ULTIMA ORĂ Camera Deputaților a aprobat creșterea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene/ Scandal în Parlament VIDEO

Parlamentul-Romaniei-1-FOTO-Facebook

UPDATE 15.40 Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, creșterea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene. S-au înregistrat 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri.

Plenul a aprobat decizia luată anterior în comisiile de muncă și buget-finanțe, prin care s-a renunțat la creșterea salariilor demnitarilor, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene.

USR a anunțat, în plen, că va ataca la Curtea Constituțională legea.

UPDATE 14.25 Comisiile Camerei Deputaților au votat pentru renunţarea la majorarea salariilor demnitarilor, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene.

După aproape o oră de discuţii aprinse, deputaţii au votat pentru renunţarea la majorarea salariilor demnitarilor, cu 25 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”, relatează Agerpres.

Raportul trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaţilor – for decizional – el figurând pe ordinea de zi a şedinţei de marţi.

Știrea inițială

Parlamentarii s-au certat, marți, în comisia de muncă din Camera Deputaților, când au fost dezbătute amendamentele care cresc salariile demnitarilor și primarilor de la 1 noiembrie, în plină criză.

Parlamentarii au renunțat la majorările salariale care le erau acordate lor și demnitarilor, însă au insistat ca măcar salariile primarilor să crească.

„Vom elimina demnitarii. Dar mie mi-e frică de acei demnitari, că nu știu de unde-și iau salariile și pe cine reprezintă și ce interese reprezintă”, a declarat deputatul PSD Adrian Solomon, președinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

„Pentru a îndrepta o eroare majoră făcută de colegi la Senat, vă rog să acceptați ca membrii comisiei de muncă să se reunească și să aibă mandat ferm din partea plenului Camerei Deputaților de a elimina din lege creșterile salariale pentru parlamentari”, a spus Alfred Simonis, deputat PSD.

„Este o mare rușine ce s-a întâmplat cu acel artificiu introdus de UDMR cu 10 minute înainte. Să le fie rușine senatorilor care au trecut prin acel artificiu”, a spus deputatul AUR George Simion.

„Ce am văzut mai devreme a fost festival al ipocriziei. AUR a votat la Senat pentru creșterea salariilor demnitarilor, la fel PSD, PNL și UDMR”, a spus Ionuț Moșteanu, deputat USR.

George Simion a sublinat că AUR vrea să fie eliminați și primarii.

Deputatul AUR George Simion a stins lumina în sală, la un moment dat.

„Mulți zic că ar trebui să le stingem lumina. Faceți economie un pic! Mai faceți economie un pic, că pe români îi puneți să facă economie, nu v-ar fi rușine! Vă măriți salariile, dar poate vă luăm și scaunele”, a spus George Simion, după care a oprit lumina.

Ulterior, deputații AUR George Simion și Dan Tănasă s-au certat cu deputatul PSD Gabriel Zetea. Social-democratul afirma că angajații din primării nu pot trăi cu 2.000 de lei pe lună. Simion a acuzat că este „hoție nu este lege” majorarea salariilor primarilor, iar Tănasă l-a făcut pe social-democrat „mincinos”, spunând că își majorează lor salariile, nu românilor, precizând că unul din trei român trăiesc cu 1.500 de lei.

A existat un dialog tensionat și între George Simion și deputatul PSD Adrian Solomon. Acesta din urmă l-a acuzat pe Simion că „zbiară” și „rage”.

Context. Săptămâna trecută, Senatul a adoptat amendamente depuse de doi senatori UDMR prin care salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie, în plină criză. În aceeași zi, Curtea Constituțională a admis o sesizare USR care împiedica majorarea de salarii din sistemul public prin Parlament.

Practic, salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Iar acum senatorii UDMR au depus un amendament care să actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor cu salariul minim din 2021 care între timp a crescut. Salariul minim s-a majorat de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021.

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.