Investitorii și administratorii de fonduri sunt în așteptare, într-o atmosferă de incertitudine, înaintea anunțului oficial al președintelui Donald Trump privind noile tarife asupra importurilor în SUA. Tensiunea de pe piețele financiare este evidentă, iar indicele de volatilitate VIX a crescut semnificativ în ultimele zile.
„Piețele rămân în alertă”, notează analiștii JPMorgan, în timp ce strategii de investiții evită pariurile mari, neștiind ce impact vor avea măsurile președintelui asupra economiei și pieței de capital, scrie Financial Times.
O nouă etapă a războiului comercial declanșat de Donald Trump
Trump a petrecut ore întregi marți, în ajunul a ceea ce el a numit „Ziua eliberării”, în discuții cu cei mai apropiați consilieri, urmând ca miercuri să anunțe noile tarife „reciproce” asupra țărilor străine într-o ceremonie organizată în Grădina de Trandafiri a Casei Albe.
Administrația sa a descris această decizie drept un pas spre echitate comercială.
Pe fondul acestor măsuri, investitorii au devenit precauți.
„Comunitatea investitorilor este, în mod universal, anxioasă”, spune Robert Tipp, șeful global de obligațiuni de la PGIM, adăugând că „oamenii reduc riscurile și se retrag din credite, din dolar, din acțiuni” în ultimele săptămâni.
După ore de discuții intense cu consilierii săi marți, Trump nu a dat niciun semn că ar renunța la planul său de a majora taxele vamale, în ciuda avertismentelor privind impactul asupra economiei SUA.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că tarifele vor intra în vigoare „imediat” și a respins îngrijorările legate de scăderile din ultimele săptămâni ale indicelui S&P 500.
„Președintele vrea să se asigure că americanii au de câștigat, în special clasa de mijloc — acesta este scopul tarifelor. Wall Street va fi bine”, a spus Leavitt.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Nu știm ce va aduce ziua”
Investitorii sunt extrem de precauți. Echipa de obligațiuni de la JPMorgan a trimis marți după-amiază o notă clienților cu titlul:
„Nu știm ce va aduce ziua de mâine”. Ei au remarcat că „piețele rămân în alertă” înainte de anunțurile președintelui.
Pe măsură ce momentul anunțului se apropie, investitorii par să adopte o strategie de prudență extremă.
„Oamenii preferă să nu facă absolut nimic”, afirmă Ed Al-Hussainy, analist senior la Columbia Threadneedle Investments.
Pentru a impune imediat tarife partenerilor comerciali ai SUA, Trump ar trebui să recurgă la măsuri economice de urgență rar folosite. Însă rămâne neclar dacă va oferi vreo concesie aliaților — la fel cum este neclar și scopul final al tarifelor, scrie sursa citată.
Unii consilieri ai lui Trump văd aceste măsuri drept o sursă de venit pentru viitoarele reduceri de taxe, în timp ce alții le consideră o simplă tactică de negociere.
Christopher Krueger, analist la TD Cowen Washington Research Group, sugerează că ziua de 2 aprilie ar putea fi decisivă pentru piețe:
„Ar trebui să răspundă la cea mai mare întrebare a piețelor, și anume dacă tarifele sunt un mijloc de a ajunge la un scop sau scopul în sine.”
Ce urmează
În ultimele zile, indicele VIX ( cunoscut și sub numele de „indicele fricii”) a urcat peste media sa pe termen lung, iar volatilitatea monedelor majore a crescut.
Cu toate acestea, analiștii observă că nu există încă semne clare ale unui impact devastator.
„Majoritatea investitorilor își dau seama că, indiferent ce cred, [anunțurile lui Trump de miercuri] i-ar putea pune într-o situație jenantă”, spune Mike Zigmont, co-director de tranzacționare la Visdom Investment Group.
Piețele financiare rămân în tensiune, iar investitorii așteaptă cu sufletul la gură următorul pas al administrației Trump, conștienți că orice estimare ar putea fi greșită.