VIDEO Linia de tren Brașov – Sighișoara: Cum arată lucrările la tunelul Ormeniș / Guvernul suplimentează cu 3 miliarde lei bugetul pentru magistrală

Pe scurt

  • Proiectul de construcție a tunelului Ormeniș pe Magistrala CFR Brașov – Sighișoara avansează, fiind parte din cele mai mari contracte CFR.
  • Aktor, lider de proiect, utilizează patru TBM-uri pentru a fora tuneluri feroviare, incluzând tunelurile Ormeniș și Homorod, pentru o viitoare circulație feroviară de până la 160 km/h.
  • Progresul fizic pe subsecțiunile de pe ruta Brașov – Sighișoara variază între 41,56% și 45,05%.
  • Bugetul proiectului de cale ferată Brașov – Sighișoara a fost suplimentat de la 8 miliarde lei la 11 miliarde lei.
  • Lucrările sunt parte a Coridorului Rin-Dunăre, cofinanțate de Uniunea Europeană, și sunt cruciale pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare românești.
Articolul integral continuă mai jos
Aktor cale ferata Brasov Sighisoara Sursa foto: Aktor / LinkedIn

Lucrările la tunelul de la Ormeniș pe Magistrala CFR Brașov – Sighișoara, avansează, arată imaginile publicate de specialustul Dumitru Cojocea. Pe lotul Apața – Cața din județul Brașov urmează să fie construite cele mai lungi tuneluri feroviare din România (Ormeniș și Homorod, 7 km, respectiv 5 km, cu galerie dublă, deci în total 24 km). Lotul Apața – Cața unde constructorul grec Aktor este lider de proiect are o lungime de 28 km și este unul dintre cele mai mari contracte CFR, cu o valoare de 3 miliarde lei, finanțare prin CEF.

Video din interiorul Tunelului Ormeniș de 7 km:

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În decembrie, Aktor a început forarea celui de-al patrulea tunel de pe firul viitoarei linii Brașov – Simeria, parte din Coridorul Rin – Dunăre. A patra mașină TBM, Konstantina, de 100 m și 1.500 tone, a început lucrările în decembrie, alăturându-se Alexandrei, activă din octombrie. Cele două TBM sapă tuneluri de 5,1 km spre Homorod, continuând proiectul început în primăvară de Varvara și Eleni, care avansează spre Apața.

„Acesta este un proiect de amploare, unul dintre puținele din Europa în care patru mașini forează patru tuneluri în același timp”, a declarat atunci Alexandros Exarchou, Președinte al Consiliului de Administrație și CEO al Aktor Group.

Săptămâna trecută, Aktor anunța că toate cele patru TBM-uri avansează în forajul tunelurilor de pe traseul viitoarei căi ferate Brașov – Sighișoara.

„Cârtițele”, care sunt complet în munte, înregistrau la finalul lunii ianuarie:

  •  TBM 3 – Alexandra – 123 m de tunel.
  • TBM 4 – Konstantina a avansat 201 m.
  • TBM 1 – Varvara și TBM 2 – Eleni, active din primăvara lui 2024, au forat deja 1,15 km și 0,76 km.

Pasajele subterane Ormeniș/Homorod vor fi formate fiecare din câte două tuneluri feroviare cu câte o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri forate va fi variabilă și este planificată să fie cuprinsă între 30 de metri lângă zonele de intrare și 70 m lângă zona cu suprasarcină mare. Cele patru tuneluri vor avea un diametru interior de 8,6 metri (un diametru exterior de 9,4 metri, datorită căptușelii din beton). Acestea vor fi forate cu ajutorul a patru TBM-uri, construite de compania HERREKNECHT. Primele două TBM-uri, Eleni și Varvara, au o lungime remarcabilă: Eleni are aproximativ 105 de metri lungime, iar Varvara are aproximativ 84 de metri. Un utilaj TBM poate să foreze tuneluri la scară mare cu o medie de 10-15 metri pe zi, șase zile pe săptămână și o zi de întreținere, conform unui comunicat Aktor.

Contractul pentru reabilitarea secţiunii centrale Apaţa – Caţa, (acum în lungime de 43 km şi 28 de km după reabilitare) a fost semnat pentru 2,7 miliarde lei (suplimentat la 2,9 miliarde) cu asocierea Aktor- Alstom – Arcada şi are o durată de 4 ani. Este un contract cu o mare complexitate tehnică pentru că vor fi construite şi patru tuneluri noi a anunţat CFR Infrastructură:

Modernizarea a 28,2 km linie de cale ferată din care 6,11 km vor fi reabilitaţi, 9,626 km line nou construită şi 12,464 km linie în tunele

– 3 staţii reabilitate (Racoş, Mateiaş, Ormeniş)

– 2 pasaje superioare

– 7 poduri ✓ 10 podețe ✓ 3 viaducte ✓ 4 tuneluri nou construite (cale simplă) la Ormeniș (dublă galerie 6,9 km) și Homorod (dublă galerie 5,2 km).

Proiectul, parte a Coridorului Rin-Dunăre, va permite circulația trenurilor cu până la 160 km/h și este cofinanțat de Uniunea Europeană. Contractul a fost semnat de Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA) cu consorțiul AKTOR SA – Alstom Transport SA – Compania Arcada.

Loturile Brașov – Apața și Cața – Sighișoara unde lucrează RailWorks (Alstom lider de proiect) sunt la următoarele stadii de execuție:

  • Subsecțiunea 1: Brașov – Apața: Progres fizic 41,56%
  • Subsecțiunea 2: Apața – Cața: Progres fizic 45,05%
  • Subsecțiunea 3: Cața – Sighișoara: Progres fizic 41,56%

Suplimentare de buget

Guvernul suplimentează banii pentru Magistrala M300 Brașov – Sighișoara, de la 8 miliarde lei la 11 miliarde lei, arată un proiect lansat în dezbatere de către Ministerul Transporturilor, pe 11 februarie, pentru „reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunea Brașov – Sighișoara, subsecțiunile 1. Brașov – Apața, 2. Apața – Cața și 3. Cața – Sighișoara””.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.