White Star Real Estate, care deține Liberty Technology Park din Cluj Napoca, intră pe piața logistică din Polonia și a fost manager până în 2019 al proiectelor din România ale Logicor

Nowy-Konik_WS-Logistics_small-e1627474537537

White Star Logistics, un nou joint venture între Bain Capital Credit și White Star Real Estate, proprietarul Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, cumpărat cu 40 de milioane de euro de la fostul premier moldovean Ion Sturza, lansează două centre logistice în Polonia, în suburbiile Varșoviei Nowy Konik și Raszyn. Suprafața totală a ambelor proiecte va fi de aproximativ 120.000 mp. Întrebarea e dacă parteneriatul se va extinde și în România, ca un nou jucător pe piața parcurilor industriale și logistice.

Americanii de la White Star au manageriat între 2016 și 2019 pe piața românească portofoliul de patru parcuri logistice și industriale de 155.000 mp al Logicor România, companie deținută de fondul chinez China Investment Corporation (CIC).

Amplasarea centrelor logistice din portofoliul companiei va permite o distribuție eficientă în capitală și acces facil la drumurile naționale și autostrăzi. Site-urile au fost alese pe baza cerințelor actuale ale pieței, a noilor tendințe precum comerțul electronic și logistica ultimului mile, zonele de creștere prognozate și nevoile chiriașilor. Companiile care se străduiesc să îmbunătățească ultima etapă de livrare către clienți apelează din ce în ce mai mult la soluții bazate pe tehnologie și locații convenabile care permit servicii eficiente către marile orașe.

Logicor a finalizat, la sfârșitul anului trecut, dezvoltarea unui depozit de ultimă generație în Mogoșoaia, România. Noua clădire de 38.000 mp, închiriată integral înainte de finalizarea dezvoltării, face parte din parcul logistic Logicor București I și oferă acces rapid de distribuție către București și restul țării. Compania va demara dezvoltarea unui depozit suplimentar de 22.000 mp anul acesta.

Centrele logistice sunt primele proiecte pentru societatea mixtă a lui Bain Capital Credit și White Star Real Estate, White Star Logistics, care urmărește să creeze o rețea de centre logistice moderne pe piețele cele mai solicitate din Polonia pentru a oferi chiriașilor o gamă largă de locații preferate.

„Suntem încântați să lansăm joint-venture-ul White Star Logistics cu aceste două proiecte, pentru a răspunde cererii tot mai mari de imobiliare pe piața logistică poloneză”, spune Fabio Longo, Managing Director la Bain Capital Credit. „Acesta este un alt joint venture imobiliar european, care vizează creșterea portofoliului nostru imobiliar prin oportunități de investiții atractive.”

Warsaw Nowy Konik și Varșovia Raszyn vor fi centre logistice moderne de clasă A, remarcate prin soluții ecologice pentru a minimiza amprenta de carbon a proprietăților. Proprietățile vor dispune de panouri fotovoltaice, reciclare a apei, sisteme eficiente energetic și stații de încărcare pentru vehicule electrice. În ambele proiecte, planul local de amenajare a terenului permite nu doar depozitarea, ci și producția de lumină. În plus, clădirile vor fi certificate BREEM la nivelul „Foarte bine”.

Mulți analiști și consultanți de pe piața românească susțin că stocul de piața spațiilor industriale și logistice, populată de companii precum CTP, WDP, Globallworth, Global Vision sau Element Industrial, va depăși șase milioane mp în 2022.

Sursa foto: White Star Real Estate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *