250 de radare laser și 244 de aparate DrugTest au intrat în dotarea Poliției Rutiere. Amenzile de circulație, aplicate pe baza înregistrărilor video de pe camerele de bord ale șoferilor sau primăriilor

Radar IGPR Sursa Foto : Poliția Română

250 de radare moderne cu laser, 244 de aparate DrugTest și 800 de etilometre au intrat în dotarea Ministerului de Interne și vor fi predate Poliției Rutiere, arată Inspectoratul General al Poliției Române într-un comunicat de presă. Dotările moderne pentru monitorizarea traficului rutier și sancționarea abaterilor la regimul circulației fac parte din programul major de reducere a numărului persoanelor decedate în accidente cu 50% până în 2030, obiectiv prioritar al Comisiei Europene. Astfel, pe lângă modificările Codului Rutier și ale Codului Penal (Legea Anastasia), Poliția rutieră va avea și dotări moderne pentru supravegherea circulației: 4 elicoptere, 200 autospeciale noi SUV (4X4), 75 motociclete despre care Economedia a scris aici. România este pe ultimul loc în clasamentul siguranței rutiere (sau pe primul loc la numărul de accidente grave/persoane decedate) cu 86 persoane decedate la un milion de locuitori urmată de Bulgaria cu 78 decese/milion, iar pe lângă tragedia accidentului de circulație, costul economic al unei vieți pierdute este de aproximativ un milion de euro, potrivit statisticilor Comisiei Europene.

„La acest moment, așa cum Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Română au comunicat public despre achizițiile în derulare, vă pot transmite faptul că, la nivelul instituției noastre, au fost recepționate deja 244 de aparate DrugTest Druger 5000, 800 de etilometre, precum și 250 de aparate radar laser, care vor fi repartizate structurilor teritoriale de Poliție Rutieră”, a transmis marți, 5 decembrie, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Cu o rețea de (puțin) peste 1.000 de kilometri de Autostradă și Drum Expres, alți aproximativ 16.000 de kilometri de Drumuri Naționale și niciun sistem de radare fixe așa cum există în țările UE și non-UE, cu doar 300-350 de aparate radar mobile pe care Poliția Rutieră le scoate complet doar în zilele cu trafic intens (de obicei minivacanțe), Ministerul de Interne anunță că susține Proiectele de Lege din Parlament și Ordonanțele de Urgență ale MAI pentru modificarea Codului Rutier în sensul posibilității aplicării amenzilor de circulație și pe baza camerelor video pe care le au șoferii în mașină sau pe baza înregistrărilor făcute cu sistemele autorităților locale.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Chiar în prezent, se află în dezbatere publică un pachet legislativ, care cuprinde și modificarea cadrului normativ incident circulației rutiere, cu o serie de propuneri concrete, menite să creeze instrumente noi și să eficientizeze anumite mecanisme, în scopul întăririi siguranței pe drumurile publice. Aș aminti doar două dintre propuneri:

– instituirea unui mecanism similar celui aferent sistemului e-Sigur prevăzut de Legea nr. 383/2022, prin utilizarea capabilităților administrației publice locale pentru constatarea unor abateri grave la regimul rutier în vederea consolidării gradului de disciplină în trafic. Astfel, polițiștii rutieri vor avea posibilitatea să-și îndrepte atenția către acele fapte ce nu pot fi constatate cu sisteme fixe, precum conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului și drogurilor;
– reglementarea posibilității ca polițistul rutier să poată constata anumite contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz. În acest context, implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier va consolida gradul de disciplină în trafic”, a transmis comisarul șef, Valentin Ioniță, directorul Poliției Rutiere.
De exemplu, la Timișoara sunt active 7 radare fixe, 37 de camere speciale pentru identificarea șoferilor care trec pe roșu și peste 400 de camere ale Primăriei și Poliției Locale, dar amenzile pot fi aplicate doar de către MAI – Poliția Rutieră (detalii aici).
În 2023 a fost aprobată Strategia Națională de Siguranță Rutieră, cu investiții de peste 600 de milioane de euro pentru infrastructură.
Costul investițiilor în infrastructura existentă pentru siguranță rutieră este de 617 milioane euro, din care suma solicitată prin PNRR este de 219 milioane euro. Din cele peste 600 de milioane euro, 447 milioane reprezintă valoarea pasajelor rutiere cum sunt cele în proiectare pe DN 1 București – Ploiești – Brașov: „Pasaje denivelate pentru creșterea sigurantei rutiere și eliminarea blocajelor din trafic – 20 buc”. Alte 60 de milioane de euro urmează să fie alocate pentru pasaje pietonale: „Pasarele și pasaje subterane pietonale – 50 buc + 50 buc”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Avem 244 de aparate DrugTest Druger 5000, 800 de etilometre, precum și 250 de aparate radar laser.
    Ce facem cu ele?
    Le distribuim in teritoriu?
    Aiurea!
    Raman prin depozitele IJP-urilor!
    Efecte zero!
    Ma gandesc ca peste doi ani vor fi descoperite ca uitate prin cuferele Militiei defecte, ruginite, paradite, etc.
    Banuiesc ca nu exista un plan de combatere a vitezomanilor din trafic, niciun plan de monitorizare a traficului.
    Despre droguri numai de bine la cate reportaje cu dealerui de droguri care sunt in Miliție!😵

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.