VIDEO Modernizarea Magistralei CFR Brașov-Sighișoara. Cum arată lucrările tunelului de la Mureni pe lotul 3 Cața-Sighișoara. Loturile de la Brașov și Sighișoara, la 27 % execuție

Brașov Sighișoara Tunel Mureni

Loturile 1 și 3, dintre Brașov și Apața respectiv Cața-Sighișoara ale Magistralei Brașov-Sighișoara au ajuns la 27,5 % execuție, iar lotul de mijloc Apața-Cața care include tunelurile de la Ormeniș și Homorod, cele mai lungi din România este la 22 % execuție la sfârșitul lunii martie, conform raportului CFR Infrastructură.

Compania națională de Căi ferate care derulează toate cele trei contracte a publicat și cele mai noi imagini cu loturile 1 și 3, ,,capetele” de la Brașov și Sighișoara unde lucrează Asocierea RailWorks cu lider de proiect Alstom. Pe lotul 3 Cața-Sighișoara se forează și tunelul feroviar de la Mureni cu o lungime de 700 de metri. Spre deosebire de tunelurile de 7 și 5 kilometri de la Ormeniș și Homorod (lotul 2) care se forează cu utilaje TBM (cârtițe), tunelul de la Mureni se forează la fel ca tunelul PORR de pe Autostrada Sibiu-Pitești, cu boltă (umbrelă)  de țevi/piloți. Și pe secțiunea Simeria-Arad-Curtici se construiește un tunel feroviar, cel de la Bătuța pe Valea Mureștului, tunel de 650 de metri mult mai avansat unde lucrează WeBuild. Termenul de finalizare este sfârșitul anului.




Lucrările pentru Modernizarea Magistralei CFR Brașov-Sighișoara se fac cu fonduri din Programul CEF, iar România va pierde o sumă semnificativă din această finanțare pentru că nu termină lucrările în 2024, ci estimat în 2026-2027.

Licitaţia pentru modernizarea Magistralei Braşov – Sighişoara, parte a coridorului IV a fost lansată în 2016 pentru două din cele trei secţiuni: Braşov – Apaţa, respectiv Caţa – Sighişoara (85 km), cu o valoare de aproape 3 miliarde lei, în timp ce secţiunea centrală Apaţa – Caţa (28 km) a fost licitată în 2017. Contractele pentru modernizarea celor două secţiuni de la capete au fost semnate de-abia în martie 2020.

„În cadrul contractului sunt prevăzute lucrări complexe de infrastructură și suprastructură feroviară, prin modernizarea liniei de cale ferată dublă pe circa 85 km, lucrări în stații (clădiri, peroane, copertine, tuneluri pietonale), modernizarea a 10 puncte de secţionare, 32 de poduri, 92 de podețe noi, 5 viaducte, 2 pasaje superioare, 1 pasaj inferior, 4 tuneluri feroviare și introducerea sistemului de management al traficului (ERTMS)”, a transmis CFR Infrastructură.

Contractul pentru reabilitarea secţiunii centrale Apaţa – Caţa, (acum în lungime de 43 km şi 28 de km după reabilitare) a fost semnat în septembrie 2020 pentru 2,7 miliarde lei cu asocierea Aktor- Alstom – Arcada şi are o durată de 4 ani. Este un contract cu o mare complexitate tehnică pentru că vor fi construite şi patru tuneluri noi a anunţat CFR Infrastructură: Modernizarea a 28,2 km linie de cale ferată din care 6,11 km vor fi reabilitaţi, 9,626 km line nou construită şi 12,464 km linie în tunele.

– 3 staţii reabilitate (Racoş, Mateiaş, Ormeniş)

– 2 pasaje superioare

– 7 poduri ✓ 10 podețe ✓ 3 viaducte ✓ 4 tuneluri nou construite (cale simplă) la Ormeniș (dublă galerie 6,9 km) și Homorod (dublă galerie 5,2 km)

– Instalații de centralizare electronică, introducerea sistemului de management al traficului ERTMS, instalații de energoalimentare.

Comentarii

  1. Toate fraudele financiare si distrugerile de obiective romanesti comise de crima organizata institutionala au fost savarsite prin modernizari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *