PRECIZĂRILE METROREX
Metrorex confirmă că trenul a circulat cu ușile deschise, a identificat rama defectă și așteaptă explicații de la mecanicul trenului :
,,În urma recentului eveniment în care un tren de metrou a circulat cu ușile deschise, Metrorex a inițiat o investigație tehnică, prin care a fost identificat trenul, inclusiv vagonul și ușa în cauza, acesta fiind retras din circulație pentru descărcarea memoriei înregistrate și analiză. În paralel, membrii echipei de conducere a trenului urmează să dea explicații pentru a clarifica circumstanțele situației. În concluzie, echipa noastră de specialiști lucrează pentru a evalua toți factorii care au contribuit la această situație și pentru a identifica eventualele deficiențe în procedurile sau echipamentele noastre.” -Metrorex.
Știrea inițială :
Un tren de metrou în care erau călători a fost filmat circulând cu ușile deschise în stația Basarab pe Magistrala M 4 Străulești-Gara de Nord. Înregistrarea este de marți, 2 aprilie potrivit informațiilor Economedia și surprinde o ramă veche de aproape 40 de ani, IVA Arad trecând prin stație cu ușile deschise, situație nepermisă care pune în pericol siguranța călătorilor. Până acum Metrorex nu a oferit niciun punct de vedere, iar pentru situații similare din 2023 a încercat mușamalizarea incidentelor.
Din păcate, astfel de situații grave au mai fost și anul trecut, inclusiv pentru rame de tip nou Bombardier după cum a relatat Club Feroviar
Mecanicul de tren trebuie să evacueze călătorii :
La Capitolul VI, Modul de procedare la apariţia unor defecţiuni la trenul electric de metrou şi la instalaţii, avem Secţiunea 1: Mod de procedare în cazul defectării uşilor de acces călători. Aici, procedurile sunt detaliate pentru cele trei tipuri de trenuri aflate în parcul circulant al Metrorex: IVA (cele vechi, produse la Arad), Bombardier și CAF.
”B.2. Modul de procedare la defectarea uşilor de acces călători
Art.44. – (2) Pentru situaţia specifică în care o uşă defectă nu se poate închide, înzăvorî sau izola, mecanicul TEM va acţiona, în completarea acţiunilor prezentate anterior, după cum urmează:
a) va verifica vizual încadrarea în gabarit a uşii respective;
b) va solicita personalului de însoţire a trenului prezenţa în zona respectivă pentru supravegherea uşii defecte şi asigurarea securităţii călătorilor;
c) va comunica operatorului de circulaţie/mişcare situaţia constatată;
d) va izola bucla de siguranţă a uşilor, prin acţionarea comutatorului „izolare buclă de siguranţă uşi” pe poziţia activă „ON” şi va anunţa călătorii prin instalaţia de sonorizare cu formula „Stimaţi călători, vă rugăm nu vă sprijiniţi de uşi, pericol de deschidere”;
e) va comunica operatorului de circulaţie/mişcare că trenul poate fi pus în mişcare şi la dispoziţia acestuia pune trenul în mişcare şi circulă cu viteza de cel mult 15 km/h, cu deosebită atenţie, urmărind eventualele zgomote anormale sau mesaje primite prin instalaţia de interfon până la prima staţie, unde va proceda la debarcarea călătorilor şi retragerea TEM din circulaţie conform dispoziţiilor operatorului de circulaţie/mişcare.
(3) În cazul în care situaţia prezentată la alin. (2) survine în timpul opririi TEM în staţie, se va proceda la debarcarea călătorilor şi retragerea TEM din circulaţie conform dispoziţiei operatorului de circulaţie/mişcare.
(4) Dacă se defectează mai mult de două uşi pe aceeaşi parte a unui vagon sau trei uşi pe aceeaşi parte a trenului sau dacă semnalul de uşi deschise persistă, mecanicul TEM va solicita operatorului de circulaţie/mişcare retragerea din circulaţie a trenului, la cap de secţie, în depou”. precizează Club Feroviar.