Virgil Popescu anunță că stocurile de gaze ale României au ajuns la aproape 64% din capacitatea de înmagazinare

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a transmis că stocurile de gaze ale României au ajuns la aproape 64%, din totalul de 90%, ținta României propusă de Comisia Europeană.

Acesta a scris, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că România a depășit sâmbătă 2 miliarde de metri cubi depozitați.

„Romania își va atinge, în viitorul apropiat, ținta asumată la nivel european de înmagazinare a gazelor naturale. Astăzi am depășit peste 2 miliarde de metri cubi, depozitați! Gradul de umplere este de aproape 64%, din totalul de 90% – cât este ținta României. Este bine să fim pregătiți”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Amintim însă că România a consumat în această iarnă puțin peste jumătate din stocurile de gaze, astfel încât din circa 3 miliarde de metri cubi depozitate subteran la 30 octombrie 2022, în martie mai rămăseseră 1,3 miliarde, adică de 42,3% din capacitate.

2022 a fost anul de după 1989 cu cel mai mic consum de gaze de după Revoluție. Țara noastră a căzut sub 9 miliarde de metri cubi consum, o scădere cu 16% sub 2021, această contracție a consumul fiind anunțată chiar de directorul Romgaz, Răzvan Popescu, cel mai mare producător local.

Per total, consumul de gaze la nivelul întregii UE a scăzut cu 19% în 2022, parte din cauza prețurilor mari la gaze care au generat economii la populație și firme și parte pentru că totalul gazelor disponibile a fost mai mic, odată ce gazul rusesc aproape că a încetat să mai curgă către UE. Dar Comisia Europeană a și dispus unele măsuri pentru reducerea voluntară, la nivelul țărilor membre a consumului de gaze, măsuri care au dat roade. Recent, Comisia a propus prelungirea cu un an, până în martie 2024, a reducerii voluntare a cererii de gaze cu 15%, pe care statele membre o aplică de vara trecută ca măsură de urgenţă în contextul crizei energetice. În plus, Comisia a pus la cale un sistem comun european de achiziții de gaze.

În acest an, România va trebui să facă stocuri de gaze de minim 90% din capacitatea totală de înmagazinare la nivel național. Calendarul este următorul: stocuri de 40% la 1 februarie, de 41% la 1 mai, de 67% la 1 iulie, de 88% la 1 septembrie și de 100% la 1 noiembrie. Sfârșitul ciclului de înmagazinare este la 30 octombrie.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *