Vin scumpiri pe scară largă în industrie, deoarece criza din Ucraina crește costurile energiei. Holcim pregătește creșteri de prețuri de peste 6%

Fabrica Holcim Campulung Sursa foto: Holcim

Unele dintre cele mai mari grupuri industriale din Europa au avertizat cu privire la noi creșteri ale prețurilor din cauza volatilității costurilor energiei în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Financial Times.

Prețurile gazelor naturale europene au scăzut vineri la 94 de euro pe megawat oră, după ce au crescut cu 69%, până la 142 de euro joi, deoarece începutul războiului a stârnit temeri de întrerupere a aprovizionării cu gaze rusești. Prețurile gazelor europene sunt de aproape șase ori mai mari decât acum un an.

BASF, cel mai mare grup de produse chimice din lume, prezent și în România, inclusiv cu fabrici, a avertizat vineri cu privire la reînnoirea creșterii prețurilor, după ce doar costurile gazelor naturale au crescut cu 1,5 miliarde de euro anul trecut.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Martin Brudermüller, directorul executiv al multinaționalei germane, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o scădere mai mare a producției industriale ca urmare a războiului din Ucraina, care ar putea afecta cererea de substanțe chimice de bază.

„Războiul din Ucraina are potențialul de a reduce semnificativ creșterea PIB-ului global și a producției industriale”, a spus el.

Gazele naturale sunt arse pentru a genera electricitate sau utilizate ca materie primă directă de companii precum producătorii de îngrășăminte și materiale plastice. Pe măsură ce prețul lor a crescut în ultimele luni, companiile europene de produse chimice și de ciment au căutat să-și protejeze marjele transferând costurile suplimentare către clienți.

Compania belgiană Solvay de la BASF, care produce carbon de sodiu folosit în sticlă și detergenți, a declarat joi că va accelera creșterea prețurilor în acest an pentru a acoperi creșterea suplimentară a costurilor la energie.

Între timp, Dominik von Achten, președintele HeidelbergCement, care are trei fabrici în România, le-a spus analiștilor că gestionarea inflației energetice a devenit „o sarcină de management orară acum – nu este zilnică”.

După ce Berlinul a înghețat săptămâna aceasta proiectul gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, fiind posibile și sancțiuni occidentale asupra exporturilor de energie din Rusia, directorii se așteaptă la puține motive de bucurie pe termen scurt pe piața europeană de gaze.

Holcim, cel mai mare producător de ciment din lume, care are în România două fabrici de ciment, și conglomeratul francez de materiale de construcții Saint Gobain, care are mai multe fabrici de materiale de construcţii în România, au spus că sunt încrezători că vor transmite creșterile de prețuri asupra clienților lor și cred că eforturile de renovare a locuințelor pentru a reduce consumul de energie probabil se vor accelera.

Jan Jenisch, CEO-ul Holcim, a declarat pentru Financial Times că se pregătește să majoreze prețurile pentru cimentul său cu peste 6% creșterea de anul trecut, după o inflație severă a costurilor, care a inclus o creștere de 593 de milioane de dolari a costurilor energiei.

În ciuda presiunilor inflaționiste și a izbucnirii războiului în Europa, el încă se aștepta ca cererea de construcții să rămână robustă.

„Polonia, România, Republica Cehă și Slovacia sunt conectate la UE”, a spus Jenisch. „Nu îmi pot imagina că vor intra într-o recesiune.”

Producătorii petrochimici precum BASF, LyondellBasell și Ineos sunt, de asemenea, expuși riscului privind o potențială creștere a prețurilor și de disponibilitatea limitată a naftei, o materie primă în producția de materiale plastice.

Ajay Parmar, analist senior la firma de consultanță ICIS, a declarat că jumătate din nafta europeană provine din Rusia și că orice reducere a aprovizionării ar putea cauza lipsuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: