Wizz Air a contestat ajutoarele acordate de statul român Tarom și Blue Air. Recent, Ryanair obținut anularea ajutoarelor de stat de miliarde de euro acordate de UE rivalilor KLM și TAP

wizzair

Operatorul aerian low-cost Wizz Air, liderul pieței românești pe transport aerian, a contestat la Tribunalul General al Uniunii Europene deciziile Comisiei Europene de acordare a ajutoarelor de stat către TAROM și Blue Air, scrie Economica.net. Recent, compania aeriană low-cost Ryanair a obținut în justiție anularea ajutoarelor de câteva miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le-a acordat rivalilor KLM și TAP.

Potrivit Economica.net, Wizz Air a constestat în ianuarie ajutorul de stat primit de TAROM, iar în urmă cu o lună a făcut același lucru și în cazul ajutorului primit de Blue Air.

În pandemie, Ministerul Finanțelor a garantat un împrumut pentru Tarom în limita a 312,7 milioane lei, iar pentru Blue Air unul sau mai multe împrumuturi în limita a 300,7 milioane lei, ambele pe o perioadă de 6 ani.

La începutul acestei săptămâni, Tribunalul General al Uniunii Europene, a doua cea mai înaltă instanță din UE, a decis să anuleze decizia Comisiei Europene de a aproba ajutorul financiar olandez pentru compania aeriană KLM, pe fondul pandemiei COVID-19, subliniind că acesta a fost acordat „pe baza unor raționamente inadecvate”.

Judecătorii au respins, de asemenea, aprobarea de către executivul UE a ajutorului de stat pentru transportatorul portughez TAP, invocând „o motivare inadecvată” a Comisiei.

Procesele au fost intentate de către operatorul aerian low-cost Ryanair. „Aprobarea de către Comisia Europeană a ajutoarelor de stat către Air France-KLM și TAP a avut loc împotriva principiilor fundamentale ale legislației UE și au inversat ceasul procesului de liberalizare a transportului aerian, recompensând ineficiența și încurajând concurența neloială”, a transmis Ryanair în urma deciziei.

Ryanair, care este cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a intentat 16 procese împotriva Comisiei pentru acordarea de ajutoare de stat companiilor aeriene individuale precum Lufthansa, KLM, Austrian Airlines și TAP, precum și împotriva unor sisteme naționale de care beneficiază în principal transportatorii aerieni naționali.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *