Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele patru luni ale anului cu aproape 13% față de aceeași perioadă a anului trecut/ Clădirile rezidențiale au înregistrat o majorare de numai 1,1%

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

În primele patru luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1.I-30.IV.2022, ca serie brută, cu 12,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,9%, arată datele Institutului Național de Statistică. Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+28,6%), clădirile rezidenţiale (+1,1%).

Aprilie 2023 comparativ cu martie 2023 

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 6,4%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-8,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,1%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10,4%.  Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile rezidenţiale (-13,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,9%). Lucrările de construcţii inginereşti au crescut cu 0,4%.  Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,2%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-14,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,4%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 12,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-13,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,3%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 3,0%.

Aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 10,8%. Pe elemente de structură, creşteri  s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+43,2%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,4%) şi la lucrările de construcţii noi (+8,1%).  Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile ingineresti (+39,2%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 9,2%, respectiv cu 6,2%.  Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 14,8%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+46,3%), lucrările de construcţii noi (+10,5%)  şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,6%).  Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti (+42,4%). Clădirile rezidenţiale şi  clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 7,6%, respectiv cu 4,5%.

Perioada 1.I-30.IV.2023 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2022 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 12,1%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+30,9%), lucrările de construcţii noi (+13,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,8%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+29,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+1,8%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,9%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+29,2%), lucrările de construcţii noi (+13,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,2%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+28,6%), clădirile rezidenţiale (+1,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,6%).

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Trebuie sa intelegeti loop-ul : Majorarea dobanzilor imbogateste niste norocosi care trebuie sa circule banii pt. a nu saraci, cel mai safe loc fiind Imobiliarele, de la Sargon incoace.

    + ca valoarea lor reala nu ruleaza in PIB, ceea ce le ofera o anumita imunitate(pe langa restul pe care le au..).

    +’Debt’-ul in sine ar trebui sa faca parte din PIB but nobody is wondering why …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *