Virgil Popescu: Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos

offshore, sonda offshore, gaze marea neagra, neptun deep, platforma maritima sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Ministrul energiei, Virgil Popescu, spune că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase anul viitor, urmând ca în 2026 cantitatea să fie suplimentată simţitor, odată cu exploatarea perimetrului deţinut de OMV Petrom şi Romgaz. În aceste condiţii, crede ministrul, preţul gazelor ar trebui să scadă.

„Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiţie într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut nişte întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul naţional de transport”, a anunţat ministrul energiei, luni seara, la Digi24, potrivit news.ro.

El a amintit că, pe de altă parte, statul român doreşte să achiziţioneze prin Romgaz cota parte, de 50 la sută, din perimetrul Neptun, care este deţinută de Exxon. Aprobarea tranzacţiei a fost dată vineri de Adunarea Generală a acţionarilor Romgaz, urmând ca în perioada următoare să se semneze acest contract.

„Decizia de investiţii ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz şi OMV Petrom, în cursul anului viitor, în aşa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul naţional de transport”, a menţionat Virgil Popescu. El a estimat că ar fi necesară o investiţie de 4 miliarde de euro.

Astfel, producţia de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, adică aproape cât tot consumul României din prezent. „Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piaţa românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piaţa românească, cât şi pentru export, cât şi pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri”, a declarat Virgil Popescu. „În momentul în care ai mai multe gaze în piaţă, evident că este o presiune pe preţ, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, şi atunci scade preţul”, a arătat ministrul energiei.

sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *