Zeci de mii de panouri solare stau în depozite din Europa, în plină criză energetică, din cauza lipsei de ingineri care să le instaleze

fotovoltaice, panouri solare Sursa foto: R Power

Creșterea bruscă a prețurilor la electricitate după invazia Rusiei în Ucraina face ca nevoia de o tranziție mai rapidă la energia regenerabilă să fie și mai urgentă. Cererea de energie solară din partea gospodăriilor și a întreprinderilor este în creștere, iar oferta de panouri crește pentru a o satisface. Dar lipsește o piesă cheie din puzzle: nu există suficienți ingineri care să instaleze modulele de pe acoperișuri suficient de repede pentru a ține pasul cu comenzile, scrie Bloomberg.

„Energia solară este o infrastructură și nu poți să faci infrastructura doar cu un simplu clic din degete”, a declarat Jenny Chase, analist solar principal la BloombergNEF. Firmele solare „încep să realizeze că, de fapt, nu instalează la fel de repede cum cumpără”.

Restanțele apar în datele de export ale celui mai mare producător mondial de panouri solare. Vânzările Chinei către Europa au totalizat 14,2 miliarde de dolari din ianuarie până în iulie, adică aproximativ 54 de gigawați, potrivit BloombergNEF. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta mai mult de 16 milioane de gospodării germane și mai mult decât cei 41 de gigawați pe care BNEF prevăzuse că vor fi instalați în regiune pe parcursul întregului an.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Europa este pregătită să instaleze o cantitate record de capacitate solară în 2022, dar numărul ar fi și mai mare dacă toți oamenii care cer cu insistență panouri ar putea să le obțină efectiv, potrivit lui Dries Acke, directorul grupului de lobby Solar Power Europe, cu sediul la Bruxelles.

„Instalatorii din multe țări au rezervări complete pentru următoarele săptămâni și luni”, a declarat Acke. Pentru Belgia sau Germania, este posibil ca panourile comandate acum să nu fie instalate înainte de luna martie, a spus el.

Problema este că instalarea panourilor solare pe acoperișuri necesită multă muncă. Întreruperile cauzate de lipsa instalatorilor sunt mult mai frecvente în acest sector decât în cazul centralelor electrice de scară mai mare construite de companiile de utilități, potrivit lui Daniel Tipping, analist la firma de consultanță Wood Mackenzie Ltd.

Unul dintre cei mai mari instalatori de acoperișuri din Spania, Holaluz-Clidom SA, a înființat o academie de formare a lucrătorilor pentru a rezolva problema lipsei forței de muncă. În urmă cu un an, era nevoie de aproximativ 180 de zile pentru a instala un sistem pe acoperiș, dar compania a redus acum acest termen la maximum 45 de zile, a declarat directorul executiv Carlota Pi Amoros.

„Există o cerere nebună de energie solară în Spania”, a declarat Pi Amoros într-un interviu. „Intrăm în toamnă și îi asigurăm pe clienții noștri că vor avea panourile solare înainte de iarnă. Este un argument de vânzare foarte puternic.”

Lanțul de aprovizionare

Lipsa forței de muncă este principalul blocaj pentru industria solară din Europa în acest moment. Dar o grămadă de panouri în Rotterdam, cel mai mare port al continentului, este, de asemenea, o problemă de logistică. La vamă sunt raportate întârzieri mari, în timp ce o penurie globală de cipuri de calculator înseamnă că unele panouri nu au invertoarele folosite pentru a procesa energia electrică.

„Este foarte rău în acest moment cu lanțul de aprovizionare”, a declarat Martin Schachinger, directorul general al platformei germane de brokeraj solar pvXchange Trading GmbH. „Nu avem nicio șansă să ne atingem obiectivele climatice în următorii ani dacă această penurie întârzie creșterea industriei.”

Firmele chineze de energie solară sunt conștiente de riscul pentru veniturile de pe cea mai mare piață a lor, Uniunea Europeană, unde vânzările au crescut de peste două ori în prima jumătate a anului. Directorul de marketing al Jinko Solar Co. Gener Miao a declarat luna trecută investitorilor că se așteaptă ca cererea din unele țări europene să încetinească în a doua jumătate a anului din cauza „problemelor care afectează lanțul logistic”.

Și mai există o altă amenințare care se profilează, deși pe termen mai lung. Legiuitorii UE au propus să ia interdicția blocului privind bunurile fabricate prin muncă forțată și să o extindă la țările terțe. Pentru industria solară chineză, aceasta reprezintă un ecou nedorit al represiunii americane asupra produselor fabricate în Xinjiang, un centru de materii prime pentru o mare parte din producția solară a țării.

Acuzațiile de abuzuri împotriva populației musulmane uigure din regiune – negate de China – au deteriorat și mai mult relațiile dintre Beijing și Washington, perturbând livrările de module care reprezintă o componentă importantă a tranziției energetice planificate de administrația Biden.

Interdicția propusă de Comisia Europeană urmează să fie aprobată și, în orice caz, ar dura probabil câțiva ani înainte de a intra în vigoare, potrivit analiștilor de la Morgan Stanley, printre care Simon Lee.

„Politicile americane legate de problemele legate de forța de muncă au dus la întârzieri ale livrărilor de energie solară din China”, a declarat Lee într-o notă. „O politică propusă de UE ridică posibilități similare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: