Organizația de mediu WWF România susține că transporturile ilegale de lemn au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței care plafonează prețul lemnului de foc la 400 lei/mc. Mai mult, SUMAL, aplicația de monitorizare a tăierilor de lemn, nu face față valului de ilegalități care s-a abătut asupra pădurilor României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Timp de 7 zile, cei la WWF România au monitorizat video toate transporturile de lemn care ieșeau din pădure în diferite locații din județele Brașov și Sibiu, iar concluzia lor este că peste 40% dintre transporturi sunt ilegale.

Fără a avea pretenția unei relevanțe statistice pentru a reflecta imaginea recoltărilor ilegale la nivel național, rezultatele sunt absolut îngrijorătoare, având în vedere faptul că toate locațiile în care am realizat acest eșantionaj nu erau considerate până acum zone de risc în ceea ce privește prevalența exploatărilor ilegale, subliniază organizația de mediu. 

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL. Mai departe, din transporturile care au fost înregistrate in SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme în care WWF România a constatat fraudarea declarațiilor privind cantitățile de lemn transportate – supraîncărcări flagrante, cu un volum nedeclarat ajungând pana la 10 mc per transport.  

 “La începutul anilor 2000, atunci când nivelul tăierilor ilegale a explodat ca urmare a unui proces haotic de retrocedare, politicieni mărunți susțineau că tăierile ilegale ‘sunt mai ieftine’ și mai la îndemână decât împrumuturile de la Fondul Monetar Internațional si că veniturile obținute din recoltările ilegale vor ajuta România să treacă prin tranziție. Astăzi, după același model, pădurile noastre sunt condamnate să plătească factura unei crize energetice gestionate haotic.” – Radu Vlad, coordonatorul proiectelor regionale în domeniul pădurilor la WWF România.

Drept urmare, WWF România cere din nou Parlamentului României să modifice în regim de urgență prevederile acestei Ordonanțe și să adopte compensarea condiționată ca soluție pentru protejarea populației defavorizate. 

În felul acesta, populația va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanță nu va primi compensarea.

Fără compensare, plafonarea arbitrară la un preț care, în majoritatea situațiilor, nu acoperă nici măcar costurile reale privind recoltarea si transportul (chiar daca lemnul ar fi gratis la pădure), nu are cum sa funcționeze, subliniază WWF România. Această situație va obliga însă operatorii care nu sunt dispuși să încalce legea sau să apeleze la “artificii contabile” să se orienteze pe piața UE, unde această plafonare nu este aplicabilă.