VIDEO Noi imagini cu lucrările la tunelul Curtea de Argeș pe lotul 4 al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești. PORR a dat de o zonă cu și mai mult nisip

A 1 Sibiu Pitești Lot 4 PORR tunel aprilie 2024

Constructorul lotului 4 al Autostrăzii A 1 Sibiu -Pitești are un progres foarte bun pe șantierul dintre Curtea de Argeș și Tigveni, dar la tunelul Curtea de Argeș (galeriile de 2700 metri cunoscute ca Daniela și Alina) a dat de o zonă cu și mai mult nisip unde lucrările avansează mai greu din cauza solului, arată Asociația Pro Infrastructură (API) care a publicat cele mai noi imagini cu primul tunel forat din România.

Lucrările pe lotul 4 au început în primăvara 2023, iar la tunel în toamna anului trecut, termenul de execuție fiind de 44 de luni. API estimează finalizarea lucările în decembrie 2026, dar solicită CNIAR să rezolve problema DN 73 C (lotul 6) pentru a asigura legătura Pitești-Curtea de Argeș-Râmnicu Vâlcea și pentru transportatori. În martie 2024, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a promis lansarea licitație pentru modenrizarea DN 73 C în această vară după cum Economedia a explicat aici.

,,A1 Curtea de Argeș-Tigveni, peisaje frumoase și speranțe pentru 2026. Mini-secțiunea de 9,861 km din A1 Sibiu-Pitești avansează bine și avem încă șanse să circulăm prin primul tunel forat de pe o autostradă românească în decembrie 2026.

Am filmat inclusiv în interiorul tunelului Curtea de Argeș, lung de 1,35 km. Progresul până acum este foarte bun: săpătura a ajuns puțin dincolo de prima galerie de legătură între cele două căi. Sunt trei astfel de treceri folosite în caz de urgență, două pietonale spre capete și între ele una mare în care încap și vehiculele. Din păcate, așa cum se vede din imagini, antreprenorul Porr a dat de o zonă cu mult nisip, unul din cele mai dificile tipuri de teren în care poți construi ceva, mai ales un tunel. Și nici pe restul lotului lucrările nu sunt de lepădat: viaducte multe, lungi și adânci, consolidări serioase de făcut pe mulți versanți cu risc de alunecare. Un mic munte de muncă. Contractul a fost semnat cu Porr în 15.11.2021, are ordin de începere emis în 01.03.2022 și prevede 16 luni de proiectare plus alte 44 de execuție. Așadar, finalizare în martie 2027 însă stadiul fizic estimăm că a depășit 27-28% și termenul de inaugurare țintit de cei de la Porr, decembrie 2026, puțin înaintea celui contractual, este în continuare fezabil în ciuda lucrărilor grele.” -Asociația Pro Infrastructură.

În decembrie 2024 se estimează finalizarea parțială sau chiar completă, înainte de termen a lotului 5 Pitești-Curtea de Argeș (30 km.) unde WeBuild lucrează nesperat de bine, dar recepția poate fi condiționată și de evoluția litigiului pentru Podul Brăila. Pe 15 aprilie, WeBuild trebuie să predea CNAIR Proiectul pentru Autorizația de Construire a lotului 3 Tigveni-Cornetu (37 km.)

Comentarii

  1. Măi da ce publicitate pentru Porr, Starbag și Astaldi fac ăștia de Api in ultimele luni…
    Din păcate austriecii au mereu preturi mari la licitații asa ca mai des vor pierde decât vor câștiga…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *