200.000 de gospodării primesc acum curent de la Hidroelectrica. Ce preț plătesc și cum le vine factura

facturi bani energie Sursa foto Economedia Ilona Andrei (4)

Hidroelectrica a ajuns la 200.000 de clienți casnici, de la intrarea în piața furnizării de energie electrică către acest segment, piață acum pe deplin liberalizată, potrivit unui răspuns al companiei către Economedia.ro.

La un total de circa 8,7 milioane de clienți în România, acest lucru ar însemna o cotă de piață de sub 5%, departe de liderii pieței, Electrica, Enel, E.ON și Macquarie (fosta CEZ). Cu toate acestea trend-ul este de creștere a numărului de clienți, pentru că aceștia vin către compania de stat atrași de preț – cel mai mic din piață și, ține să precizeze Hidroelectrica, neschimbat de la 1 ianuarie 2021. De altfel, dinamica bazei de clienți este caracterizată drept „spectaculoasă” de Hidroelectrica.

„Reamintim că prețul contractual al energiei active este – la Hidroelectrica, de 0,250 lei/kWh. Acest preț pentru consumatori casnici a fost menținut de societate încă din 01.01.2021. Astfel, clienții Hidroelectrica nu sunt afectați de fluctuațiile de preț ale pieței de energie, oferta societății fiind una fermă, care nu suferă ajustări în interiorul perioadei contractuale”, precizează compania.

Energia activă este doar o parte a facturii la energie, pentru că în prețul final mai intră tariful de transport, de distribuție, alte tarife și taxe pe care le ia statul. În general, energia reactivă reprezintă contează în prețul final cu circa 40%, acum în contextual scumpirii generalizate, chiar 50%.

Ce mai face Hidroelectrica în piața casnică este să dea un termen de 45 de zile pentru plata facturii, de unde cutuma în piață este de 30 de zile.

Cât despre nemulțumirile pe care mulți români le-au exprimat la adresa companiei, cum că nu răspund (dacă răspund) prompt la solicitările de schimbare a furnizorului și că facturile vin greu, rezprezentanții societății de stat comentează că modificările legislative ar fi de vină, cel puțin la partea de facturi.

„Modificările legislative cu privire la modul de facturare a energiei electrice la clienții finali au presupus adaptarea și reconfigurarea softului specific activității de furnizare, astfel încât acesta să realizeze operațiunile de calcul actualizate în conformitate cu noile legi și reglementări. Acest lucru a avut ca efect decalarea emiterii facturilor, situație valabilă pentru toată piața de energie. În cazul Hidroelectrica procesul de facturare este în derulare la această dată, eventualele întârzieri urmând a fi corectate”, transmit reprezentanții Hidroelectrica.

Iar despre gestionarea bazei de date în creștere constantă, compania arată că este în plin proces de automatizare informatică cu aplicații noi, capabile să gestioneze baze de date extinse. Despre facturare, actuala CRM va fi înlocuită cu SalesForce și SAP IS-U. Facturile vor fi emise lunar, ca și până acum. De fapt, Hidroelectrica tocmai a încheiat un nou contract multianual de generare, tipărire, împlicuire și distribuție poștală sau electronică a facturilor cu aceeași firmă cu care lucra și până în acest an, anume Easy Print Services.

Piața furnizării de energie electrică către casnici este liberalizată, de doi ani. Furnizorii, acum, sunt parțial compensați de stat, ca să nu transfere integral către clienți tot impactul creșterii generalizate a prețurilor. Această compensare se va termina însă, la anul.

Hidroelectrica este cea mai mare, ca venituri, și mai profitabilă companie a statului român, cu beneficii nete ce se ridică la 900 de milioane euro anual. În prezent, Fondul Proprietatea intenționează să listeze 10% din acțiunile deținute la companie (Fondul Proprietatea este co-acționar) la bursele din Londra și de la București.

Comentarii

  1. VA ROG SA::MI COMUNICATI CUM POT SA FAC CEREREA DE SCHMBARE A FURNIZORULUI ONLINE…..ADICA ACUM SUNT LA ENEL SI VREAU SA MA TRANSFER LA HIDROELECTRICA.DATI PASII DE URMAT PE SITUL DVS.
    VA MULTUMESC ANTICIPAT…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *