Virgil Popescu: Este evident nevoie de o regândire a reglementărilor pe pieţele de tranzacţionare a energiei

Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă, miercuri seară, că ”este evident nevoie de o regândire a reglementărilor pe pieţele de tranzacţionare a energiei”, fiind necesară o relaţie cât mai directă între producători, furnizori şi consumatori. MInistrul anunţă că are o soluţie, dar că implementarea ei nu depinde de ministerul pe care-l conduce.

”Este evident nevoie de o regândire a reglementărilor pe pieţele de tranzacţionare a energiei. Trebuie să existe o relaţie cât mai directă între producătorii, furnizorii şi consumatorii români de energie. Am identificat în acest moment la nivelul Ministerului soluţia prin care se pot rezolva aceste probleme”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Virgil Popescu, potrivit news.ro.

Ministrul explică faptul că, la ora actuală, OPCOM, în baza licenţei pe care a primit-o de la ANRE, poate să facă atâtea pieţe câte îşi doreşte şi consideră necesare, ANRE aprobă la rândul ei regulamentul de funcţionare a pieţelor respective, iar OPCOM stabileşte procedurile operaţionale.

”Începând de anul acesta OPCOM nu mai are monopol pe piaţa de vânzare de energie electrică, iar dacă nu se va adapta vor veni alţii care vor face acest lucru. Sper ca actorii instituţionali care vor putea implementa această soluţie pe care o voi propune să o ducă la îndeplinire, pentru că ea nu depinde de Ministerul Energiei”, a mai transmis ministrul.

Acesta consideră că ”avem nevoie de impunerea unor noi reguli de tranzacţionare, astfel încât principalii beneficiari să fie românii, pe de o parte, IMM-urile şi marii consumatori români, pe de altă parte”.

”De asemenea, producătorii trebuie să-şi modifice strategiile de vânzare, în aşa fel încât să fie formatori de piaţă. Această soluţie care are în vedere reglementarea pieţelor de tranzacţionare a energiei va merge, în paralel, cu investiţiile pe care le vom începe anul acesta în sistemul energetic din România. La sfârşitul lunii martie vom da drumul la call-uri de proiecte pentru a fi accesate sute de milioane de euro din PNRR pentru noi capacităţi de producţie a energiei”, a mai transmis Virgil Popescu.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

 1. Regandirea regandirii???
  Cea mai mare prostie economica cu liberalizarea voastea de rahat.

  Explozia preţurilor la energie şi gaze naturale a apărut în principal din cauza Liberalizării iraţionale.
  Idioate!
  Să implementezi un astfel de proces pe pieţe neconcurenţiale, imature şi cu înţelegeri de tip duopol/oligopol cooperant, pe o bursă nereglementată corect (cu marea majoritate a tranzacţiilor pe termene foarte scurte, speculative, invers faţă de ceea ce se întâmplă în ţările dezvoltate), nu poate conduce decât la un eşec major al pieţei.
  Fiasco!

  Ce se vede din F35.?

  Şocul creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale este atât de puternic încât va provoca o recesiune mai puternică decât cea trăită de România în perioadele de criză 1997-1999, 2009-2011 şi 2020.

  Este mai puternic decât orice şoc de natură financiară. 

  În România, crizele financiare nu lovesc puternic şi direct toate companiile şi toată populaţia, financializarea şi gradul de intermediere financiară fiind reduse, adâncimea crizei fiind limitată. 

  Şocul cauzat de preţurile energiei şi gazelor naturale loveşte direct şi puternic până la nivelul celor mai mici companii şi a celor mai sărace gospodării din România. 

  Loveşte la baza!
  Distruge tot!
  Efectu bulgarelui de zaada!
  Inteligentilor de la guvernare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *