Record al constructorului român UMB care a pus asfalt pe primii doi kilometri ai Autostrăzii București Nord la doar două luni de la startul oficial al lucrărilor. Practic, în august și septembrie, UMB a realizat 8% din lotul de 19 kilometri dintre DN 1 Corbeanca și DN 2 Afumați, a anunțat miercuri, după o verificare pe șantier, șeful CNAIR, Cristian Pistol.
Acesta a remarcat mobilizarea celui mai puternic drumar din România și a confirmat că, și acest proiect se va termina înainte de termenul din contract: vara 2024.
Pe de altă parte, lotul UMB rămâne fără conexiune cu loturile 1 și 3, unde CNAIR nu a reușit să semneze contractele pentru proiectare și execuție. Practic, nu se va circula „cap coadă” pe semi inelul nordic între Autostrăzile A1 București – Pitești, A3 București – Ploiești și A2 Autostrada Soarelui, ci fragmentat, între Centura actuală, Drumuri Naționale și chiar cu descărcare într-un Drum Județean.
„UMB a așternut primii 2 km de asfalt pe Lotul 2 al A0 Nord. La ora actuală lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 8%, în condițiile în care activitățile de construcție în șantier au început anul acesta în luna august. În ritmul actual, constructorul român poate finaliza lucrările înainte de termenul contractual – 16.06.2024. Cei 19 km ai lotului 2 al A0 Nord vor face legătura între DN1 și A3, iar până la finalizarea lotului 3, circulația va fi descărcată temporar în DJ100”, a transmis Cristian Pistol.
Cele mai recente imagini din dronă au fost publicate pe contul de Facebook al ministrului Grindeanu:
Primii 10 kilometri ai Autostrăzii de Centură București Nord ar putea fi deschiși în a doua jumătate a anului viitor, nota marți și Asociația Pro Infrastructură, care a publicat o filmare din dronă a șantierului. UMB a primit Autorizația de Construire în iulie, la 7 luni de la intrarea în șantier, și a adus fabrica de grinzi, pentru cele 9 poduri și 2 pasaje fiind necesare 438 de grinzi (detalii aici).
Pe 25 august, UMB lucra pe lotul 2 cu 400 de drumari și 200 de utilaje. Contractul pe cei 19 km a fost semnat în 17.05.2021 cu UMB pe suma de aproape 832 milioane lei fără TVA, prevăzând 12 luni de proiectare, 22 de execuție și 10 ani garanție. Ordinul de începere a fost emis pe 16.08.2021, deci șantierul trebuie închis în vara lui 2024.