13 miliarde de euro, transferați de Comisia Europeană către șase state membre UE pentru a-și acoperi cheltuielile cu menținerea locurilor de muncă în pandemie

euro-bani-Pixabay

Comisia Europeană a transferat 13 miliarde de euro către șase state membre UE prin Instrumentul SURE, creat în plină pandemie pentru a ajuta țările să facă față creșterii bruște a cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă. E vorba de împrumuturi la o dobândă extrem de scăzută, potrivit unui comunicat al executivului european.

Cehia a primit 1 miliard de euro, Belgia – 2,2 miliarde de euro, Spania – 4,06 miliarde de euro, Irlanda – 2,47 miliarde de euro, Italia – 1,87 miliarde de euro și Polonia – 1,4 miliarde de euro. Este prima dată când Irlanda a primit finanțare în cadrul instrumentului.

Aceste împrumuturi ajută statele membre să facă față creșterii bruște a cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă. Mai precis, vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanțarea schemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți.

Până în prezent, în cadrul Instrumentului SURE, 17 state membre ale UE, printre care și România au primit în total 75,5 miliarde EUR sub formă de împrumuturi „back-to-back”. În total, România a luat împrumut 3 miliarde de euro de la Comisie prin acest instrument.

Statele membre pot depune în continuare solicitări pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat în cadrul SURE, resursele totale disponibile în cadrul instrumentului fiind de până la 100 de miliarde EUR.

În cursul acestui an, Comisia urmează să lanseze și operațiunile de împrumut în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare, în valoare de 750 de miliarde EUR, pentru a contribui la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *