WWF România: Tăierile ilegale au explodat după ce guvernul a plafonat prețul lemnelor de foc la 400 de lei/mc

lemne, lemne foc sursa foto: Pixabay

Organizația de mediu WWF România susține că transporturile ilegale de lemn au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței care plafonează prețul lemnului de foc la 400 lei/mc. Mai mult, SUMAL, aplicația de monitorizare a tăierilor de lemn, nu face față valului de ilegalități care s-a abătut asupra pădurilor României.

Timp de 7 zile, cei la WWF România au monitorizat video toate transporturile de lemn care ieșeau din pădure în diferite locații din județele Brașov și Sibiu, iar concluzia lor este că peste 40% dintre transporturi sunt ilegale.

Fără a avea pretenția unei relevanțe statistice pentru a reflecta imaginea recoltărilor ilegale la nivel național, rezultatele sunt absolut îngrijorătoare, având în vedere faptul că toate locațiile în care am realizat acest eșantionaj nu erau considerate până acum zone de risc în ceea ce privește prevalența exploatărilor ilegale, subliniază organizația de mediu. 

Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL. Mai departe, din transporturile care au fost înregistrate in SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme în care WWF România a constatat fraudarea declarațiilor privind cantitățile de lemn transportate – supraîncărcări flagrante, cu un volum nedeclarat ajungând pana la 10 mc per transport.  

 “La începutul anilor 2000, atunci când nivelul tăierilor ilegale a explodat ca urmare a unui proces haotic de retrocedare, politicieni mărunți susțineau că tăierile ilegale ‘sunt mai ieftine’ și mai la îndemână decât împrumuturile de la Fondul Monetar Internațional si că veniturile obținute din recoltările ilegale vor ajuta România să treacă prin tranziție. Astăzi, după același model, pădurile noastre sunt condamnate să plătească factura unei crize energetice gestionate haotic.” – Radu Vlad, coordonatorul proiectelor regionale în domeniul pădurilor la WWF România.

Drept urmare, WWF România cere din nou Parlamentului României să modifice în regim de urgență prevederile acestei Ordonanțe și să adopte compensarea condiționată ca soluție pentru protejarea populației defavorizate. 

În felul acesta, populația va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanță nu va primi compensarea.

Fără compensare, plafonarea arbitrară la un preț care, în majoritatea situațiilor, nu acoperă nici măcar costurile reale privind recoltarea si transportul (chiar daca lemnul ar fi gratis la pădure), nu are cum sa funcționeze, subliniază WWF România. Această situație va obliga însă operatorii care nu sunt dispuși să încalce legea sau să apeleze la “artificii contabile” să se orienteze pe piața UE, unde această plafonare nu este aplicabilă.  

 

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Mai baieti voi nu intelegeti ca aia au IQ sub 100 de ne conduc
    Ei stiu o lectie de la viata “keep it simple” care in romaneste se traduce sa fii troglodit de prost cand faci legi, implementezi legi, etc
    Vezi de ex discutia cu pensiile, impozitare masini, proprietati
    E un circ total

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *