10 tendințe din piața imobiliară pentru 2022. Cresc prețurile locuințelor cu livrare în următorii 2 ani și asta nu e tot (P)

Advertorial mart. 25, 2022 6 comentarii
2anunturipeimoradar24.ropixabay

Mulți se întreabă ce ne rezervă acest an pe piața imobiliară, mai cu seamă că părerile experților se cam bat în cap pe alocuri. Un studiu recent arată însă care sunt cele mai noi tendințe de pe piață și ne pregătește pentru ceea ce va urma.

Astfel, dintre noile tendințe deja anunțate se remarcă faptul că cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în contextul în care mai mulți cumpărători își doresc sa continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional. Acest aspect se vede deja în anunțurile imobiliare postate pe anunturile imoradar24, ceea ce era și de așteptat după aproape 2 ani de pandemie.

De asemenea, se anunță o creștere a prețurilor solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani, din cauza urcării prețurilor materialelor, dar și a întârzierii livrărilor. Acestea sunt doar două din cele 10 analizate într-un raport recent realizat de ValorEasy și citat de HotNews.

Cele 10 tendințe identificate sau anunțate deja pe piața imobiliară a acestui an sunt:

1. Crește progresiv dobânda la creditele ipotecare

2. Scade accesibilitatea achiziționării locuințelor prin credit

3. Cumpărătorii tineri, aflați la prima achiziție, vor fi primii afectați

4. Construcțiile noi vor fi în continuare preferate la achiziție

5. Creșterea cererii de apartamente va încetini

6. Cererea pentru terenuri libere și casele cu teren se menține ridicată, ca efect al prelungirii pandemiei și al preferințelor cumpărătorilor pentru zone rezidențiale liniștite, cu densitate demografică scăzută, într-un mediu verde

7. Cresc într-un ritm crescut prețurile solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani din cauza creșterii prețurilor materialelor, dar și a întârzierii livrărilor

8. Scade oferta existentă în piața secundară

9. Cumpărătorii nu mai vând proprietățile pe care le dețin deja și le transformă în investiție imobiliara sau le transmit membrilor familiei

10. Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în condițiile în care mai mulți cumpărători își doresc sa continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional

Raportul realizat de compania ValorEasy este valabil pentru piața imobiliară din cele mai importante orașe din România.

Scăderea continuă a ofertei, care a înregistrat minimuri istorice pe piața secundară, a dus la creșterea presiunii de preț asupra cumpărătorilor. Astfel, prețul mediu de tranzacționare în marile orașe a crescut în 2021 cu până la 10%, comparativ cu 2020, când creșterile au fost mai moderate din cauza pandemiei.

Totuși, de remarcat e faptul că cererea a stagnat în ultimul trimestru al lui 2021, iar cele mai mari trei piețe au scăzut ca pondere totală din vânzări.

Pe fondul acestor fenomene, este de așteptat ca în 2022 să avem evoluții precum creșterea progresivă a dobânzii la creditele ipotecare și o scădere a accesibilității achiziționării locuințelor prin credit.

Chiar dacă creșterea cererii de apartamente va încetini, cererea pentru terenuri libere și locuințele unifamiliale se va menține ridicată, ca efect al prelungirii pandemiei și al preferințelor cumpărătorilor pentru zone rezidențiale liniștite, cu densitate demografică scăzută, într-un mediu verde.

Scăderea ofertei a dus la creșterea presiunii asupra cumpărătorilor

În ultimul trimestru din 2021, în piața secundară din cele orașele mari, au fost scoase la vânzare pentru prima dată numai 6.200 de apartamente, un minim istoric înregistrat în ultimii 5 ani.

Comparativ cu trimestrul IV al anului anterior, au fost oferite în piața secundară cu 10% mai puține apartamente. Evoluția negativă este pusă pe seama scăderilor din principalele două piețe imobiliare, București (-30%), respectiv Cluj-Napoca (-23%).

“Presiunea asupra persoanelor care caută o locuință a crescut, în condițiile creșterii cererii, resimțită pe parcursul întregului an.

Un factor determinant al scăderii ofertei din piața secundară este legat de faptul ca persoanele interesate de achiziția unei noi proprietăți (în principal de apartamentele cu 3-4 camere și case) nu mai vând proprietățile pe care le dețin deja și le transformă în investiții imobiliare sau le transmit membrilor familiei.

Scăderea ofertei în piața secundară nu a fost compensată de locuințele noi finalizate. Constatăm o tendință de încetinire a construcțiilor rezidențiale, în ultimii 3 ani”, a explicat Dorel Niță, director executiv ValorEasy, evaluator autorizat.

Oferta din piața primară s-a menținut la același nivel în primele trei trimestre din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, aproximativ 50.000 de locuințe finalizate la nivel național, după cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Prețul mediu de tranzacționare în marile orașe a crescut în 2021 cu 10%

“Creșterea deficitului de locuințe disponibile la vânzare a condus din nou la majorări semnificative de preț. Prețul mediu de tranzacționare al apartamentelor din piețele secundare monitorizate permanent de ValorEasy (București și principalele zece piețe imobiliare locale) a crescut în trimestrul patru al anului 2021 cu pana la 10% comparativ cu anul anterior, după ce, la sfârșitul anului 2020, se înregistrase o creștere moderată, ca efect al pandemiei.

Rata scăzută a dobânzii pentru creditul ipotecar, procentul ridicat de populație care deține deja o locuință în proprietate și economiile personale au condus la creșterea rapidă a prețurilor în 2021”, explică același expert.

Conform datelor colectate pentru stdiu, Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în top, cu un preț mediu de tranzacționare al apartamentelor în piața secundară de 1.650 de euro pe metru pătrat util.

Pe următoarele locuri se situează Bucureștiul (1.500 de euro), Timișoara (1.420 de euro), Constanța (1.380 de euro), Brașov (1.250 de euro), Craiova (1.200 de euro), Iași și Oradea (1.080 de euro), Sibiu (1.000 de euro), și, în cele din urmă, Ploiești (960 de euro).

Cererea a stagnat în ultimul trimestru din 2021, piețele mari au scăzut ca pondere în vânzări

2021 a fost anul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare din ultimii 5 ani: anul trecut a fost un an bun pentru cei care si-au vandut locuințele, cererea depășind 180.000 de unități individuale vândute la nivel național, o creștere anuală de 49%, echivalentul a aproximativ 60.000 de unități, dup cum arată datele ANCPI.

Această creștere importantă a fost susținută de vânzările apartamentelor din piața primară (proiecte rezidențiale). Din cele 180.000 de unități individuale vândute, se estimează că cel puțin 140.000 reprezintă tranzacții cu apartamente.

Totuși, în ultimul trimestru din 2021, cererea a stagnat comparativ cu 2020, înregistrându-se un număr similar de unități individuale vândute (48.000).

De remarcat e și faptul că cele mai mari trei piețe în 2020 (București, Ilfov, Cluj) au înregistrat scăderi ale ponderii unităților vândute în total național, de la 44% în 2020 la 39% în 2021.

Comentarii

  1. Interesant articol, este foarte interesant insa cum inca se mai construiesc foarte multe blocuri si case, chiar daca cererea stagneaza. Cred doar ca blocurile noi sunt mult mai bine vazute decat cele vechi (binestiutele cutii de chibrite). Din ce am observat majoritatea sunt mult mai incapatoare.

  2. eu nu ii ințeleg pe prevăzătorii ăștia.
    dacă crește agresiv dobânda de referință euro și lei, se scumpesc creditele imobiliare, adică jumate din cerere intră in colaps, cine o să cumpere oferta? o să stea cu ea pe stoc cum deja se intamplă și vor lăsa din preț că nu au ce face.

    posibil să nu avem colaps și criză, dar in cluj deja avem o corecție de 15%, deci prin iarnă o să urce la vreo 20% și la anul poate mai mult.
    altfel va paraliza piața

  3. Articolul este o tentativa de inselaciune pentru a determina oamenii sa cumpere. Daca va uitati este marcat cu litera P, adica publicitate. Ce ma intriga este faptul ca un asemenea ziar serios de stiri economice permite asa ceva. Nu cred ca este corect sa induci oamenii in eroare. Asta nu este un ziar de can can, este o publicatie economica si trebuie sa evite asemenea porcarii.

  4. Unde sa mai creasca oare ? In cluj prețurile la imobiliare în au luat-o razna,dar nici in Bucuresti nu e mai roza situatia. O casă istorică a ajuns să coste cât șapte castele în Franța, nu gasesti mp mai jos de 2300 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *