Închiderea definitivă a Combinatului Chimic Viromet din Victoria, un simbol al industriei chimice românești, a provocat un val de reacții în jurul procedurilor de expropriere și noilor investiții în industria de apărare.
La începutul anilor 2000, Viromet era unul dintre cele mai mari producători de metanol din România, având peste 5000 de angajați, potrivit Monitorul de Făgăraș.
După o perioadă de declin economic, combinatul chimic a ajuns să se bazeze pe serviciile de epurare a apelor industriale, în principal pentru fabrica Ecolab, aflată în vecinătate.
În 2025, mai puțin de 150 de angajați mai lucrau la Viromet, urmând să fie concediați în cadrul procesului de închidere.
Guvernul a acționat pentru a expropria terenurile combinatului în scopul realizării unei noi fabrici de muniție, în parteneriat cu Pirochim și firma germană Rheinmetall.
Aceste decizii, contestate în instanță de Viromet, au condus la o serie de conflicte legale și critici din partea parlamentarilor și a altor actori politici, care susțin că procesul a fost viciat.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Exproprierea și contestările Viromet
Începutul procedurii de expropriere a fost marcat de o decizie rapidă a Guvernului de a prelua integral platforma Viromet, ce includea 370 de hectare de teren, notează sursa citată.
Viromet a contestat această decizie, susținând că procesul a fost realizat într-o manieră nejustificată și discriminatorie, iar exproprierea completă nu era necesară pentru realizarea noii fabrici de pulberi.
Compania a propus o expropriere parțială a terenurilor sale, lăsându-i posibilitatea de a continua activitatea industrială.
În ciuda contestațiilor, Ministerul Economiei a câștigat procesul în instanță, iar exproprierea a fost validată. Ministerul a început demersurile pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea noii fabrici de muniție, susținând că acest proiect este esențial pentru industria de apărare a României.
„Din punct de vedere al investiţiilor strategice, la fabrica de pulberi Victoria, după nenumărate procese în instanţă, în urmă cu o săptămână am câştigat pe fond, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul în privinţa exproprierii, lucru care ne-a permis să începem toate procedurile pentru studiul de fezabilitate, proiectare pentru construcţiile care vor fi amplasate la Victoria şi care vor produce pulberi într-un joint-venture cu un mare producător european de pulberi. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pe teritoriul României deja avem banii prinşi în buget pentru a demara achiziţiile pentru construcţiile facilităţilor şi suntem în fază finală pentru a pregăti acel joint-venture”, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan.
Controverse și acuzații
Viromet a susținut că stabilirea amplasamentului viitoarei fabrici de pulberi pentru muniție s-a realizat „într-o manieră neclară, disproporționată, discriminatorie și în lipsa oricărei analize tehnice, economice și sociale, continuarea procedurii de expropriere conducând la închiderea activității și falimentul reclamantei – ceea ce înseamnă distrugerea unei afaceri care urma să genereze venituri de peste 200 milioane lei, disponibilizarea a peste 170 de angajați, dar și compromiterea echilibrului economic din comunitatea locală“ se arată în motivarea depusă la dosar, studiată de Monitorul de Făgăraș.
Viromet considera că pentru realizarea proiectului era suficientă doar exproprierea parțială a platformei Viromet.