XTB: Scad impozitele pentru investitorii la bursă, din 2023 (P)

XTB dec. 30, 2022 0 comentarii
taxe, impozite, 2023

Anul 2023 aduce pasionaților de investiții o serie de modificări legislative menite să ușureze viața investitorilor pe burse, introducând o cotă mai mică de impozitare și o procedură simplificată de declarare și plată a impozitului.

Având peste 20 de ani de experiență pe bursele internaționale, casa de brokeraj XTB, un fintech axat pe educația financiară a românilor de pretutindeni, ne explică, detaliat, schimbările legate de impozitele în acest domeniu, care intervin de la 1 ianuarie 2023, într-un Ghid conținând întrebări și răspunsuri cu privire la noul regim fiscal. 

XTB a realizat și o analiză comparativă între anii 2022 și 2023 în ceea ce privește obligațiile investitorilor și intermediarilor.

Pe scurt, aceste modificări fiscale, pot fi sintetizate astfel:

Impozite de 1-3% în loc de 10%

Începând cu 1 ianuarie 2023, clienții XTB vor beneficia de impozite mai mici pentru tranzacțiile cu Acțiuni&ETF-uri cu deținere și CFD-uri și de o simplificare considerabilă a procedurii de reținere, declarare și virare a acestui impozit. 

Mai precis, dacă până acum cota de impozitare pe tranzacții era de 10% și era aplicabilă rezultatului anual net (profit minus pierdere), începând cu 1 ianuarie 2023 noua cotă de impozitare va fi de 1% sau 3% în funcție de perioada de deținere (mai mică sau mai mare de 365 de zile) dar, atenție, se va aplica numai tranzacțiilor câștigătoare, neexistând posibilitatea de compensare cu rezultatul tranzacțiilor pierzătoare.

Scăpăm de „calculele grele”, pe care le va face brokerul, precum și de interacțiunea cu autoritățile fiscale, întrucât brokerul va reține, declara și plăti imopozitul în numele Clientului.

O altă modificare ce simplifică semnificativ viața investitorilor este că întregul proces de reținere, declarare și virare a impozitului pe tranzacții se va transfera din sarcina investitorului în sarcina brokerului. 

Până acum, clientul era cel care la sfârșit de an trebuia să își calculeze, să declare și să plătească singur impozitul. 

Începând cu anul 2023, pentru rezultatul tranzacțiilor, brokerul va fi cel care va reține la sursă, va declara și va plăti impozitul în numele clientului. Reținerea la sursă se va realiza pentru fiecare tranzacție câștigătoare în parte, chiar la momentul realizării tranzacției.

Împreună cu aceste beneficii considerabile ale noii legi, Codul Fiscal introduce din 2023 și câteva modificări mai puțin îmbucurătoare pentru investitori, cum ar fi ridicarea cotei de impozitare pentru dividende de la 5% la 8%, eliminarea posibilității de compensare a pierderilor, documente suplimentare necesare pentru nerezidenți, toate aceste modificări (precum și altele) fiind descrise pe larg in secțiunea Ghid conținând întrebări și răspunsuri cu privire la noul regim fiscal. 

De asemenea, pentru o mai bună și completă înțelegere a acestor modificări, XTB a organizat un eveniment online despre noul regim fiscal, în care Claudiu Ioniță, Consultant fiscal BDO România și Raluca Andrei, avocat în cadrul Tudor, Andrei & Asociații au prezentat pe larg noile modificări fiscale cu exemple și studii de caz, și au răspuns întrebărilor investitorilor. Înregistrarea evenimentului este disponibilă în platforma de tranzacționare XTB, sectiunea Educație.

Odată cu introducerea acestor modificări fiscale se evidențiază și mai pregnant nevoia de informare, documentare și înțelegere a instrumentelor financiare pe care le tranzacționăm, educația financiară fiind un element care face diferența între succes și eșec în investiții. 

În acest sens, XTB a dezvoltat o adevărată platformă de educație financiară, aducând investitorilor o gamă largă de programe educaționale gratuite, precum și proiecte și evenimente educaționale în parteneriat cu cei mai mari educatori financiari din țară. 

Mai mult, experții financiari ai companiei pun la dispoziția tuturor celor interesați sute de webinare și materiale, scrise sau video, gratuite, atât pentru începători, cât și pentru avansați, precum și analize financiare și de piață realizate de analiști de renume.

Tot în contextul celor mai recente modificări fiscale se conturează din ce în ce mai mult importanța optimizării portofoliului, atât din punct de vedere fiscal, cât și din punct de vedere al managementului riscului și diversificării. 

În acest sens, la XTB clienții pot alcătui un portofoliu diversificat, având la dispoziție o gamă generoasă și diversă care depășește 5.400 de instrumente cu deținere, precum Acțiuni și ETF-uri, dar și instrumente financiare derivate de tip CFD, cu suport pe indici, mărfuri, perechi valutare, monede virtuale și altele.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

By XTB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *