF Group și BeeSpeed lucrează la sisteme, de la tracțiune, până la senzori și conducerea autonomă, care vor echipa atât automobilele produse de marii producători europeni, dar și vehiculele comerciale și cele de producție.

Potrivit lui Scridon, Timișoara este un pol automotive al României, unde candidații au încă din faza de studenție pregătirea astfel încât să poată fi asimilați ușor în câmpul muncii.

Despre cum a schimbat pandemia organizarea unei companii, dar a adus și o eficacitate sporită aflați din interviul cu Sever Scridon, Managing Director BeeSpeed.

Vezi integral VIDEO cu Dr. ing. Sever Scridon, Managing Director BeeSpeed, subsidiară a ZF Group




Filmare: Economedia / Montaj: Ovidiu Micsik, Inquam Photos

Rep.: Cum a fost în perioada de pandemie pentru companie și ce învățăminte am tras după această perioadă?

Sever Scridon: Perioada de pandemie ne-a schimbat modul de lucru, am fost nevoiți să acționăm rapid, să transmitem angajaților mesaje clare să învețe să lucreze de acasă în mod prelungit, ca să nu zic aproape permanent, cel puțin în ultimele luni. Și, bineînțeles, au trebuit făcute o serie de schimbări, atât la nivel de proces, în relațiile cu partenerii noștri din străinătate, dar și la nivel local, în ceea ce înseamnă relaționarea dintre colegi, dintre funcțiunile firmei și colegi și, bineînțeles, în ansamblu toată organizația. A fost, zic eu, un schimb de macaz, dar care în final ne-a dus la un model mai modern și mai eficace, culmea.

Ce înseamnă această eficacitate?

De ce mai eficace? Pentru că au dispărut o serie de timpi morți, adică nu a mai trebuit să se ia in calcul perioada de a veni de acasă la birou, cu traficul de rigoare. Partea de comunicare a fost mult mai eficace, iar nu în ultimul rând, colaborarea între colegi pentru că în cadrul organizației la birou erau mai mult acele echipe, grupuri care aveau un impact mai mare în activitate decât munca în ansamblu ca organizație, iar această muncă la domiciliu a redus multe din efectele negative și  ne-a crescut eficacitatea pe proiecte.

Timpul de reacție față de proiecte în relațiile cu colegii din exterior clar s-a realizat mult mai rapid. Fiind în telemuncă, infrastructura, vrând-nevrând, este bine pusă la punct și nu poate fi cauza unei lipse de comunicări. Și, bineînțeles, în cadrul echipelor, pentru că atât echipa de leadership, cât și noi ca organizație am încercat în mod continuu să sprijinim proactiv partea de muncă la domiciliu.

A fost nevoie să și investiți, să luați echipamente pentru angajați și cam cât?

Cel mult am luat camere web, pentru că din dotările noastre standard, din motive de securitate, nu erau incluse. Deci investițiile au fost de infrastructura IT, dar nu la un nivel semnificativ. În rest totul a funcționat foarte bine. Specificul activității noastre ne-a permis acest lucru, cu o paranteză – colegii din echipa de hardware, care au fost și sunt încă nevoiți să vină pentru a asigura colegilor de la echipa de software condițiile și mediul de lucru propice.

În pandemie ați identificat joburi la care puteți renunța sau au apărut altele noi?

Contextul dat de pandemie ne-a responsabilizat multe din locurile de muncă, în niciun caz nu ne-au adus într-o situație în care să zicem că nu ne mai trebuie un anumit job sau poate fi făcut în altă formă decât era făcut anterior. Ne-a adus modificări în modul de muncă, dar în niciun caz nu ne-a pus în situația în care să zicem că am putea renunța la unii sau la alții.

Partea de joburi noi, în configurația noastră nu neapărat, pentru că în mod direct nu avem ceva ce să ne poată aduce o valoare printr-un job nou înființat. În schimb, prestatorii de servicii. Noi nu am putut folosi cantina din locația noastră și atunci a trebuit să solicităm comanda prânzului sau micului dejun sau, depinde de situație, la domiciliu sau chiar la birou, pentru că în condițiile pandemice cantina nu putea funcționa. Atunci mulți furnizorii de alimente sau produse au prosperat în perioada asta.

Știm că sunteți în curs de dezvoltare, că vă extindeți.

Dezvoltare continuă pe ceea ce facem. Avem un target ambițios, să mărim echipa pe activtățile pe care le avem aici și dorim să ne extindem, mai ales pe proiectele R&D. Dorim să aducem în zonă tot ce înseamnă „state of the art”, adică ultima tehnologie în domeniul e-mobility, adică mobilitatea electrică cu tot ceea ce înseamnă, de la tracțiune, până la senzori și conducerea autonomă, tot ceea ce implică un sistem de e-mobility modern și actual.

Această dezvoltare trebuia să aibă loc înaintea pandemiei și a fost întârziată din cauza ei?

Da și nu. Această activitate trebuia să fie într-un plan inițial mai lejer, dar pandemia, datorită condițiilor impuse de schimbările la nivel mondial – vedeți crizele de genul DieselGate, care practic au precedat pandemia, dar nu cu mult timp, adică nu au influențat în perioada pandemiei trendul. Dar proiectele au fost dezvoltate în timpul pandemiei. Deci practic ceea ce pandemia a adus a fost și o reorganizare, o reașezare a proiectelor, iar în faza extinsă a pandemiei, ne deranjează într-adevăr, dar ca și implementare probabil că ne-a decalat cu cel puțin jumătate de an proiectul. Și acum nu am fi spus „intenționăm”, ci „deja dezvoltăm și suntem într-o fază avansată de dezvoltare”. Deci au fost și motive care au dus la o decalare în sensul întârzierii, dar au fost de asemenea și motive care au dus la o reorganizare a conceptului, a tot ceea ce înseamnă produsul de e-mobility în ansamblu, adică ceea ce grupul poate să ofere în acest sens și care practic acum, deși mai târziu, dar cu o presiune mai mare.

Câți angajați aveți și la câți angajați doriți să ajungeți?

În momentul de față avem în jur de 170 de ingineri, iar proiectul pe care intenționăm să îl dezvoltăm ar aduce în următorii 3 ani câte 150 de oameni pe an, adica încă 450 pe lângă cei 170 existenți.

Aveți de unde lua acești angajați?

Tocmai de aceea s-a ales regiunea Timișoarei, regiunea de vest a României, pentru că este expusă atât trendurilor la nivel local. După cum se știe, România are un pol automotive care este Timișoara, unde candidații au încă din faza de studenție pregătirea astfel încât să poată fi asimilați ușor în câmpul muncii. Dar există și o piață a muncii deja matură, bine pusă la punct, care poate reacționa dacă se dovedește că proiectul pe care dorim să îl aducem prezintă interes și să poată să ne ajute să construim acest proiect împreună. Asta e partea locală.

Apoi este partea regională. În zona de vest a României sau zona aceasta a Europei, a Balcanilor, multe din companiile din domeniul automotive și-au deschis fabrici, centre de ingineri. Putem lua exemplul Ungariei, care nu este departe de noi și care are, atât din punct de vedere al producătorilor de mașini, dar și al celor din aria noastră de furnizare, destule centre, atât de producție, cât și de inginerie.

De asemenea, vecinii de mai la sud, Serbia, care au în jurul Belgradului un centru puternic, atât de producție, deschis chiar de către grupul nostru, dar și de inginerie în domeniu. Și, bineînțeles, Bulgaria, care și ei au la rândul lor atât centre de producție, cât și de inginerie.

Atât regional, cât și local, Timișoara a fost, să zicem, o destinație „first-choice” din partea grupului, prima alegere.

Unde vor ajunge aceste sisteme de e-mobility?

Grupul nostru produce aceste sisteme complete, deci ele vor fi utilate direct pe automobilele produse de marii producători europeni în primul rând, dar nu numai, pentru că grupul nostru are expunere la nivel mondial și are fabrici și centre de producție atât în zona Asia Pacific, cât și în zona Americilor.

Produsele concepute, în faza de cercetare-dezvoltare, sperăm în cadrul echipei pe care o vom dezvolta în locația noastră, vor fi parte a acestor pachete complete care vor utila absolut toate automobilele clienților grupului nostru. Și ceea ce este pentru noi foarte important este că ne extindem aria de competență și în cadrul vehiculelor comerciale și a celor de producție – sunt acele utilaje mari pe care le vedem pe șantiere, utilaje în care e-mobility este foarte de dorit a fi utilizat.

Spectrul de utilizare este mare, cu predilecție automobilele, dar vehiculele comerciale sunt un punct greu în acestă conjunctură a proiectelor și vor fi multe aplicații în care vom furniza sisteme complete.

Cât de multă nevoie avem de e-mobility?

Nu trebuie să fii expert în domeniu, dar vedeți care sunt practic și tendințele la nivel european, directivele prin care se dorește ca începând cu 2025 să nu mai fie produse mașini cu motoare cu combustie. Prin directivele pe care Uniunea Europeană deja le transpune la nivel de Europa și bineînțeles la nivel legislativ în fiecare din țările componente, ne arată că e-mobility este ceea ce va urma, este „next generation”. Nu sunt prea multe alternative care să poată să înlocuiască actualele automobile sau vehicule comerciale care utilizează motoarele cu combustie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *