Vreți să faceți economii pentru copii și familie? Produsele și dobânzile propuse de băncile de pe piața locală (Analiză Conso)

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Băncile propun o serie de produsele de economisire pentru copii, iar acestea pot fi folosite și ca pretext pentru a pune bani de-o parte de întreagă familie, atunci când randamentele sunt încurajatoare, arată o analiză a platformei de specialitate Conso.ro.

“Conturile de economii au avantajul de a nu ne lega de o anumită scadență, fiind recomandate pentru sumele de bani care pot fi utilizate într-un viitor apropiat pentru obiective încă nedefinite. Constituirea unui depozit cu scadență lungă, de 1-2 ani ar presupune riscul de a pierde dobânda la o lichidare înainte de scadență, iar fixarea unei maturități prea scurte reduce mult randamentul, băncile oferind la 1-3 luni dobânzi semnificativ mai mici la depozite”, menționează analiza comparatorului.

Unele dintre conturile de economii pot reprezenta o soluție pentru banii puși de-o parte de întreagă familie, pentru mai puțin de 1 an, dar mai mult de 1-3 luni, iar produsele de economisire pentru copii sunt chiar mai atractive decât cele pentru adulți în acest context, arată specialiștii de la Conso.

Ce programe au băncile pentru economiile copiilor?

CEC Bank propune Depozitul pentru copii, cu o dobânda de 7% pe an la lei și 0,5% la euro, produs care funcționează însă că un cont de economii, pentru că permite depuneri și retrageri oricând fără a pierde dobânda acumulată. Condiția este că să se păstreze suma minimă de constituire, 500 de lei/ 200 de euro. La scadență de 1 an  depozitul pentru copii va fi prelungit automat dacă nu se depune o cerere de lichidare.

Adulții au la rândul lor tot o dobânda de 7% la lei și 0,5% la euro pentru Planul de Acumulare de la Intesa Sanpaolo Bank. De această dată există însă limitări la depuneri, maxim 10.000 lei lunar și 2.500 euro. Soldul minim este de 150 de lei și 100 de euro, praguri care reprezintă și limita minimă pentru depunerile lunare.

Banca Transilvania are KidCONT, un produs de economisire pentru copii cu o dobânda de 6% pe an (0,5% la euro), care se plătește însă în momentul aniversării de 1 an a produsului. Cei care depun anual minim 500 de lei sau 120 de euro și nu fac retrageri deloc vor primi un bonus egal cu dobânda lunară. Dobânda la contul de economii pentru adulți la Banca Transilvania este cuprinsă între 4,5% și 5,25%, în funcție de suma (5,25% se obțin pentru sume mai mari de 500.000 lei). În acest caz (contul de economii pentru adulți), dobânda se bonifica lunar.

La BCR apare o situație identică, avantaj la copil, planul de acumulare pentru minori are o dobânda anuală de 4,5%, iar cel pentru adulți de 4%. Se primește un bonus de dobânda de 0,2% la prelungirea planurilor de acumulare, iar suma minimă pentru constituire este de 50 de lei pentru adulți și 40 de lei pentru copii. Dobânda se plătește la scadență. Nu sunt posibile retragerile înainte de scadență, fiind un produs mai puțîn flexibil pe partea de retrageri.

La ING Economii pentru copii, dobânda este mult mai mică, de 2% pe an, însă produsul este foarte flexibil și permite depuneri și retrageri oricând fără a afecta dobânda acumulată. Se poate primi un bonus suplimentar de 1% pentru sumele nou economisite, platibil trimestrial. Pentru adulți, ING Economii oferă o dobânda de 2% pe an, dar nu mai există bonusul pentru depuneri noi, că la contul de economii pentru copii. Suma maximă păstrată în cont pentru care se bonifica dobânda este de 1 milion lei.

Și la BRD copiii ies avantajați, însă dobânda primită este mai mică. Dobânda la contul de economii pentru minori ATUSTART este de 1,7% pe an, plătibilă trimestrial (suma maximă din cont 200.000 lei) în vreme ce la produsul ATUCONT este de 1,5% (fără limita de sume în acest caz).

Contul de economii Junior de la UniCredit Bank oferă o dobânda și mai mică decât la celelalte bănci, de doar 1% la lei și 0,2% la dolari, iar cele pentru adulți propun o dobânda de 1% la lei și una de 0,1% la dolari.

Alternativă Trezoreriei. Pentru sume economisite mai mici, Trezoreria oferă randamente chiar mai bune, spun reprezentanții Conso. Este vorba de un program guvernamental funcțional din vara lui 2019 (“gROwth”), ce constă în deschiderea conturilor Junior Centenar pe numele fiecărui copil minor din România. Dacă părintele reușește să economisească minim 1.200 lei anual în respectivul cont, deci câte 100 lei pe luna, statul îi acordă copilului încă 600 de lei (deci 50%, dacă ar fi să calculăm în termeni de dobânda la depunerea minimă), iar tot soldul acumulat până la majorat primește o dobânda de 3% pe an.

Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *