VIDEO Trenul de lux de înaltă tehnologie din Europa, de o frumusețe uimitoare

goldenpass express, tren Sursa Foto: X

Urmărind o rută comercială medievală prin Alpii și văile elvețiene, GoldenPass Express nu este doar unul dintre cele mai pitorești trenuri din lume; este și o minune inginerească.

În timp ce mă relaxez într-un fotoliu din piele crem, cu un pahar de șampanie în mână și ghetele de drumeție ridicate, sunt pregătit pentru un spectacol de trei ore în care natura este în centrul atenției. Dar scena nu este doar în fața mea – este peste tot în jurul meu, se arată într-un reportaj realizat de BBC.

Nu mă aflu într-un teatru; sunt în Elveția, la bordul GoldenPass Express: un tren panoramic de ultimă generație unde ferestrele de la podea până la tavan dezvăluie priveliști uimitoare ale peisajului elvețian – de la lacuri turcoaz care oglindesc vârfuri muntoase impunătoare până la pajiști ondulate presărate cu cabane de poveste. Stând într-un vagon Prestige Class cu doar nouă locuri, într-un scaun special încălzit și pivotant, mă simt ca și cum aș avea Alpii înzăpeziți, pajiștile înflorite și vacile cu clopote doar pentru mine.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

GoldenPass Express (GPX), inaugurat în decembrie 2022 și relansat complet în iunie 2023 după rezolvarea problemelor de uzură a șinelor, este unul dintre cele mai noi (și mai luxoase) trenuri high-tech din Europa. Călătoria de 115 km urmează o rută comercială medievală care leagă ghețarii din Interlaken de podgoriile terasate din Montreux, iar datorită unei inovații tehnologice, GPX permite călătorilor să parcurgă una dintre cele mai pitorești rute de tren din lume fără a schimba trenurile, așa cum se făcea anterior.

Trenul de culoare albastru închis evocă era trecută a Orient Express-ului original care conecta Parisul de Istanbul. Interiorul este modern și de ultimă generație, scaunele din Prestige Class fiind proiectate de firma de design Pininfarina. Acestea sunt singurele scaune feroviare de acest tip din Europa. Ai nevoie de suport pentru spate? Există un buton pentru asta. Picioare obosite? Ridică-ți picioarele. Îți este frig? Apasă doar butonul de încălzire a scaunului. Vrei o altă priveliște? Pur și simplu pivotează-ți scaunul pentru a privi în direcția dorită.

Dar ceea ce diferențiază cu adevărat GPX de alte trenuri de lux este ceva ce nu poți vedea: capacitatea sa de a schimba șinele de diferite gabarite și tensiuni electrice fără nicio întrerupere.

Construit de Montreux-Oberland-Bernois Railway (MOB) în colaborare cu BLS AG din Berna, trenul coboară din Alpii Bernezi, trecând prin luxosul oraș Gstaad, preferat de vedete pentru exclusivitatea și izolarea sa, și prin Château d’Oex, renumit pentru festivalul său de baloane cu aer cald, înainte de a șerpuind prin podgorii până ajunge la Riviera Vaudois. În final, ajunge la Montreux, unde palmierii se leagănă pe malurile sclipitoare ale lacului Geneva.

Când MOB a început să construiască linia GoldenPass în 1905, scopul era să conecteze Montreux-ul francofon cu Interlaken-ul germanofon – două mari centre turistice și economice – printr-o singură linie feroviară. Dar undeva pe parcurs, MOB a observat că șina nu avea aceeași lățime; gabaritele variau. A fost nevoie de 120 de ani pentru a găsi un sistem care să facă legătura între acestea.

GoldenPass Express poate face acum călătoria de trei ore și 15 minute fără oprire, datorită “boghiului cu gabarit variabil”, o tehnologie dezvoltată în 2022 după 15 ani de cercetare și care a costat 89 de milioane de franci elvețieni. Această inovație facilitează tranziții fără probleme între gabarite înguste și standard și schimbări de tensiune în doar câteva secunde, permițând practic trenului să schimbe șinele în mișcare. Este un nou standard revoluționar în călătoriile feroviare – nu doar în Elveția, ci la nivel global.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: