VIDEO S-a deschis Pasajul de la Domnești, primul sens giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei. „14 ani de chin și tone de înjurături” – radiografia unui eșec

Pasaj Domnești 10 noiembrie Arthur Voicu

Pasajul de la Domnești, primul sens giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei, s-a deschis vineri, la prânz, după 14 ani de la primele promisiuni pentru modernizarea Centurii București, rușinea infrastructurii din România. „14 ani de chin și tone de înjurături”, potrivit Asociației Pro Infrastructură, care a descris rateurile Ministerului Transporturilor pentru fluidizarea circulației în cea mai aglomerată intersecție de pe Centura Bucureștiului, cel mai important nod rutier din România.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu : ,,Circulația pe Pasajul Domnești a fost deschisă! Este un moment așteptat de ani de zile atât de cei care locuiesc în zonă, cât și de cei care tranzitează Centura Capitalei. Prin deschiderea circulației pe acest pasaj este eliminat un punct de blocaj care, mulți ani, a provocat disconfortul celor din trafic din cauza intersectării la nivel a Centurii București. După deschiderea circulației inclusiv pe pasajele Berceni și Oltenița, ambuteiajele din traficul rutier în zona de sud a Bucureștiului vor fi eliminate.”

Pentru pasajul de la Domnești, al treilea giratoriu suspendat din România (primul este la Blejoi lângă Ploiești, al doilea la Constanța), CNAIR (fostul CNADNR) a avut nevoie de șapte ani de la semnarea contractului de proiectare și execuție până la recepția finală. De la blocajul proiectului pentru că fostul primar general, Gabriela Firea, a insistat pentru linia de tramvai, și până la falimentul Straco și preluarea lucrării de subcontractori (Tracon), pasajul s-a ridicat în paralel cu anii pe care șoferii i-au pierdut în cozile uriașe de pe Centură.

Video joi, 10 noiembrie, cu o zi înainte de inaugurare: 




Despre fluxurile de trafic și trecerile de pietoni de pe pasaj, Economedia a scris aici.

Cozile se vor muta la Berceni și Popești – Leordeni

Pasajul de la Domnești va scuti zecile de minute care se pierd pentru traversarea intersecției, va reduce consumul de carburant și poluarea, dar pentru tranzitul dinspre A1 către A2 – Autostrada Soarelui va muta cozile în următoarea intersecție cu pasaj în șantier, la Berceni, unde se încearcă o deschidere parțială în decembrie, deși șansele sunt reduse la doar 75% stadiu fizic. După Berceni, al doilea șantier cu sens giratoriu suspendat în lucru este cel de la Popești – Leordeni (Oltenița), cu deschidere estimată pentru martie-aprilie 2023.

Însă cu un pasaj nu se face primăvară, ci este nevoie ca Ministerul Transporturilor și CNAIR să găsească rapid soluții pentru ca semi inelul sudic al Autostrăzii București să fie complet, cu lotul Aktor deschis la ultimul termen asumat (decembrie 2023), pentru ca legătura Pitești – București – Constanța să fie asigurată pe autostradă completă. De fapt, potrivit contractelor, anul viitor ar trebui să se circule cap-coadă de la Craiova la Constanța pe drum expres și autostradă, dar cu blocajul de pe Lotul Tirrena Scavi nu va fi cazul.

Notă: Deschiderea pasajului se face fără festivități, ministrul Grindeanu refuzând să organizeze ceremonii oficiale la inaugurările din cele 12 luni ale mandatului. Deschiderea circulației se face în prezența „aripei” PNL din minister și instituții, secretarul de stat în ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu și Președintele CJ Ilfov Hubert Thuma.

Comentarii

  1. A deschis pasajul și acum este coada și mai mare spre Bragadiru,vai de noi.
    Treziți-vă CNADR peste tot unde sa făcut câte ceva pe centura București coada persita pentru ca nu le faceți cu cap.

  2. Coada s.a mutat la intrarea pe A1 in jalea de sens giratoriu de pe centura. Cat timp nu pricepem ca bretelele de acces in autostrada nu au ce cauta in sensuri giratorii caci acolo se infunda treaba o sa avem blocaje la fiecare sens giratoriu (vezi exemplul bretelei care iese din A1 si da in sensul giratoriu de la Hornbach in loc sa avem doua benzi care, una sa mearga direct in centura si una spre Ciorogarla). Sensurile giratorii functioneaza doar la anumite niveluri de trafic, oarecum omogen pe toate directiile dar destul de rarefiat, in momentul in care apare o coloana totul se blochează, vezi si cazul celor trei sensuri de la intrare in Rm. Valcea etc etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *