VIDEO Un consorțiu vrea să investească 400 de milioane de euro în primul aeroport privat din România, la 60 de kilometri de București. Liderul de proiect este o companie unde acționar este și „băiatul deștept” al sistemelor de securitate

Aeroport Alexeni

Consiliul Județean Ialomița a semnat un acord de concesiune cu un consorțiu format din companiile Avant Airports SRL din Târgu Mureș (lider de asociere) și Societatea Automagistral-Pivden SRL (Ucraina), pentru a construi primul aeroport privat din România pe aerodromul Alexeni, la 66 de kilometri de București.

„Am semnat astăzi (ieri, 18 martie 2024, n.r.) contractul de concesiune a bunurilor de la Alexeni aflate în domeniul public al județului Ialomița, pentru proiectul de amenajare și operaționalizare a Aeroportului Alexeni, un obiectiv de investiții crucial pentru județul Ialomița”, a anunțat președintele Consiliului Județean, Marian Pavel.

Semnarea acordului s-a făcut după o procedură de licitație pentru atribuirea contractului de concesiune, având ca obiect concesionarea bunurilor proprietate publică pentru realizarea obiectivului de investiții „Proiect de construire și funcționalizare a Aeroportului Alexeni, județul Ialomița”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Durata de concesionare a aerodromului nu a fost precizată.

Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, a precizat că Consiliul Județean Ialomița va primi o redevență de aproape 2 milioane de lei pe an.

Nu este clar nici cine a mai participat la licitația organizată de autoritățile locale.

Investiția planificată se ridică la 400 de milioane de euro, iar perioada de implementare este estimată la 4 ani.

În prezentarea publicată de CJ Ialomița, se arată că aeroportul va avea un terminal de pasageri de 30.000 de metri pătrați și un flux anual 6,5 milioane de călători. Spre comparație, aeroportul Henri Coandă din București, cel mai mare din țară, a avut anul trecut un flux anual de 14,7 milioane de călători.

Aeroportul este planificat cu un terminal cargo de 20.000 de metri pătrați, să manevreze peste 10.000 de tone anual de marfă și să aibă 30.000 metri pătrați pentru reparația și întreținerea aeronavelor. De asemenea, este planificat un parc fotovoltaic pentru independența aeroportului și o școală de aviație. Investitorii au în plan și un hotel, o stație de tren, în colaborare cu CFR, și zone de agrement.

CJ Ialomița arată însă că proiectul tehnic se află în proces de elaborare și definitivare, aceasta nefiind reprezentarea finală a proiectului.

„Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, mai declară Marian Pavel.

Oficialii județeni afirmă că aeroportul „se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost care suprasolicită aeroportul Otopeni”.

La evenimentul susținut de Consiliul Județean Ialomița a participat și fostul prim-ministru Victor Ponta, în calitate de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu.

„Este un privilegiu pentru echipa AvantAirports și Automagistral-Pivden SRL de a marca astăzi, alături de Consiliul Județean Ialomița, un moment de importanță majoră pentru evoluția și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare în regiunea Sud-Muntenia. (…) Cu o investiție estimată la 400 de milioane de euro și un plan de implementare pe parcursul a patru ani, și dezvoltare progresivă pe parcursul a zece ani, proiectul aeroportului Alexeni se angajează să ofere facilități deosebite, precum un terminal de pasageri și unul de marfă, o zonă de mentenanță a aeronavelor și o gamă largă de servicii complementare. (…) Volumul de trafic estimat maxim este proiectat modular să ajungă la 5-6 milioane de pasageri anual. (…) Ne exprimăm recunoștința față de autoritățile locale și față de toți cei implicați în realizarea acestui proiect și subliniem angajamentul nostru ferm de a face din aeroportul Alexeni un punct de referință în domeniul aviației din Europa de Est. Împreună suntem pe cale să deschidem o nouă pagină în istoria aviației din România și să stabilim bazele unui viitor prosper și inovator”, au precizat reprezentanții companiei, conform obiectiv.net.

Cine sunt companiile investitoare

Avant Airports este compania lider de asociere în cadrul investiției. Avant Airports SRL (anterior Perpetual Beta SRL) este o companie din Mureș, înființată în anul 2016. Compania are oficial un singur angajat și a înregistrat afaceri de 450.000 de lei în anul 2022, în creștere cu 76%. Profitul companiei a fost de 236.000 lei, o dublare față de anul precedent.

Avant Airports este deținută de trei acționari.

Unul dintre ei este Mircea Tudor (cu 33%), investitor, abonat al contractelor cu statul pentru livrarea de sisteme de securitate. Cel mai recent el a livrat noile scanere pentru Vamă. El era numit și „inventatorul scannerelor de avioane”.

Cel de-al doilea acționar este Valentin Vizant (49,8%), fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile din Republica Moldova. Conform Rise Project Moldova, Vizant este un om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău. În perioada 2001-2009 a fost promovat în importante funcții publice de către președintele comunist Vladimir Voronin – de la consultant în Aparatul Preşedintelui până la secretar al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ulterior a condus Administrația de Stat a Aviației Civile și Î.S. Poșta Moldovei. În 2013, Vizant a devenit nașul de cununie al deputatului Sergiu Sârbu, actualul vicepreședinte al Partidului Democrat. În 2014, Vizant a candidat la funcţia de deputat din partea Partidului Patria, condus de Renato Usatîi.

Cel de-al treilea acționar este Carmen Bahrim (17,2%), care a fost membru al consiliului de administrație al Romarm în anul 2021, iar în trecut a lucrat în sectorul privat, în special în domeniul asigurărilor, trecând pe la BNP Paribas, Aviva și Cardif.

Valentin Vizant și Carmen Bahrim mai controlează și companiile Avant Petroleum, Avant Aerospace, Avant Engineering, Avant Energy, European Aerospace Academy, toate înființate în anul 2023.

Avant Airports a menționat că a atras o echipă formată din cei mai buni experți în aviație civilă din peste 15 țări pentru a dezvolta proiectul. „Avtomagistral-Pivden va fi responsabilă de execuția lucrărilor”, au transmis reprezentanții companiei, potrivit Interfax.

Cealaltă companie este compania ucraineană Automagistral-Pivden.

Reprezentanții Automagistral-Pivden au precizat că au reconstruit aeroporturi din Ucraina și în prezent lucrează și la aeroportul din Satu Mare.

„Considerăm că Aeroportul Alexeni este un hub aviatic de ultimă generație și un motor de creștere economică atât pentru regiunea Ialomița, cât și pentru România în ansamblu. În Ucraina, compania noastră a participat la reconstrucția aeroporturilor din Mykolaiv, Kherson și Odesa. În România, finalizăm reconstrucția pistei aeroportului din Satu Mare, iar acum avem oportunitatea de a participa la ceea ce este probabil cel mai mare și mai ambițios proiect de infrastructură din România. Victoria noastră la licitație este o dovadă a încrederii în companie din partea partenerilor români. Dacă vom reuși să atragem investiții și să implementăm proiectul, ne va ajuta să ne deschidem piața UE”, a declarat Mykola Tymofeev, CEO al Automagistral-Pivden.

Nu este, așadar, clar de unde vine finanțarea pentru acest aeroport.

Avtomagistral-Pivden SRL se află pe piață din 2004. Aceasta proiectează și construiește autostrăzi, poduri, intersecții, complexe de aerodromuri și structuri hidraulice. Proprietarul companiei este listat în Opendatabot ca fiind Oleksandr Boyko. Conform rezultatelor financiare pentru 2023, profitul net al companiei s-a ridicat la 624,9 milioane grivne ucrainene (73 milioane de lei), iar veniturile au fost de 8,215 miliarde grivne ucrainene (960 milioane de lei).

Istoric. Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. S-a remarcat prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 m, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani – regiment de elicoptere din România, conform obiectiv.net.

Baza militară de aviaţie a fost abandonată în martie-aprilie 2001. Câţiva ani înainte de a fi abandonată, baza a fost folosită parţial, numai pentru aeronave mici care necesitau doar aproximativ 800 m de pistă pentru aterizare-decolare.

În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat, acesta fiind transferat din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Generală a Penitenciarului, apoi, în 2011, la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De preferat, sa-l mute si pe asta public tot acolo, ca m-a torturat o viata. (cica ar fi niste fonduri pt. .dmg-ul psihic dar probabil le papa primarul et al)

  2. Daca evaluam componenta si structura actionariatului dpdv performante financiare, pare o mare spalatorie de bani.

  3. El era numit și „inventatorul scannerelor de avioane”
    2008 – Medalia de Aur la Târgul Internațional – Kuweit 2008

    -2009 – Medalia de aur – Târgul Internațional de Invenții Geneva

    -2009 – Marele Premiu – Târgul Internațional de Invenții Geneva

    -2009 – Premiul pentru cel mai bun inventator – World Intellectual Property Organization

    -2009 – Medalia de aur – Târgul Internațional Varșovia

    -2013 – Marele premiu – Târgul Internațional de Invenții Geneva.

  4. Sincer, nu vad logica locatiei, tocmai la 60 de KM in Ialomita, nu ai drum ca lumea, nu ai tren, nimic, cum ajungi acolo ? Macheta arata un aeroport destul de ciudat din punct de vedere al cladirilor si intinderii. Cele mai bune aeroporturi din Europa sunt compacte si asigura accesibilitate si escale rapide, asa incat oamenii sa nu piarda timpul cu intrari si iesiri.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.